Nauka

U Grčkoj pronađena jedna od najstarijih živih vrsta: Rešenje misterije porekla života na Zemlji krije se u morskom dnu

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

11:27

U Grčkoj pronađena jedna od najstarijih živih vrsta: Rešenje misterije porekla života na Zemlji krije se u morskom dnu
U Grčkoj pronađena jedna od najstarijih živih vrsta: Rešenje misterije porekla života na Zemlji krije se u morskom dnu - Copyright Printscreen YouTube/Paraskevi Polymenakou

veličina teksta

Aa Aa

Mikroorganizmi otporni na toplotu otkriveni su u podvodnom vulkanu na Santoriniju, a naučnici veruju da su to verovatno među prvim predstavnicima života na Zemlji, objavljeno je u najnovijoj zajedničkoj studiji naučnika iz Grčke, Nemačke i Kanade.

Rezultati njihove studije pokazuju da ovo specifično područje unutar aktivnog kratera Kolumbo, koji se smatra jednim od najvećih podvodnih vulkana, stvara posebnu nišu u kojoj mikroorganizmi mogu da izdrže toplotni stres i napreduju na temperaturama koje mogu da premaše i 120 stepeni, prenosi Grik reporter.

Kako se navodi, ovakvi ekstremni podmorski mikroorganizmi bili su prvi predstavnici života na Zemlji i odgovorni su za genezu geoloških struktura tokom evolucije i stvaranja svih trenutno poznatih ekosistema.

Vulkansko polje Santorinija pripada takozvanom Helenskom vulkanskom luku, koji se sastoji od pet ostrva u Egejskom moru - Metana, Milos, Santorini, Nisiros i Kos i sadrži jedinstvene hidrotermalne otvore usled tonjenja afričke litosferne ploče ispod, navodi se u studiji.

Naučnici veruju da su, od svih potencijalno nastanjivih sredina na Zemlji, podvodni vulkani sa aktivnim hidrotermalnim otvorima poput ovog među najintrigantnijim, najekstremnijim i najizazovnijim sredinama za istraživanje porekla i značaja zajednica podmorja i razvoj i održavanje života, kao i za otkrivanje vrednih genetskih resursa.

Tokom istraživanja prvi put su ispitane mikrobne zajednice koje naseljavaju podmorsko dno vulkanskog sistema Santorini-Kolumbo.

"Otkrili smo prisustvo raznovrsne mikrobiote u ovom sistemu sa jedinstvenim strategijama prilagođavanja, uključujući otporne oblike da izdrže toplotni stres, kao što su endospore", navode istraživači.

U studiji se dodaje da se nadaju da će im dalje istraživanje dubokog morskog dna omogućiti da saznaju više o faktorima koji oblikuju i ograničavaju život u dubokom podmorskom dnu aktivnih vulkanskih sistema i da otkriju nove faktore o evoluciji života na Zemlji.

Komentari (1)

laza

24.07.2023 12:12

nema tu nikakve tajne, sve je objašnjeno u Bibliji

Magazin