Poznati

Rasel Brend suočen sa teškim optužbama: Komičaru okrenuli leđa mnogi nekadašnji saradnici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2023

-

19:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Karijera komičara, voditelja i glumca Rasela Brenda mogla bi biti nepovratno uništena, nakon što su ga u proteklih nekoliko dana u britanskim medijima četiri žene optužile za seksualno zlostavljanje i predatorsko ponašanje.

Mreža YouTube ukinula je monetizaciju videa sa svih Brendovih kanala, otkazani su i svi njegovi stendap nastupi, a napustili su ga i agencija i izdavač koji je trebalo da objavljuje njegove knjige.

Takođe, BBC i Channel 4 ukinuli su emitovanje svih njegovih starih emisija, dok je Paramount Plus eliminisao njegove nastupe sa svog striming servisa.

U međuvremenu, komičar i voditelj negira sve optužbe.

Za šta se tereti Rasel Brend?

Rasel Brend se suočava sa optužbama za silovanje, seksualne napade i emocionalno zlostavljanje tokom perioda od sedam godina koje su protiv njega iznele četiri žene.

"The Times", "The Sunday Times" i "Channel 4" objavili su potresna svedočenja navodnih žrtava, od kojih jedna tvrdi da je imala samo 16 godina kada je bila u "nasilnoj i kontrolišućoj" vezi sa Brendom.

AP/Todd Williamson/Invision/AP Images

 

Druga je ispričala da ju je Brend silovao u svojoj kući u Los Anđelesu i da je istog dana navodno bila zbrinuta u kriznom centru za silovanje, a novinari "Tajmsa" pišu da su pronašli medicinske kartone koji idu u prilog njenom svedočenju.

Treća žena tvrdi da ju je Brand seksualno napao dok je radila sa njim u Los Anđelesu, ali da je uspela da se odbrani nakon čega je navodno glumac pretio da će je tužiti, ako nekome ispriča šta se desilo. 

Četvrto svedočenje odnosi se na fizičko i emocionalno zlostavljanje koje je navodna žrtva trpela u Velikoj Britaniji.

Nezavisno od medijskih pisanja, policija je dobila prijavu neimenovane žene, koja tvrdi da ju je Rasel Brend seksualno zlostavljao 2003. godine u Londonu. 

"Prvo smo razgovarali sa novinarima 'The Sunday Times' i od tada smo kontaktirali 'The Sunday Times' i 'Channel 4' kako bismo osigurali da svako ko veruje da je bio žrtva seksualnog napada bude svestan kako to može da prijavi policiji", saopštili su iz policijske stanice Metropoliten.

Brend (48) poriče sve optužbe protiv njega, a u videu koji je objavio na društvenim mrežama prošlog petka tvrdi da su sve njegove veze bile zasnovane na "saglasnosti".

Mnoge kompanije i saradnici prekinuli kontakte sa komičarem

Rasel Brend stekao je slavu ranih dvehiljaditih kao stendap komičar, a bio je i domaćin mnogih emisija na britanskim televizijama. Kasnije je dobio uloge i u velikim holivudskim filmovima, kao što su "Forgetting Sarah Marshall" i svoju emisiju na BBC Radiju 2.

AP/Joel Ryan/Invision/AP

 

Međutim, kako je kasnije o tome otvoreno govorio, sve te godine borio se sa bolestima zavisnosti od alkohola i narkotika, a nakon što je prošao uspešnu rehabilitaciju, posvetio se produkciji YouTube videa, od kojih danas ostvaruje najveći deo svojih prihoda, piše Sky News koji procenjuje da je komičar od oglašavanja na toj mreži zarađivao između 70.000 i milion dolara godišnje.

Međutim, YouTube obustavio je monetizaciju svih Brendovih kanala, od kojih najveći ima 6,6 miliona pratilaca sa obrazloženjem da je "prekršio kompanijsku politiku odgovornosti kreatora".

"Obustavili smo monetizaciju na kanalu Rasela Brenda zbog kršenja naše politike odgovornosti kreatora. Ako kreatorovo ponašanje van platforme šteti našim korisnicima, zaposlenima ili ekosistemu, preduzimamo mere da zaštitimo zajednicu", naveli su iz YouTube-a u saopštenju.

Brend je i dalje prisutan na Rumble-u - platformi popularnoj kod američkih konzervativaca i ekstremno desničarskih grupa - gde njegov kanal ima 1,4 miliona pratilaca.

Brend je takođe postao persona non grata u BBC kući, gde je nekada imao svoju radijsku emsiju. BBC je u utorak saopštio da je uklonio sadržaje koje je nekada komičar snimao za njih sa platformi iPlayer i Sounds, navodeći da je njihov kvalitet sada "ispod očekivanja javnosti". 

I podkast platforma "Acast" na kojoj je Rasel ugošćavao brojne javne ličnosti, isključila je reklame sa njegovog programa "Under The Skin".

AP/Tim Ireland

 

Brend je u trenutku objavljivanja vesti o navodnom seksualnom zlostavljanju za koje se optužuje imao zakazan niz nastupa širom Velike Britanije povodom svog komičnog programa "Bipolarizacija", ali su svi predstojeći termini otkazani. 

Humanitarna organizacija "Trevi Women" koja podržava majke u oporavku od bolesti zavisnosti, takođe je objavila da prekida sve kontakte sa Brendom. 

Pojedine javne ličnosti podržale Brenda

Uprkos "otkazivanju" većeg dela javnosti, komičar je dobio podršku pojedinih poznatih ličnosti, među kojima je i milijarder Ilon Mask.

On je na svojoj mreži "X" (Tviter) u nedelju objavio da Brend "nije zao". 

I Džordžina Bejli, unuka glumca i pisca Endrjua Saksa, koja je bila u vezi sa Brendom 2000-tih, izjavila je da "iz svog iskustva, Brenda ne vidi kao silovatelja".

Ipak, ona je dodala da uvek treba pristupati svedočenjima žena o zlostavljanju otvorenog uma i da njihove reči treba shvatati ozbiljno.

Komentari (0)

Magazin