Nauka

"Euklid" poslao prve fotografije: Fascinantne mogućnosti novog teleskopa koji će mapirati ceo kosmos

Komentari

Autor: ESA / Euronews Srbija

01/08/2023

-

20:26

"Euklid" poslao prve fotografije: Fascinantne mogućnosti novog teleskopa koji će mapirati ceo kosmos
"Euklid" poslao prve fotografije: Fascinantne mogućnosti novog teleskopa koji će mapirati ceo kosmos - Copyright ESA

veličina teksta

Aa Aa

Svemirski teleskop "Euklid" poslao je prve probne fotografije kosmosa nakon što je lansiran 1. jula, koje nagoveštavaju buduće poduhvate ove moćne mašine.

Iako će verovatno proći nekoliko meseci pre nego što ovaj teleskop pruži novi uvid u kosmos, naučnici sada znaju da njegovi instrumenti rade kako treba i da je pred njim duga i uzbudljiva avantura.

"Posle više od jedanaest godina rada na 'Euklidu', uzbudljivo je i izuzetno emotivno videti ove prve fotografije", kaže projektni menadžer Đuzepe Raka za zvanični sajt Evropske svemirske agencije.

"Još je neverovatnije što se na njima vidi nekoliko galaksija, uz minimalno podešavanje sistema. Kada bude potpuno kalibriran, moži će da posmatra milijarde galaksija i stvori najveću 3D mapu svemira", dodao je Raka.

ESA

 

Euklidov VIS istrument stvaraće fotografije milijardi galaksija izuzetne oštrine i meriće njihove dimenzije i oblik. Već na prvoj slici dobijamo uvid u to šta će VIS raditi: pored nekoliko vidljivih galaksija, tu je i niz nejasnih mrlja, koje će narednih godina postati potpuno vidljive. Osim toga, biće mnogo deetaljnije, jer postojeća slika pokriva površinu od svega četvrtine širine i visine punog Meseca.

Mark Kroper sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji je predvodio razvoj VIS kamere, kaže da je oduševljen lepotom prvih fotografija.

"Ponosan sam zbog svega što je VIS tim postigao i zahvalan svima koji su nam ovo omogućili. VIS slike biće dostupne svima, bilo da su u naučne ili druge svrhe. One će pripadati svima", rekao je Kroper.

ESA

 

Važno je napomenuti da je tim imao problema da uspostavi rad instrumenata na "Euklidu". Kada su ga prvi put uključili, na slikama se pojavljivao svetlosni trag, ali se ispostavilo da je reč o sunčevoj svetlosti, koja je verovatno prodrla kroz neku malu pukotinu. Pomerajući teleskop, naučnici su utvrdili da se svetlost detektuje samo u određenim pozicijama, tako da će uprkos tome, "Euklid" ispuniti svoju misiju.

On će takođe praviti slike galaksija u infracrvenoj svetlosti i meriti količinu svetlosti koju emituju na različitim talasnim dužinama. Njegova uloga je i da utvrdi tačnu udaljenost svake od galaksija, a zahvaljujući svemu tome, kreiraće 3D mapu koja će nam dati dublji uvid u svemir.

Tokom narednih nekoliko meseci, ESA i njihove kolege iz različitih naučnih ustanova nastaviće da testiraju i proveravaju rad instrumenata, posle čega počinje pravo naučno istraživanje. 

Komentari (0)

Magazin