Poznati

Ruši se legendarni klub Viper Room u Los Anđelesu, glavno mesto okupljanja zvezda devedesetih

Komentari

Autor: Independent

14/04/2022

-

07:43

Ruši se legendarni klub Viper Room u Los Anđelesu, glavno mesto okupljanja zvezda devedesetih
AP/Chris Pizzello - Copyright AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni "Viper Room", rokenrol klub čiji je vlasnik nekada bio Džoni Dep uskoro će biti demoliran i zamenjen soliterom.

To kultno mesto na kom su se okupljala poznata lica, poput reditelja Kventina Tarantina, Džima Džarmuša i Tima Bartona, glumaca kao što su Denis Hoper, Kristina Eplgejt i Patriša Arket, prvi put je postalo klub davne 1947, kada je stari supermarket adaptirao lokalni kriminalac Miki Koen.

Samo tri meseca nakon što je Dep otvorio preuređeni prostor "Viper Room" u oktobru 1993. od predoziranja je na pločniku ispred kluba preminuo River Finiks, zvezda u usponu, koji je te večeri trebalo da nastupi sa bendom "P" u kom su bili Flea i Džon Frušante, današnji članovi "Red Hot Chili Peppers".

Klub je nakon te tragedije zatvoren na sedam dana, a u Finiksovu čast, nije radio nijednu godišinjicu njegove smrti, sve dok ga Džoni Dep nije prodao 2004. 

Finiksova smrt nije narušila reputaciju kluba. Štaviše, ekscesa je uvek bilo. Tako je na rođendanskoj žurci top modela Kejt Mos u januaru 1995. glumac Džejson Donovan jedva preživeo predoziranje kokainom.

Dep je imao moć da privuče neke od najvećih bendova na svetu, a jednom je priznao da mu je omiljeni nastup bio nenajavljena svirka u kojoj su učestvovali on, Majkl Hačins (INXS), Kit Ričards (Rolling Stones) i Bili Gibons (ZZ Top). 

Na istoj sceni bili su i Igi Pop, Sleš, "The Strokes", Džoni Keš, kao i bend Kijanua Rivsa "Dogstar".

U decembru 1995, grupa "Oasis" bila je usred turneje i spremala se da nastupi na obližnjem Universal amfiteatru, kada ih je Dep nagovorio da posle koncerta svrate u Viper Room.

U jednom trenutku više od hiljadu ljudi čekalo je da uđe na nastup braće Galager, pisao je tada MTV. 

AP/Chris Pizzello

 

Na sceni Viper Room-a karijeru su kao moderna burleskna trupa započele članice grupe "The Pussycat Dolls", koje su svakog četvrtka od 1995. do 2001. nastupale u klubu zajedno sa mejstrim zvezdama kao što su Kristina Agilera i Gven Stefani, a postale su tako popularne, da su dobile ponudu da snime pop album.

Iste godine kada je Dep prodao svoje deonice u klubu, zvezda "Spajdermena" Tobi Megvajer predložio je jednom od vlasnika Derinu Fajnštajnu da bude domaćin partija pokera u podrumu kluba, u kom su učestvovale samo zvezde. 

Voditeljka je bila nekadašnja profesionalna skijašica Moli Blum, a sreću i umeće sa kartama oprobavali su, između ostalih, Leonardo Dikaprio, Ben Aflek i Met Dejmon. 

Priča o Blum čak je inspirisala jedan film Arona Sorkina pod nazivom "Velika igra" (Molly's Game) sa Džesikom Čestejn u glavnoj ulozi.

U teoriji bi Viper Room trebalo da ustane iz pepela budući da Silver Creek Development, firma koja je otkupila imanje pre četiri godine, tvrdi da će se u njihovoj modernoj višespratnici naći moderan klub kao i nezaobilazni hotel, restorani i 26 apartmana, a ideja je i da prepoznatljivi predmeti iz klupskog mobilijara budu sačuvani i izloženi poput muzejskih eksponata.

Ipak, mnogi u Los Anđelesu smatraju da će grad mnogo izgubiti rušenjem ove zgrade. 

Edrijan Skot Fajn iz Organizacije za zaštitu istorijskog nasleđa Los Anđelesa kaže da gradske arhitekte često previđaju kulturni značaj takvih građevina.

"Oni čak i ne razgovaraju o ovakvim mestima i ne misle o njima kao potencijalno istorijskim, jer im deluju novo. Potrebno je to da promenimo, jer ćemo izgubiti mnogo mesta, pre nego što uopšte shvatimo kako se uklapaju u širi kontekst", kaže on za Independent.

Komentari (0)

Magazin