Poznati

Džon Kliz i Erik Ajdl, nekadašnji "Pajtonovaci", žestoko raspravljali na društvenim mrežama: "Oduvek smo se prezirali"

Komentari

Autor: NME

21/02/2024

-

20:02

Džon Kliz i Erik Ajdl, nekadašnji "Pajtonovaci", žestoko raspravljali na društvenim mrežama: "Oduvek smo se prezirali"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Džon Kliz reagovao je na komentare Erika Ajdla, njegovog nekadašnjeg kolege i člana "Monti Pajton" ekipe, što je dovelo do njihove žustre rasprave na društvenim mrežama.

Prošle nedelje Ajdl je kritikovao menadžerku Holi Gilijam, inače ćerku jednog od idejnih tvoraca "Pajtonovaca" Terija Gilijama, zato što je smanjila nadoknade za strimovanje epizoda "Letećeg cirkusa Montija Pajtona".

"Mi smo vlasnici svega što smo napravili u Pajtonovcima i nikada nisam ni sanjao da će naši prihodi u ovom dobu strimovanja biti tako katastrofalno umanjeni. Ali verujem da ako ubacite Gilijamovo dete kao svog menadžera, ne bi trebalo da budete iznenađeni. Jedan Gilijam je dovoljno loš. Dva mogu rasturiti bilo koje društvo", napisao je Ajdl.

On je takođe dodao da ljudi pogrešno pretpostavljaju da su oni bogataši, preneo je NME.

"Pajtonovci su katastrofa. 'Spamalot' je pravio pare pre 20 godina. Moram da radim za život, što nije lako u ovim godinama", rekao je nekadašnji član ekipe.

Kliz je, međutim, stao na stranu Holi Gilijam, napisavši na Tviteru da je s njom sarađivao u poslednjih deset godina i ocenio je kao "efikasnu, jasnu, vrednu i prijatnu" saradnicu.

"Majkl Palin me je zamolio da jasno navedem da i on deli ovo mišljenje. S tim se slaže Teri Gilijam", napisao je komičar.

U naknadnoj prepisci sa pratiocima, Kliz je rekao da su se on i Ajdl "oduvek međusobno prezirali", ali da prava istina "tek sada izlazi na videlo".

"Najsmešniji serijski program ikada snimljen"

"Leteći cirkus Montija Pajtona" prvi put je emitovan 5. oktobra 1969. godine na prvom kanalu BBC, a do 1947. emitovano je 45 epizoda. 

"Pajtonovci" su poslednji put na britanskom javnom servisu reprizirani 1988, tako da je upravo objavljena vest sigurno obradovala mnoge fanove na ostrvu.

Scenaristi serije i glavni glumci bili su Džon Kliz, Erik Ajdl, Teri Džouns, Majkl Pejlin i Grejem Čapmen, a ravnopravan član kreativnog tima "Monti Pajton" bio je i danas uvaženi reditelj Teri Gilijam, jedini Amerikanac u postavi.

Pejlin i Džouns su pohađali Oksford, gde su se i upoznali, dok su Kliz, Čepmen i Ajdl bili članovi "Futlajtsa", čuvene pozorišne trupe sa Univerziteta u Kembridžu. 

Pre "Letećeg cirkusa", putevi studenata sa Oksforda i Kembridža su se "ukrstili" u radu na raznim zabavnim radio i TV emisija na BBC.

Ova neobična družina napravila je revoluciju u popularnoj kulturi, a njihov humor zasnovan na apsurdu, neskrivena ciničnost, otvoreno ruganje svakoj vrsti autoriteta, učinili su da mnogo toga ne ostane isto kao što je bilo pre.

Nakon serije, snimili su i pet dugometražnih filmova: "A sada nešto sasvim drugačije", "Monti Pajton i Sveti gral", "Žitije Brajanovo", "Monti Pajton uživo u Holivudu" i "Smisao života Montija Pajtona", dok su godinama pokušavali da snime i nastavak serije.

Povodom četrdesete godišnjice Montija Pajtona objavljen je dokumentarac "Monti Pajton: Skoro pa istina (Advokatova verzija)", kao i monografija posvećena nastupima ove družine uživo pred publikom.

O "Letećem cirkusu Montija Pajtona" pisalo se kao o "najsmešnijem serijskom programu ikada snimljenm", te "najvećoj TV emisiji svih vremena u žanru skeč-komedije" i danas se njihovi skečevi smatraju zabavom za celu porodicu.

Komentari (0)

Magazin