Poznati

Džodi Foster o snimanju "Taksiste": Imala sam 12 godina i već sam snimila više filmova nego bilo ko od prisutnih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2021

-

08:22

Džodi Foster o snimanju "Taksiste": Imala sam 12 godina i već sam snimila više filmova nego bilo ko od prisutnih
Džodi Foster - Copyright Tanjug AP/Brynn Anderson

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Džodi Foster prisetila se snimanja kultnog filma "Taksista", u kom je igrala devojčicu prostitutku, kada je imala samo 12 godina.

Producenti su se brinuli kakve bi posledice mogla da ostavi takva uloga na njenoj dečjoj psihi i zato su je podvrgli temeljnim psihološkim procenama.

Ipak, Foster, koja je za tu ulogu prvi put nominovana za Oskara, za britanski magazin OK! ispričala je da je bila ponosna na svoje učešće u filmu.

"Mislili su da sam premlada da igram prostitutku i advokati su želeli da budem psihički spremna. Morala sam da radim neke testove. Za mene je taj film bio simbol transformacije kinematografije, bilo je to zlatno doba američkih filmova. To je umetnički film i ponosna sam što sam bila u njemu. Bila je to sudbina i imala sam sreće", rekla je glumica.

Foster koja je dva puta dobila Oskar za najbolju glumicu u "Optuženoj" i "Kad jaganjci utihnu", ranije se u emisiji Grahama Nortona prisetila kako su se zbog nje većina ljudi na setu osećala neprijatno.

"Imala sam 12 godina i već sam snimila više filmova nego bilo ko tu. Bilo im je neprijatno zbog mog lika i niko nije znao kako da me usmeri. Skorseze bi rekao nešto poput: 'Otkopčaj mu šlic', a onda bi počeo da se smeje i nije znao šta da radi. Onda bi to prepustio Robertu de Niru, koji bi mi rekao šta da radim. A on je tada bio još veći 'Robert de Niro', još tiši i čudniji", ispričala je tom prilikom Foster.

Inače, Foster je prvi put stala pred kamere već u trećoj godini života, kada je počela da snima reklame, a pre "Taksiste" pojavila se u preko pedeset serija. Takođe, igrala je u više filmova, uglavnom Diznijevih: "Menace on the Mountain" (1970), "Napoleon i Samanta"(1972), "Kansas City Bomber" (1972), "Western One Little Indian" (1973) i adaptaciji "Toma Sojera" (1973). Sa Skorsezeom je sarađivala već 1974. u filmu "Alis više ne stanuje ovde".

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin