Poznati

U susret "holivudskom suđenju decenije": Hronologija turbulentne veze Džonija Depa i Amber Herd

Komentari

Autor: Staša Rosić

12/04/2022

-

23:07

U susret "holivudskom suđenju decenije": Hronologija turbulentne veze Džonija Depa i Amber Herd
U susret "holivudskom suđenju decenije": Hronologija turbulentne veze Džonija Depa i Amber Herd - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Filmske zvezde Džoni Dep i Amber Herd razveli su se pre više od šest godina, ali su njihovi životi i dalje isprepleteni. Oni će se ovih dana ponovo suočiti na sudu, ovog puta povodom tužbe za klevetu zbog koje Dep od bivše supruge traži 50 miliona dolara odštete.

Suđenje je već privuklo ogromnu pažnju javnosti, a prenosiće se uživo i uključiće brojne poznate svedoke, među kojima su Džejms Franko, Pol Betani i Ilon Mask.

Uvodna obraćanja održaće se danas, a sudeći po objavi Herd na Instagramu pre nekoliko dana, očekuje se da će suđenje trajati nekoliko nedelja.

"Narednih nekoliko nedelja neću biti na internetu. Kao što možda znate, biću u Virdžiniji, gde ću se suočiti sa svojim bivšim mužem Džonijem Depom na sudu", napisala je glumica. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amber Heard (@amberheard)

 

"Džoni me tuži zbog otvorenog pisma koje sam napisala za Washington Post u kom sam se prisetila svojih iskustava sa nasiljem i zlostavljanjem u porodici. Nikada ga nisam imenovala, nego sam pisala o ceni koju žene plaćaju za to što govore protiv moćnih muškaraca. Nastavljam da plaćam tu cenu, ali nadam se da ću, da kada se ovaj slučaj zaključi, moći da nastavim dalje, a da će to moći i Džoni. Uvek sam gajila ljubav prema Džoniju i boli me da proživljavam detalje našeg zajedničkog života pred svetom. U ovom trenutku prepoznajem trajnu podršku koju sam srećom dobijala svih ovih godina, a predstojeće nedelje oslanjaću se na nju više nego ikada", objavila je Herd.

Za javne ličnosti tako visokog profila, kao što su Dep i Herd, ulozi su ogromni. Karijera Džonija Depa već godinama trpi zbog optužbi koje je bivša žena iznela protiv njega, a sa ništa manjim pritiscima se suočava i Amber, koja je prethodnih godina postala ambasador borbe za prava žena.

Kako je sve počelo?

Džoni Dep i Amber Herd upoznali su se 2009. na snimanju filma "The Rum Diary" - on je igrao lik novinara Pola Kempa, a ona Šeno, ženu u koju se Kemp zaljubljuje čim je ugleda.

"Rad sa Džonijem bio je bolji nego što sam mogla da zamislim, što zaista govori nešto", rekla je Amber za Vogue 2011. godine, kada je prema kasnijim sudskim papirima i započela njihova veza.

AP/Joel Ryan

 

Ona se tada rastala od parnerke Tasje van Ri, a Dep od Vanese Paradi, s kojom ima dvoje dece - Lili Rouz i Džona Kristofera.

Dve godine kasnije, fotografija navodno vereničkog prstena na ruci Amber Herd, objavljena je u magazinu People, ali niko od njih nije potvrdio planove o venčanju.

Brak su sklopili na intimnoj ceremoniji 2015. godine u svojoj kući u Los Anđelesu. Iste godine celi svet pratio je ishod situacije u Australiji, gde su bez prethodnog karantina, prokrijumčarili svoja dva psa Bua i Pistola.

Ministar poljoprivrede Barnabi Džojs optužio ih je da su svoje jorkširske terijere dovezli privatnim avionom u vreme snimanja petog dela "Pirata s Kariba".

Ministarstvo poljoprivrede je Depu i Herd dalo rok od 72 sata da vrate pse u Sjedinjene Američke Države, a njih dvoje su se kasnije izvinili zbog neprijatnosti.

Razvod decenije

U maju 2016. kao grom je odjeknula vest da je Amber Herd optužila Džonija Depa za nasilje u porodici, a svet su obišle njene fotografije na kojima se vide masnice na njenom licu. Ona je podnela zahtev za razvod i nalog za privremenu zabranu prilaska, tvrdeći da ju je Dep fizički zlostavljao tokom veze, obično pod uticajem narkotika i alkohola.

AP/Alberto Pezzali

 

Ona je pred sudom rekla da je njenom podnošenju zahteva za razvod prethodila žučna svađa u njihovoj kući, tokom koje ju je Dep navodno gađao telefonom i ostavio joj modricu na licu. 

Međutim, predstavnik lokalne policijske stanice tada je rekao za magazin Pipl da oni nisu utvrdili da se dogodilo bilo kakvo zlostavljanje.

Tokom brakorazvodne parnice, bivši supružnici su postigli dogovor o poravnanju, pri čemu je Herd dobila sedam miliona dolara i zauzvrat povukla zahtev za zabranu prilaska, kao i za alimentaciju u iznosu od 50.000 dolara mesečno.

Holivud Reporter pisao je da je u nagodbu ubačena klauzula o zabrani klevete, koja je sprečavala obe strane da pričaju loše jedna o drugoj, kao i da se Herd obavezala da će dobijene milione uplatiti u humanitarne svrhe. 

Delovalo je da su konačno pronašli mir i objavili su zajedičko saopštenje u kom je stajalo: "Naša veza je bila vrlo strasna i povremeno nestalna, ali nas je oduvek povezivala ljubav. Ni jedna strana nije iznosila lažne optužbe zbog finansijske dobiti. Nikada nije postojala namera da se nanese fizička ili emocionalna bol".

Sporna kolumna

Međutim, Amber Herd je 2018. objavila kolumnu u Vašington Postu, u kojoj je navela da je bila žrtva porodičnog nasilja.

Ona je napisala da je osetila "punu snagu gneva javnosti" protiv žena koje progovore o nasilju, aludirajući na dešavanja u svom braku i to "kako institucije štite muškarce optužene za zlostavljanje". Iako imenom i prezimenom nije pomenula Depa, on se nazirao između redova, zbog čega je fokus javnosti ponovo bio na dešavanjima koja su prethodila njihovom razvodu.

AP/Jordan Strauss

 

Preispitujući mogućnost da je Dep bio nasilan prema ženi, samo četiri dana nakon objavljivanja kolumne, studio Warner Bros. pod kojim je snimao svetski popularnu franšizu "Pirati s Kariba" okrenuo mu je leđa, a ubrzo potom izgubio je i ulogu čarobnjaka Gelerta Grindelvalda u trećem nastavku "Fantastičnih zveri".

Dep je potom tužio Amber, tvrdeći da je prekršila brakorazvodni sporazum i zatražio odštetu u iznosu od 50 miliona dolara za klevetu i blaćenje ugleda.

U tužbi stoji da Herd "nije žrtva porodičnog nasilja, nego njego njegov izvršilac", kao i odlučno negiranje da ju je Dep ikada zlostavljao.

U tužbi stoji i da su njene optužbe deo "dobro osmišljene prevare da generiše pozitivan publicitet" za glumicu.

Dep protiv lista "San"

Pre suđenja u Virdžiniji, bivši supružnici već su imali još jedan sudski okršaj i to u slučaju Depove tužbe protiv britanskog izdavača lista "San", koji ga je u jednom tekstu nazvao "nasilnikom prema ženi".

Tokom parnice koja je trajala tri nedelje mnogi su povremeno zaboravljali ko su zapravo suprotstavljene strane, budući da među svedocima nije bilo nikoga iz izdavačke kuće. 

Naime, Depov pravni tim odlučio je da slučaj pokrene pred engleskim sudom, umesto u Americi, zbog razlike u načinu na koji njihovi zakoni tretiraju klevetu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dok je u Engleskoj potrebno da se dokaže da je "kleveta" zapravo istinita, u Americi je potrebno da osoba koja je tužila nekoga zbog klevete dokaže da ona nije istinita.

Sve to dovelo je do šokantnih optužbi na račun Depa, jer je Herd pred sudom izjavila da je u više od četrnaest navrata bila žrtva njegovog nasilja.

Ona je rekla da se povremeno plašila za život i da joj je polomio nos, napravio modricu na oku i pocepao usnu.

Tvrdila je da je danima pio i verbalno je napadao, a navodno je od njega doživela nešto što je "previše traumatično i lično da se o tome otvoreno govori na sudu".

Dep, koji je tom tužbom zapravo želeo da povrati reputaciju, na kraju je izgubio slučaj, a sudija je procenio da "postoji veća verovatnoća da je nasilja u porodici bilo, nego da nije". 

Prošle godine odbačena je i njegova žalba na tu presudu.

"Procureli" snimak telefonskog razgovora

Međutim, Dep nikada nije odustao od svojih tvrdnji da je nevin, a u januaru 2020. britanski tabloidi objavili su šokantan snimak njegovog telefonskog razgovora sa Herd u kom ona priznaje da je "udarila" Depa. 

Čuje se kako ona izgovara: "Žao mi je što te nisam kako treba ošamarila, nego sam te udarila, ali dušo ti nisi udaren pesnicom. Ne znam koji je bio pokret moje ruke, ali dobro si, nisam te povredila. Nisam te udarala pesnicom, nego sam te mlatnula".

Dep joj na to odgovara: "Otišao sam sinoć. Iskreno, kunem ti se, jer nisam mogao da podnesem ideju da nastavimo fizički da se zlostavljamo. Jer da smo nastavili, postalo bi je**no užasno. I dušo, rekao sam ti to jednom, na smrt se plašim da smo mi je**no mesto zločina sada".

Herd na to kaže: "Ne mogu da ti obećam da te neću ponovo udariti. Bože, je**no se ponekad toliko razbesnim da se izgubim".

Prethodno su se u medijima mogla videti podsećanja na Herdino hapšenje 2009. kada je fizički napala svoju tadašnju partnerku Van Ri na aerodromu u Vašingtonu. 

Njih dve su se posvađale, nakon što ju je navodno Herd udarila po ruci. 

Tada je oslobođena sumnje, jer je sama Van Ri rekla da su policajci koji su bili prisutni na aerodromu "pogrešno protumačili" incident. 

Novo suđenje u Virdžiniji

Pred glumcem je sada još teži zadatak, nego u slučaju tužbe protiv izdavača lista "San". On pred američkim sudom mora da dokaže, ne samo da ga je Herd oklevetala, nego da je to uradila zlonamerno.

Depov pravni tim tvrdi da je ona ciljano iznela lažne optužbe, kako bi naškodila njegovoj karijeri, na šta je glumica uzvratila kontratužbom u kojoj traži odštetu od 100 miliona dolara.

AP/Alvaro Barrientos

 

Sasvim je izvesno da će se advokati Herd pozvati na zakon u Virdžiniji koji omogućava imunitet od pravnih posledica za one pojedince koji se terete za klevetu, u slučaju da su se bavili "temama od javnog interesa, koje bi mogle biti zaštićene prvim amandmanom" američkog Ustava.

Advokatica Herd Elejn Bredehoft izjavila je da se sporna kolumna u Vašington Postu bavi baš takvom jednom temom - nasiljem u porodici. 

Međutim, Depovi advokati tvrde da u ovom slučaju zakon ne može da se primeni, jer se tvrdnja Herd odnosila na navodno lično ponašanje glumca.

U narednih nekoliko nedelja sud će saslušati sva svedočenja, pregledati privatne poruke, audio snimke i fotografije, a sve će to uživo prenositi kablovska televizija Court TV.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin