Poznati

Preminuo britanski pesnik i pisac Bendžamin Zefanija, zvezda serije "Peaky Blinders"

Komentari

Autor: BBC, Gardijan

07/12/2023

-

20:23

Preminuo britanski pesnik i pisac Bendžamin Zefanija, zvezda serije "Peaky Blinders"
Tanjug AP/John Stillwell/PA via AP, File - Copyright Tanjug AP/John Stillwell/PA via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

"Titan britanske književnosti", kako o Bendžaminu Zefaniji piše Bi-Bi-Si, preminuo je jutros u 65. godini, osam nedelja pošto mu je dijagnostikovan tumor na mozgu, saopštila je njegova porodica u objavi na Instagramu.

"Podelili smo ga sa svetom i znamo da će mnogi biti šokirani i tužni zbog ove vesti. Bedžamin je bio pravi pionir i inovator, toliko je dao svetu. Kroz neverovatnu karijeru koja uključuje ogromnu količinu pesama, književnosti, muzike, televizije i radija, Bedžamin nam ostavlja radosno i fantastično nasleđe", piše u oproštajnoj objavi. 

Zefanija je bio jedan od predstavnika moderne engleske književnosti, a to potvrđuje priznanje koje je dobio 2008. godine kada je uvršten na Tajmsovu listu 50 najvećih posleratnih britanskih pisaca. 

Rođen je u "Jamajčanskoj prestonici Evrope" kako nazivaju birmingemsku oblast Handsvort. I upravo su ideje rastafarijanstva bile osnova njegovog umetničkog izraza. 

Tvrdio je da je njegova poezija ukorenjena u ritmovima Jamajke i "politike ulice", piše Gardijan u čijem se tekstu navodi da je Zefanija "svoju prvu pesmu izveo u crkvi kao desetogodišnjak, a već kada je imao 15 godina njegova poezija je bila poznata u Hendsvortovoj afro-karipskoj i azijskoj zajednici". 

Kao mladić se preselio u London gde počinje njegova pesnička karijera nakon što je objavio zbirku poezije Pen Rhythm.

Kao što su u osnovi tekstova rege muzike društveno angažovane poruke, tako je i poezija preminulog pisca "često bila direktan odgovor na istorijske i aktuelne događaje". 

Osim pisanja, Bendžamin će biti upamćem po ulozi Jeremije Isusa u popularnoj britanskoj seriji „Peaky Blinders“, u kojoj je igrao od 2013. do 2022. godine.

 

Komentari (0)

Magazin