Poznati

Sumanute dogodovštine članova grupe Led Zeppelin o kojima niko ne priča

Komentari

Autor: Staša Rosić

19/06/2022

-

23:21

Sumanute dogodovštine članova grupe Led Zeppelin o kojima niko ne priča
Robert Plant i Džimi Pejdž - Copyright AP/AMY SANCETTA

veličina teksta

Aa Aa

Led Zeppelin je, prema mišljenju mnogih, jedan od najboljih rokenrol sastava svih vremena.

Devet albuma, prodatih u stotinama miliona primeraka, legendarni nastupi i baza obožavalaca koja je stabilna i danas, više od četrdeset godina od raspada grupe, tome govore u prilog.

Međutim, pored pesama neprolazne vrednosti, Robert Plant, Džimi Pejdž, Džon Pol Džouns i Džon Bonam iza sebe su ostavili i brojne skandale i ispade u javnosti, koji su sastavni deo mita o grupi Led Zeppelin.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivosti o "divljem" rokenrol načinu života ovih zvezda:

Oni su izmislili rasturanje hotelskih soba

Pre nego što će rasturanje hotelskih soba postati kliše za razuzdane rok bendove, članovi Led Zeppelin su urnisali prostorije u gotovo svakom hotelu u kom su odsedali.

Kao jedan od najvećih bendova sedamdesetih, sebi su mogli da priušte sve što su poželeli, pa i odštete za lomljenje inventara.

U jednoj takvoj prilici, ostali članovi benda i njihovi gosti, morali su da vežu Pejdža za wc šolju, kako bi ga sprečili da nastavi da razbija po sobi.

Takođe, u jednom hotelu izbacili su pet televizora kroz prozor, a to im je naplaćeno 2.500 dolara.

Možda i "najluđi" incident napravili su u čuvenom "Šato Marmont" hotelu u Los Anđelesu, u čiji je lobi Džon Bonam ušao na motoru. Taj trenutak inspirisao je i jednu od scena u filmu Kamerona Kroua "Almost Famous" iz 2000. 

Svi gresi Džimija Pejdža

Džimi Pejdž važi za jednog od najvećih gitarista svih vremena, a uvršten je u Rokenrol kuću slavnih dva puta: kao član Jardberdsa (1992)i kao član Led Zepelina (1995).

Tanjug/AP/Domenico Stinellis

Džimi Pejdž

Međutim, on je takođe vrlo neobičan čovek, koji je u mladosti napravio mnoge skandale. Viđali su ga u nacističkoj uniformi više puta, a jednom je nastupao u njoj. 

Pojedini fanovi, koji su grupu pratili na turnejama pričali su da je Pejdž pred svima u klubovima koristio heroin, a potvrđeno je i da je bio u vezi sa tada 14-godišnjom devojčicom.

Možda je i najpoznatije njegovo interesovanje za satanizam, pa je tako 1971. godine kupio kuću britanskog filozofa i okultiste Alistera Kroulija u Škotskoj.

Pejdž je tvrdio da je kuća ukleta, ne toliko zbog Kroulija, koliko zbog onoga što se događalo pre nego što će okultista postati njen vlasnik.

"Nekada je to bila crkva koja je izgorela do temelja, zajedno sa ljudima koji su bili u njoj. Čudne stvari su se dešavale, koje nemaju nikakve veze s Kroulijem. Tamo su već postojale loše vibracije. Čovek je u njoj obezglavljen, a nekad možete da čujete kako mu se glava kotrlja", ispričao je gitarista za Rolling Stone magazin 1975.

Ipak, on nikad nije potvrdio da je satanista. 

"Ne želim da pričam o svojim ličnim uverenjima, niti uključenosti u magiju", rekao je u istom intervjuu.

Više puta su tuženi zbog plagijatorstva

Folk pevač Džejk Holms tvrdio je da je on napisao pesmu "Dazed and Confused", a 2010. godine rešio je da to dokaže i na sudu. Pejdž je za istoimenu pesmu jedini imenovan kao autor i našla se na njihovoj prvoj ploči, a članovi Led Zeppelin rešili su stvar vansudskim poravnanjem.

Na svim albumima objavljenim nakon te godine, pored Pejdža, navodi se da je pesma "inspirisana pesmom Džejka Holmsa".

Takođe, morali su da se nagode i sa Vilijem Diksonom oko pesme "Whole Lotta Love", jer je sud utvrdio da je zasnovana na numeri "You Need Love" u izvođenju Diksonove grupe Muddy Waters.

Bez mrlje u dosijeu nije ni najpoznatija pesma Led Zeppelin "Stairway to Heaven", za koju je grupa Spirit tvrdila da je plagijat njihovog instrumentala "Taurus" iz 1968. Doduše, sud je 2020. presudio u korist "Cepelina".

Džon Bonam je umro od alkohola

Bubnjar Džon Bonam preminuo je nakon opijanja 24. septembra 1980. a grupa se nedugo potom raspala. Bonam je tada imao samo 32 godine i probleme sa zavisnošću od alkohola. 

Tokom jedne probe za predstojeću turneju, pio je votku u Pejdžovoj kući i onesvestio se. Smestili su ga u gostinsku sobu, ali su ga sutradan pronašli mrtvog. 

Toksikološke analize pokazale su da je neposredno pre smrti popio najmanje četrdeset čašica votke.

Komentari (0)

Magazin