Tehnologija

Šta znamo posle NASA panela o NLO: Neki "vanzemaljski" signali dolaze iz mikrotalasne, neki ostaju misterija

Komentari

Autor: BBC

31/05/2023

-

23:37

Šta znamo posle NASA panela o NLO: Neki "vanzemaljski" signali dolaze iz mikrotalasne, neki ostaju misterija
Šta znamo posle NASA panela o NLO: Neki "vanzemaljski" signali dolaze iz mikrotalasne, neki ostaju misterija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Panel NASA koji se bavio istraživanjem neidentifikovanih letećih objekata objavio je oko 800 misterioznih slučajeva, ali samo mali deo je zaista neobjašnjiv, kažu istraživači. 

Agencija je prošle godine osnovala panel da objasni svoj rad na onome što naziva neidentifikovanim anomalnim fenomenima (UAP). UAP se definišu kao viđenja "koja se ne mogu identifikovati kao avioni ili poznati prirodni fenomeni iz naučne perspektive".

Komisija je održala svoj prvi javni sastanak u sredu, ali će kompletan izveštaj biti objavljen tokom ove godine.

Mnoga viđenja se mogu objasniti, druga ostaju misterija, prenosi mišljenje komisije BBC.

"Imamo 50 do 100 novih izveštaja svakog meseca", rekao je Šon Kirkpatrik, direktor kancelarije NASA za rešavanje anomalija u svim domenima (AARO) ali je stvaran broj onih viđenja koja su "možda zaista anomalna" jedva od dva do pet odsto.

Tanjug/NASA via AP

 

U jednom trenutku tokom izlaganja, video snimak koji je snimio mornarički avion iznad zapada SAD pokazao je niz tačaka koje se kreću noćnim nebom. Vojni avion nije uspeo da presretne objekat, za koji se ispostavilo da je komercijalni avion koji je krenuo ka velikom aerodromu. 

Ostala viđenja su misterioznija.

U zasebnom izveštaju Pentagona iz 2021. navodi se da su od 144 viđenja vojnih pilota od 2004. godine, sva osim jednog ostala neobjašnjena. Zvaničnici nisu isključili mogućnost da su objekti vanzemaljski

 Kirkpatrik je takođe primetio da želja za privatnošću ograničava istrage agencije.

Signal za koji su verovali da potiče od vanzemaljaca dolazio iz mikrotalasne pećnice u Australiji 

"Možemo da usmerimo najveći  svetski aparat za prikupljanje podataka  na bilo koju tačku koju želimo, ali ljudi, iako znatiželjni, ne vole kada uperimo aparate u njihova dvorišta. Mnogo toga što imamo snimljeno je oko kontinentalnih Sjedinjenih Država", rekao je Kirkpatrik.

David Špergel, predsednik UAP tima NASA, pomenuo je snop radio-talasa koji su uhvatili istraživači u Australiji.

"Imali su zaista čudnu strukturu. Ljudi nisu mogli da shvate šta se dešava", rekao je Špergel.

Ispostavilo se da su osetljivi instrumenti koje su koristili istraživači hvatali signale iz mikrotalasne pećnice koja se koristi za zagrevanje ručka. 

Skot Keli, bivši astronaut i pilot sa višedecenijskim iskustvom, ispričao je priču o optičkoj iluziji.  On i njegov kopilot leteli su u blizini Virdžinija Biča i njegov kolega je bio ubeđen da smo leteli pored NLO-a. 

AP/Michael Wyke

 

"Nisam to video u tom momentu. Okrenuli smo se, otišli ​​da ga bolje pogledamo i ispostavilo se da je to bio balon -Bart Simpson", ispričao je pilot.

Predrasude i uznemiravanje ometaju istraživanje

Komercijalni piloti veoma nerado prijavljuju ono što vide, rekao je Špergel, zbog stigme oko letećih tanjira. 

"Jedan od naših ciljeva je da uklonimo stigmu zato što postoji potreba za visokokvalitetnim podacima za rešavanje važnih pitanja o UAP-ovima", dodao je. 

Neki naučnici su se suočili sa uznemiravanjem na internetu zbog svog rada u toj oblasti. 

"Uznemiravanje samo dovodi do dalje stigmatizacije polja UAP-a, značajno ometajući naučni proces i obeshrabrujući druge da proučavaju ovu važnu temu", rekla je šefica nauke Nase Nikola Foks. 

Svemirska agencija provela je decenije razotkrivajući viđenja NLO-a. 

Na kraju panela struka je odgovoriloaa pitanja javnosti.

Jedno je bilo: „Šta krije NASA?“ 

Den Evans je odgovorio da je agencija posvećena transparentnosti.

"Zato smo danas ovde uživo na TV-u," rekao je.

Komentari (0)

Magazin