Poznati

Kejt Blančet o ekološkoj politici: Treba da prevaziđemo strah i zahtevamo promenu

Komentari

Autor: Net a Porter

05/12/2021

-

19:25

Kejt Blančet o ekološkoj politici: Treba da prevaziđemo strah i zahtevamo promenu
Kejt Blančet - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kejt Blančet trenutno boravi u Nemačkoj, gde snima film "Tar", a priprema se i za premijeru svog novog ostvarenja "Don't Look Up" sa Leonardom Dikaprijem, Dženifer Lorens i Meril Strip koji je nimalo suptilna kritika o načinu na koji se društvo odnosi prema očuvanju planete.

Ona u novom intervjuu za magazin Net a Porter ne krije svoju zabrinutost zbog životne sredine.

"Svi pokušavaju kako da budu pozitivni, govore o globalnom zagrevanju od 1,5 stepeni. Ali tih 1,5 stepeni mogu da budu razorni. Treba da budemo je*eno uplašeni i da zahtevamo promenu; da kao kolektiv imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa strahom i uradimo nešto povodom toga", smatra glumica.

Iako ističe da joj nije namera da bilo koga podučava šta treba da radi, priznaje da je privlače filmovi koji "postavljaju provokativna pitanja" i da se ne plaši da stane iza onoga u šta veruje. Takođe priznaje i kako je nezahvalno biti otvoren pred očima javnosti, jer samo njeno prisustvo često može da skrene debatu sa važnih tema.

"Vrlo sam tužna, jer smo izgubili pravu debatu u kojoj lideri, intelektualci i građani pokušavaju da pronađu zajednički jezik, da razumeju temu, umesto da se trude da pobede... Čak i u glumi, ljudi govore o tome kako da 'osvoje' scenu. Ne, mi treba da oživimo scenu. A možda moramo i nešto malo da izgubimo, da bismo nešto dobili", kaže Blančet.

Ona objašnjava da društvene mreže značajno utiču na javni diskurs, a tako i na njeno četvoro dece: Dašijela, Romana, Ignatusa i Idit. 

"Mnogo od takozvanih informacija dolazi nam sa društvenih mreža. Dovoljno sam stara da su me u školi učili šta je primarni, sekundarni i tercijarni izvor. To kažem svojoj deci kad nešto pomenu. 'Gde ste to pročitali? Ko vam je to potvrdio? Morate da naučite da čitate i sliku i tekst. Ako želite da podelite nešto, pobrinite se da proverite izvor'. Naravno da zakolutaju očima, ali kad ih čujem kako razgovaraju s prijateljima, mislim da su odgovorni. Moj sin uči fiziku i filozofiju, tako da ga zanimaju razgovori o tehnologiji. Ne želim da budem izdvojena generacija, jer se takođe osećam odgovornom za svet u koji će ući kao odrasla osoba", kaže ona.

profimedia

 

Blančet se dotakla i vedrijih tema, poput mode. Budući da važi za jednu od najbolje stilizovanih zvezda, nije iznenađenje što ju je pevačica Adel pomenula kao "svoju ikonu stila" u jednom nedavnom intervjuu. Njene ikone stila su Ajris Apfel i Fren Libovic, a ljubav prema modi probudila se u njoj od malih nogu, kada se sa sestrom igrala presvlačenja.

Ni danas nije izgubila ljubav prema dečjoj igri, jer kada je upitana u kojoj ulozi je najviše uživala u svojoj bogatoj karijeri, ne pominje nikakve istorijske drame, epske fantazije i akcione blokbastere. 

"Pozajmljivanje glasa majmunu u novoj verziji 'Pinokija' Giljerma del Tora. To je bilo urnebesno! Slušala sam mnoge šimpanze, a onda isprobavala. Vratite se u vreme kad ste imali šest godina. Mislim, ja imam šestogodišnjakinju, tako da sam malo i s njom vežbala, ali joj se moja buka smučila. Nadam se da neće i publici", kaže Blančet.

Komentari (0)

Magazin