Poznati

Šta se dogodilo sa Ukrajinkom Verkom Serdjučkom koja je bila favorit Evrovizije u godini kada je Srbija pobedila

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

08:27

Šta se dogodilo sa Ukrajinkom Verkom Serdjučkom koja je bila favorit Evrovizije u godini kada je Srbija pobedila
AP/Alastair Grant - Copyright AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Sada već davne 2007. godine u Helsinkiju Srbija je prvi i (zasad) jedini put pesmom "Molitva" Marije Šerifović odnela pobedu na Evroviziji. Ona je za samo 33 boda nadmašila drugoplasiranu Ukrajinku Verku Serdjučku i njenu zaraznu "Dancing Lasha Tumbai", čije izvođenje i dalje važi za jedan od najneobičnijih nastupa koje smo imali priliku da vidimo na najvećem muzičkom takmičenju na svetu.

Verka je do Helsinkija došla praćena skandalima, jer su u njenoj domovini mnogi njen nastup smatrali "grotesknim i vulgarnim", a jedna radio stanica čak je organizovala protest protiv njenog izbora za predstavnika na Evroviziji. Najviše im je smetalo što je Verka - muškarac.

Komičar Andrij Danilko

Legendarni evrovizijski lik zapravo je kreacija ukrajinskog komičara Andrija Mihajloviča Danilka koji je prvi put javno predstavio na Takmičenju humoreske u Poltavi 1991. godine. 

Verka nije bila jedina: smislio je niz različitih likova - policajca, vojnika i balerinu, a osnovao je i trupu "Danilko teatar" s kojim je obilazio gradove po Rusiji i Ukrajini.

Krajem devedesetih dobio je šansu i na televiziji i počeo da vodi uspešan šou "Спальний Вагон" (Kupe za spavanje) na nekoliko kanala. 

Paralelno se bavio ambijentalnom muzikom koju je objavljivao pod svojim pravim imenom, a 2005. objavio je i album "После тебя".

"Dancing Lasha Tumbai"

Ipak, granice Ukrajine prešao je svojim evrovizijskim nastupom i pesmom "Dancing Lasha Tumbai", koja je izazvala gotovo podjednake kontroverze, kao i njegov izmišljeni lik.

Naime, mnogi su se pitali koje je značenje tog naziva, ali je Danilko ostajao misteriozan, rekavši jednom da je "lasha tumbai" mongolska reč za pravljenje putera ili milkšejk, a drugi put da su to samo izmišljene reči.

Prinskrin/Youtube/В гостях у Гордона

Andrij Danilko

Međutim, mnogi Rusi protumačili su da je te reči odabrao, jer u pesmi zvuče kao "Russia, Goodbye", naročito nakon što su iz tamošnje mongolske ambasade u tv programu na Prvom kanalu (Rusija) potvrdili da te reči ne znače ništa na njihovom jeziku.

Serdjučka je trebalo da učestvuje još jednom na Vidbiru, ukrajinskom nacionalnom takmičenju za evrovizijskoj predstavnika i automatski se kvalifikovala u finale, ali je povukla nominaciju samo nekoliko nedelja pre izbora.

Ipak, Andrij je 2016. postao stalni član žirija u Vidbiru, a iste godine u liku Verke saopštavao je rezultate glasanja svoje zemlje na Evroviziji.

Verka se pojavila i u finalnoj večeri Evrovizije 2019. godine u Izraelu, gde je u revijalnom delu izvodila pesmu "Toy" prošlogodišnjeg pobednika.

Filmovi i nova muzika

Verka se pojavila u američkoj akcionoj komediji "Špijun" iz 2015. godine sa Melisom Mekarti.

Takođe, nastavila je da snima novu muziku, a 2017. imala je prvi besplatan solo koncert u Kijevu, u okviru Atlas vikend festivala, okupivši na gradskom trgu rekordnih 100 hiljada ljudi.

Iako je Danilko planirao da "penzioniše" Verku, nastavio je da povremeno nastupa kao ona, a novi život udahnuo joj je 2020. kada je objavio kratki album od četiri pesme pod nazivom "Sexy".

Novi singl na ukrajinskom jeziku - "Є пропозиція"!" Verka je objavila pre samo nekoliko dana, a pojavljuje se i u filmu koji ta pesma najavljuje, pod nazivom "Velika šetnja" (Большая прогулка).

Danilko se trenutno nalazi u Kijevu i na bezbednom je, ali je u jednom nedavnom intervjuu za televiziju Kijev najavio da je sada i zvanično promenio tekst pesme "Lasha Tumbai" u "Russia Goodbye".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin