Nauka

Neočekivano odvajanje kapsule sa Nju šeparda, nema štete

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

23:18

Neočekivano odvajanje kapsule sa Nju šeparda, nema štete
Neočekivano odvajanje kapsule sa Nju šeparda, nema štete - Copyright Tanjug APLM Otero

veličina teksta

Aa Aa

Kapsula sa teretom kompanije ''Blu oridžin'' američkog milijardera Džefa Bezosa, koja je trebalo da dođe do granice atmosfere Zemlje, danas se neočekivano odvojila od rakete nedugo posle poletanja iz Teksasa.

U kapsuli, koja se nalazila na vrhu suborbitalne rakete ''Nju šepard'' nije bilo putnika, preneo je Rojters. Minut posle poletanja, na oko osam kilometara iznad zemlje videlo se da su planuli motori i da je aktiviran motorni sistem kapsule koji je letelicu odbacio od rakete pre nego što se padobranom neoštećena vratila na zemlju.

Iz ''Blue oridžina'' su tvitovali da razmatraju problem koji se danas desio na njihovom postrojenju u zapadnom Teksasu, navodeći da je sistem za odvajanje kapsule ''funkcionisao kako se očekivalo''.

Reč je o 23. letu u suborbitalni svemir rakete ''Nju šepard'' u vlasništvu svemirske kompanije ''Blu oridžin'', koju je osnovao milijarder i vlasnik ''Amazona'' Jeff Bezos. Raketa ''Nju šepard'' osmišljena je kao višestruko iskoristiva svemirska letelica, a osnovna joj je namena suborbitalni svemirski turizam.

Komentari (0)

Magazin