Reflektor

"Red Hot Chili Peppers" u susret novom albumu: Osećamo se sveže, kao sasvim novi bend

Komentari

Autor: NME

08/02/2022

-

22:46

"Red Hot Chili Peppers" u susret novom albumu: Osećamo se sveže, kao sasvim novi bend
"Red Hot Chili Peppers" u susret novom albumu: Osećamo se sveže, kao sasvim novi bend - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Rok aristokrate iz Los Anđelesa", kako je magazin NME nazvao legendarni bend Red Hot Chili Peppers objavio je svoj prvi singl od povratka njihovog gitariste Džona Frušantea pod nazivom "Black Summer", koji najavljuje njihov novi album "Unlimited Love".

To je njihov prvi album posle šest godina, dok su poslednji sa Frušanteom - "Stadium Arcadium" lansirali 2006. godine.

NME piše da "Unlimited Love" ima mnogo sličnosti sa ostalim klasicima ovog benda kao što su "Californication" i "By The Way".

"Stvarno nisam želeo da pričam staru priču koju slušamo u poslednjih pedeset godina u rok muzici. Sviđa mi se da idem u 10.000 različitih pravaca i gledam šta ima tamo. Nismo se ograničavali, nego smo pokušali da dopremo do nečega iskrenog i emotivnog. Nadam se da smo rekli nešto što ranije nije rečeno ili barem na drugačiji način", kaže Entoni Kidis, frontmen grupe.

On priznaje da je najveća promena koja im se dogodila povratak Frušantea koji je obeležio najuspešnije godine postojanja RHCP. 

"To je najveći događaj za nas i donelo je monumentalne promene u našim životima", rekao je Kidis.

Gitarista, koji se u međuvremenu posvetio elektronskoj muzici, kaže da mu je ideju o povratku "ubacio" u glavu basista Flea.

AP/Matt Sayles

 

"Sedeo sam sa gitarom razmišljajući da jako dugo nisam pisao bilo kakav rok. Da li još mogu to da radim?", rekao je Frušante za NME.

Bespotrebno je brinuo. "Black Summer" koju je napisao, za tri dana od objavljivanja skupila je 7,5 miliona pregleda na Jutjubu i podsetila milione ljubitelja Pepersa na njihove zlatne dane.

Međutim, da bi se Frušante vratio, Džoš Klinghofer koji ga je menjao deset godina, morao je da ode. 

Flea kaže da im je rastanak teško pao.

"Ne samo da je (Klinghofer) sjajan muzičar, nego i vrlo uviđavan i podržavajući timski igrač, neko ko razmišlja o dobrobiti zajednice, dobar i inteligentan. Ali umetnički, u pogledu upotrebe istog muzičkog jezika, lakše je raditi sa Džonom. Vratiti se u istu prostoriju, svirati i pustiti da se stvari razvijaju bilo je vrlo uzbudljivo", rekao je Flea.

Na "Unlimited Love" publika će moći da čuje i "She’s A Lover", "Aquatic Mouth Dance", "White Braids and Pillow Chair", "Veronica", a magazin piše da Kidis "nikad nije zvučao bolje".

"Osećamo se sveže, kao novi bend", kaže Frušante i dodaje da je kolektivna promena dovela do novog izliva kreativnosti.

profimedia

 

"Uložio sam mnogo manje svog ega u to, nego ranije i mislim da to važi i za ostale. Nije to bila stvar takmičenja, nego smo zaista želeli jedni drugima da damo deo sebe i bili smo ushićeni da čujemo šta drugi donose. Nekad u prošlosti, kao kad smo radili na 'By The Way', jedna osoba bi se osećala pritisnuto od strane ostalih. Sada smo se osećali kao ljudi koji brinu jedni o drugima i koji su istinski uzbuđeni što su svi ostali najbolji što mogu da budu", rekao je Frušante.

Dobra energija koja je vladala među članovima benda iznedrila je još mnogo pesama, a gitarista kaže da postoji "okvirni plan" za snimanje još jednog albuma.

"Definitivno imamo dovoljno materijala koji nam se dopada", dodaje on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura