Nauka

Organska jedinjenja pronađena na asteroidu: Da li život na Zemlji potiče iz svemira?

Komentari

Autor: Tanjug

22/03/2023

-

10:15

Organska jedinjenja pronađena na asteroidu: Da li život na Zemlji potiče iz svemira?
Organska jedinjenja pronađena na asteroidu: Da li život na Zemlji potiče iz svemira? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dva organska jedinjenja, neophodna živim organizmima, pronađena su u uzorcima sa asteroida Rujgu, što potkrepljuje teoriju da su neki sastojci ključni za pojavu života stigli na Zemlju na stenama iz svemira pre više milijardi godina.

Naučnici su saopštili da su otkrili uracil i niacin u stenama koje je sonda Hauabusa Japanske svemirske agencije uzela 2019. sa dve lokacije na Rujgu, prenosi Euractiv.

Uracil je jedan od gradivnih elemanata koji čine RNK, molekula koje nose "informacije" potrebne za nastanak i funkcionisanje živih organizama.

Nikotinska kiselina, poznata i kao vitamin B3 ili niacin, važan je kofaktor za metabolizam u živim organizmima, a takođe je otkrivena u istim uzorcima.

Uzorci sa Rujgua prebačeni su 250 miliona kilometara nazad na Zemlju u zatvorenoj kapsuli koja je sletela 2020. na australijsko tlo, zbog daljih analiza u Japanu.

Naučnici već dugo istražuju kakvi su uslovi bili neophodni za nastanak života nakon formiranja Zemlje pre oko 4,5 milijardi godina. 

Nova otkrića dobro se uklapaju u hipotezu da su gradivne molekule živog sveta na Zemlju došle putem kometa ili asteroida.

Kada je zemlja bila u "mladim danima", svake godine "bombardovana" je kometama metorima i asterodima koji su donosili gomilu materijala bogatog jedinjenjima koja su pomogla da se otvori put za prve žive organizme.

"Naše ključno otkriće je da su uracil i niacin, od kojih su oba od biološkog značaja, zaista prisutni u vanzemaljskim sredinama i možda su dostavljeni ranoj Zemlji kao komponenta asteroida i meteorita. Verujemo da su imali ulogu u evoluciji prebiotika na Zemlji i verovatno u nastanku prvog života", rekao je astrohemičar Jasuhiro Oba sa Univerziteta Hokaido u Japanu, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu "Nature Communication".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin