Nauka

Uvertira za putovanja u daleki svemir: Četvoro "analognih astronauta" narednih godinu dana živeće kao da su na Marsu

Komentari

Autor: Space

26/06/2023

-

23:32

Uvertira za putovanja u daleki svemir: Četvoro "analognih astronauta" narednih godinu dana živeće kao da su na Marsu
Uvertira za putovanja u daleki svemir: Četvoro "analognih astronauta" narednih godinu dana živeće kao da su na Marsu - Copyright Prinskrin/Youtube/NASA Johnson

veličina teksta

Aa Aa

Četvoro "analognih astronauta" narednih 12 meseci provešće simulirajući život na Marsu, ali ne napuštajući planetu Zemlju. Keli Haston, Ros Brokvel, Nejtan Džouns i Anka Selariju neće videti vedro nebo iznad svojih glava punih godinu dana, a njihov svet će u tom periodu biti ograničen na prostor površine samo 158 metara kvadratnih, napravljen u Nasinom Džonson svemirskom centru u Hjustonu. 

"Misija 1" koja je startovala juče, 25. juna, u staništu nazvanom "Mars Dune Alpha", podrazumeva i kontinuirano proučavanje ponašanja astronauta, kao i njihovog fizičkog zdravlja i predstavlja značajnu uvertiru za buduća putovanja u daleki svemir.

profimedia

Jedna od prostorija "Mars Dune Alpha"

"Ovo je za mene vrlo uzbudljivo, jer će ljudi ovog puta biti izolovani na 378 dana", objašnjava Suzan Bel, vođa Laboratorije za bihevioralno zdravlje i performanse Džonson svemirskog centra za Space. 

Ranije analogne misije nisu bile duže od 45 dana, a ovog puta, ispitanici će svoj habitat, napravljen zahvaljujući 3D štampaču, napustiti tek 7. jula 2024.

Posada je odabrana po istim kriterijumima prema kojima se biraju astronauti za putovanja u svemir, a svi imaju diplome iz polja nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, kao i bogato radno iskustvo. Takođe su prošli iste fizičke i psihološke testove kao kandidati za astronaute, pre nego što su izabrani za ovaj projekat.

Keli Haston, specijalista za ljudske bolesti je komandantkinja misije, dok je Brokvel, inače građevinski inženjer, u ulozi inženjera leta. Džouns je lekar, koji ima iskustvo u urgentnoj medicini, a Selariju, koja je bila mikrobiolog u američkoj Mornarici, obavlja funkciju glavnog naučnog istraživača.

profimedia

 

Misija pod nazivom "CHAPEA" - skraćeno od Analogno istraživanje zdravlja i performansi posade (Crew Health and Performance Exploration Analog) - podrazumeva da će učesnici biti ograničeni na zamrznutu, prerađenu hranu, kakvu bi mogli da dobijaju u pravoj misiji, pratiti zadate rokove i obavljati istraživačke zadatke, suočavati se sa kašnjenjem signala u komunikaciji i svim drugim otežavajućim okolnostima kakvi bi mogli da ih zadese u pravoj misiji na Marsu.

Jedina razlika je u tome što njihov stanište neće imati specijalnu gravitaciju kakva vlada na Marsu, pa neće morati da koriste specijalne toalete, a i u tome što će vreme računati prema zemaljskim danima, umesto marsovskim solovima, koji traju 24 sata, 39 minuta i 35 sekundi.

profimedia

 

Moguće je da će povremeno biti izlagani i različitim vidovima iznenadnih kvarova i problema, ali Bel nije otkrila o čemu se tačno radi.

"Kada bih to rekla, ne bi bilo iznenađenje", rekla je Bel. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin