Nauka

Vizionar koji je svet odveo u budućnost: Pet značajnih izuma Nikole Tesle

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

10/07/2023

-

18:38

Vizionar koji je svet odveo u budućnost: Pet značajnih izuma Nikole Tesle
Nikola Tesla - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnik, fizičar, inženjer, inovator Nikola Tesla rođen je na današnji dan 10. jula 1856. godine i za 86 godina života zadužio svet za veliki broj izuma, koji su drastično unapredili život ljudi cele planete. 

Vizionar, koji je razmišljao ispred svog vremena, započeo je svoj pronalazački rad početkom osamdesetih godina devetnaestog veka i to u periodu od 1881. do 1882. godine, kada je radio u Centralnom telegrafskom uredu u Budimpešti, a svoju prvu prijavu patenta za električnu lučnu lampu Tesla podnosi tek posle dolaska u SAD, 30. marta 1884. godine, neposredno posle odlaska iz Edisonove i osnivanja sopstvene kompanije "Tesla Electric Light & Manufacturing". 

U naredne 43 godine, zaključno sa 1928. godinom, Nikola Tesla je zaštitio patentima veliki broj svojih pronalazaka, počevši od patenta US 334,823 A za komutator za dinamo-električne mašine pa sve do patenta US 1,655,114 A za aparaturu za vazdušni transport.

Prema podacima Tesline naučne fondacije, naučnik je imao ukupno 112 registrovanih američkih patenata, dok konačan broj Teslinih patenata u drugim zemljama još uvek nije definitivno utvrđen. 

Do sada je otkriveno 196 Teslinih patenata iz još 26 drugih zemalja osim SAD, kao što su Francuska, Velika Britanija, Belgija i Nemačka. 

Pored toga, Tesla je stvorio i značajan broj pronalazaka koje nikada nije pokušao da zaštiti patentima, kao što je, na primer, primena visokofrekventnih struja za medicinske svrhe.

U čast godišnjice rođenja velikog inovatora, predstavljamo vam pet njegovih značajnih izuma:

Naizmenična struja

Najvažniji izum Nikole Tesle je sistem naizmenične struje, pre kog se elektrifikovani deo sveta oslanjao na sistem prenosa jednosmerne struje, koji je stvorio Tomas Edison.

profimedia

 

Naizmenična struja promenila je način na koji se struja može prenositi na velikim udaljenostima, jer omogućava veću efikasnost, manje gubitke energije i prenos na većim voltažama. To je unelo revoluciju u upotrebu struje i dovelo do prave eksplozije u razvoju raznovrsnih električnih aparata, koji su svet uveli u moderno doba udobnosti i komfora.

Njen je potencijal prvi prepoznao inženjer i biznismen Džordž Vestinghaus otkupivši većinu patenata vezanih uz nju.

Radio

Mnogi (pogrešno) nazivaju italijanskog preduzetnika Guljelma Markonija kao tvorca radija, ali je to zvanično Nikola Tesla. Istini za volju, dvojica naučnika u isto vreme radila su na temi prenosa signala na velike udaljenosti, ali je Tesla ipak bio prvi. On je razvio i objasnio način za proizvodnju radio frekvencija, princip usaglašenih rezonantnih kola u predajnoj i prijemnoj anteni i javno predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine. Za ovaj svoj pronalazak je 1897. godine dobio patent broj 645576 za uređaj opisan kao "bežični prenos podataka".

Daljinsko upravljanje

Tesla je 1898. godine tokom izložbe u Medison Skver Gardenu u Njujorku demonstrirao prvi "teleautomaton" - čamac kojim je bilo moguće upravljati daljinski putem radio-talasa.

 

U početku, on nije imao patent za ovaj izum, jer su u američkoj Agenciji za patente nisu verovali da njegov izum funkcioniše. Međutim, nakon što je svoju kreaciju predstavio javnosti, dobio je priliku da "teleautomaton" pokaže i na sastanku u Komercijalnog kluba u Čikagu godinu dana kasnije.

Njegovi patenti u stvari predstavljaju specifikacije torpednog čamca bez posade, koji bi mogao da nosi šest torpeda dugih 4,2 metara.

Teslina turbina

Tesla je rešio da napravi uređaj koji bi mogao da postane alternativa za klipne motore u automobilima, koji su bili u čestoj upotrebi početkom dvadesetog veka. 

Tako je nastala Teslina turbina bez lopatica, koja oslanjala na delovanje graničnih slojeva između fluida i višestrukih vrhova glatkih diskova.

Pri testiranju motora s takvom turbinom Tesla je uspeo da postigne efikasnost potrošnje goriva od barem 60 posto, što se i danas smatra odličnim rezultatom. Planirao je da koristi turbinu za eksploataciju geotermalne energije.

Teslin kalem

Iako nije najkorisniji, Teslin kalem ili Teslin transformator je svakako najspektakularniji izum naučnika, koji često vidimo na njegovim fotografijama. Reč je o visoko-frekventnom transformatoru koji se koristi za proizvodnju veoma visokog napona visoke frekvencije. Nikola Tesla je ovaj transformator koristio u eksperimentalne svrhe za proizvodnju munja, istraživanje električnog osvetljenja, fosforescencije, proizvodnju rendgenskih zraka, elektroterapije, bežičnog prenosa električnih i radio signala i energije na daljinu.

profimedia

 

Kola slična Teslinom transformatoru su korišćena u radio-predajnicima sa iskrištem za bežičnu telegrafiju, sve do razvoja jačih predajnika sa elektronskim cevima 20-ih godina, prošlog veka. U predajnicima sa iskrištima su korišćena i druga električna kola, ali su sva koristila rezonantni princip koji je prvi Tesla uveo u radio-tehniku.

Komentari (0)

Magazin