Nauka

Veliko dostignuće američkih naučnika na putu da iskoriste "sveti gral" energije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

13/12/2022

-

16:48

Veliko dostignuće američkih naučnika na putu da iskoriste "sveti gral" energije
Veliko dostignuće američkih naučnika na putu da iskoriste "sveti gral" energije - Copyright Tanjug/AP/Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory

veličina teksta

Aa Aa

Američki naučnici ostvarili su veliki napredak u trci za rekonstruisanje nuklearne fuzije. U pitanju je tehnologija kojom se fizičari već decenijama bave, jer obećava potencijalni izvor skoro neograničene čiste energije.

Istraživači su u utorak potvrdili da su prevazišli veliku barijeru - proizvodnju više energije iz eksperimenta fuzije nego što je uloženo, ali stručnjaci kažu da još treba preći veliki put pre nego što fuzijom budemo mogli da napajamo uređaje u domovima.

Eksperiment je izveden u Nacionalnom postrojenju laboratoriji Lorens Livermor (LLNL) u Kaliforniji. Nuklearna fuzija je opisana kao "sveti gral" proizvodnje energije, a deluje tako što uzima parove svetlosnih atoma i pripaja ih - ovakvom "fuzijom" se oslobađa mnogo energije.

Ovaj proces je suprotan od nuklearne fisije, gde se teški atomi razdvajaju. Fisija je tehnologija koja se trenutno koristi u nuklearnim elektranama, ali proces takođe proizvodi mnogo otpada koji nastavlja da ispušta zračenje dugo vremena, a uz to može biti opasna i mora se bezbedno čuvati, peneo je BBC.

Nuklearna fuzija proizvodi daleko više energije i samo male količine kratkotrajnog radioaktivnog otpada. I što je važno, proces ne proizvodi emisije gasova staklene bašte i stoga ne doprinosi klimatskim promenama.

Tanjug/AP/Damien Jemison/Lawrence Livermore National Laboratory

 

Jedan od izazova je to što forsiranje i održavanje elemenata zajedno u fuziji zahteva veoma velike količine temperature i pritiska. Do sada, nijedan eksperiment nije uspeo da proizvede više energije od količine koja je uložena da bi funkcionisao.

Ovaj eksperiment vredeo je 3,5 milijardi dolara, a izgledao je tako što se stavi mala količina vodonika u kapsulu veličine zrna bibera. Zatim se moćni laser sa 192 zraka koristi za zagrevanje i kompresiju vodoničnog goriva. Laser je toliko jak da može da zagreje kapsulu na 100 miliona stepeni Celzijusa, što je toplije od centra Sunca, i da je komprimuje. 

Pod ovim silama, kapsula počinje da implodira, primoravajući atome vodonika da se stapaju i oslobađaju energiju. Eksperiment je bio u stanju da proizvede dovoljno energije otprilike za 10-15 punih džezvi kafe, a zahtevao je milijarde dolara ulaganja. 

Mada je eksperiment proizveo više energije nego što je laser uneo, ovo nije uključivalo energiju potrebnu da laseri rade, pa zato naučnici smatraju da je i dalje dug put do šire upotrebe ovakve tehnologije.

Komentari (1)

Marcco

16.12.2022 14:56

Evo, samo što nisu...! Alo, bre, nazad u osnovnu školu.

Magazin