Nauka

Mravi, avokado i sladoled putuju u svemir: Spejs Iks poleteo sa hranom i opremom za eksperimente za astronaute

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2021

-

18:55

Mravi, avokado i sladoled putuju u svemir: Spejs Iks poleteo sa hranom i opremom za eksperimente za astronaute
Mravi, avokado i sladoled putuju u svemir: Spejs Iks poleteo sa hranom i opremom za eksperimente za astronaute - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Spejs Iks isporuka u kojoj su između ostalog mravi, avokado, sladoled i robotska ruka veličine čoveka lansirana je danas prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Isporuka koja treba da stigne u ponedeljak je 23. po redu koju američka komercijalna svemirska kompanija Spejs Iks (SpaceX) vlasnika Ilona Maska obavlja za NASA.

Raketa "Falkon" je jutros lansirana iz NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi kako bi podigla kapsulu "Dragon" koja nosi više od 2.170 kilograma zaliha i eksperimenata, kao i svežu hranu, uključujući avokado, limun, pa čak i sladoled za sedam astronauta svemirske stanice.

Izviđači su poslali mrave, račiće i biljke potrebne za eksperimente, dok naučnici sa Univerziteta u Viskonsinu šalju seme male cvetnice koja se koristi u genetskim istraživanjima. U kapsuli su i uzorci betona, solarnih ćelija i drugih materijala koji će takođe biti podvrgnuti bestežinskom stanju.

profimedia

 

Letelica nosi i eksperimentalnu robotsku ruku jedne japanske kompanije koja će pokušati da spaja predmete u orbiti i obavlja druge svakodnevne poslove koje obično obavljaju astronauti, a prvi testovi će se obaviti unutar svemirske stanice.

Današnje lansiranje je drugi pokušaj slanja letelice Spejs Iks sa ovim teretom, nakon što je jučerašnji pokušaj sprečilo olujno vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin