Poznati

Zvezde koje ne mogu bez privatnih aviona: Deset najvećih zagađivača među poznatima

Komentari

Autor: RTS

02/08/2022

-

09:31

Zvezde koje ne mogu bez privatnih aviona: Deset najvećih zagađivača među poznatima
Zvezde koje ne mogu bez privatnih aviona: Deset najvećih zagađivača među poznatima - Copyright AP/Jordan Strauss, Marta Lavandier, Evan Agostini, Tanjug/AP/David Richard

veličina teksta

Aa Aa

Procenjuje se da je privatni avion Tejlor Svift od početka godine emitovao 8.300 tona ugljenika tokom 380 sati leta, što poznatu pevačicu stavlja na prvo mesto liste slavnih ličnosti koje najviše zagađuju okolinu, pokazuju podaci koje je objavila britanska agencija za digitalni marketing "Jard".

Glavni problem sa vazdušnim saobraćajem predstavljaju vlasnici privatnih aviona jer oni imaju neproporcionalan uticaj na životnu sredinu. Privatni avioni su najveći emiteri štetnih gasova po putniku. Takođe, to je posebno popularan način putovanja među slavnim ličnostima koje se jako često odlučuju za letove na neverovatno kratkim relacijama, umesto da izaberu neku ekološki prihvatljiviju alternativu.

Nakon što je Kajli Džener objavila na svom profilu na Instagramu fotografiju sa aerodroma nje i Trevisa Skota uz tekst "Hoćemo li da letimo mojim ili tvojim?", mreže su se usijale i mnogi su burno reagovali zbog ovakvog razmetanja.

Tim agencije za digitalni marketing "Jard" želeo je da sazna koje poznate ličnosti su zahvaljujući vozikanju privatnim avionima atmosferu zagadile sa najviše ugljenika od početka 2022. godine. Istažili su preko 1.500 letova poznatih ličnosti uzimajući podatke od Selebriti džetsa i uporedili ih sa emisijom ugljen-dioksida opšte populacije koja je letela avionom i svake poznate ličnosti.

Podaci sadrže broj letova koje je svaka zvezda do sada obavila, prosečno vreme trajanja leta, broj pređenih kilometara i ukupnu količinu ugljend-dioksida od početka godine. Ispostavilo se da Kajli Džener nije ušla ni među prvih 10 najvećih zagađivača u okviru džet-seta, u stvari, bila je 19.

Podaci koje je objavio "Jard" otkrivaju da su poznate ličnosti od početka 2022. godine emitovale u proseku 3.376,64 tone ugljen-dioksida samo svojim privatnim avionima. To je 482,37 puta više od godišnje emisije koja odlazi na prosečnog putnika od samo sedam tona ugljen-dioksida godišnje.

Prosečno trajanje leta slavnih iznosilo je samo 71,77 minuta i u proseku su prolazili oko 100 kilometara po letu.

Deset najvećih zagađivača među slavnim ličnostima

1. Tejlor Svift

Tejlor Svift je trenutno najveća pop princeza, ali "Jardovo" istraživanje je pokazalo da gospođica Svift najviše doprinosi zagađenju planete u ovoj godini. Imajući ukupno 170 letova od januara, mlaznjak Sviftove je sakupio ogromnih 22.923 minuta u vazduhu – 15,9 dana. Prilično velika količina s obzirom na to da trenutno nije na turneji.

Tanjug/AP/Evan Agostini

 

Mlaznjak pevačice ima prosečno vreme leta od samo 80 minuta i 224 kilometra po letu. Njena ukupne godišnje emisija iznosi 8.293,54 tone, ili 1.184,8 puta više od ukupnih godišnjih emisija prosečne osobe.

Najkraći let koji je Tejlor imala u 2022. godini trajao je samo 36 minuta od Misurija do Nešvila.

2. Flojd Mejveder

Bokserska legenda Flojd Mejveder nalazi se tik iza Tejlor Svift sa 7.076,8 tona ugljen-dioksida koji je izbacio njegov privatni avion ove godine, što 1.011 puta više od prosečne osobe godišnje.

AP/Marta Lavandier

 

Međutim, Mejvederov avion je sakupio više letova od bilo koje druge poznate ličnosti na ovoj listi. Do sada je ove godine ostvario 177 – u proseku 25 letova mesečno, skoro jedan svakog dana!

Najkraći let koji je Mejveder zabeležio trajao je samo 10 minuta, sleteo je u Las Vegas i emitovao jednu tonu ugljen-dioksida.

3. Džej Zi

Treći na listi je reper i suprug Bijonse, Džej Zi. "Jardovo" istraživanje je pokazalo da je od početka godine, Džej Zijev privatni avion obavio 136 letova, emitujući 6.981,3 tone ugljen-dioksida. To je 997,3 puta više od godišnjih emisija prosečne osobe.

EPA/JUSTIN LANE

 

Kao i Tejlor, Džej Zi trenutno nije na turneji i njegovo prosečno vreme leta je nešto više od sat vremena. Do sada njegov avion je imao 19.296 minuta leta – 13,4 dana. Letovi uključuju 35-minutno putovanje od Nju Džersija do Bostona i 29-minutni let od Severne Karoline do Ohaja.

4. Aleksander Rodriges

Bivši verenik Dženifer Lopez i igrač bejzbola, poznat pod nadimkom Ej-Rod neguje prilično raskošan stil života. On je ove godine iz svog privatnog aviona izbacio 5.342,7 tona ugljen-dioksida – 763,24 puta više nego što prosečna osoba proizvede tokom godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex Rodriguez (@arod)

 

Od januara, Ej-Rodov mlaznjak je obavio 106 letova, provodeći u proseku samo 80 minuta u vazduhu, a kriv je i za nekoliko kratkih letova, od kojih je najkraći trajao samo 34 minuta.

5. Blejk Šelton

Američki pevač kantri muzike i suprug Gven Stefani, Blejk Šelton, imao je neverovatnih 111 letova svojim privatnim avionom ove godine sa 12.424 minuta provedenih u vazduhu – ili 8,6 dana.

AP/Jordan Strauss

Blejk Šelton sa suprugom Gven Stefani

Blejkov mlaznjak ima prosečno vreme leta nešto više od sat vremena, 64,37 minuta i do sada je emitovao 4.495 tona ugljen-dioksida, 642 puta više od onoga što prosečna osoba proizvede tokom cele godine.

Najkraći letovi uključuju 38-minutno putovanje od Teksasa do Oklahome i 27-minutni let od aerodroma Van Najs u Los Anđelesu, do aerodroma San Dijego, takođe u Kaliforniji.

6. Stiven Spilberg

Legendarni filmski reditelj Stiven Spilberg je šesti na listi, a njegov avion je ove godine obavio 61 let i emitovao 4.465 tona ugljen-dioksida. Spilberg, međutim, ima drugo najduže prosečno vreme leta na ovoj listi, oko sat i 47 minuta.

AP/Charles Sykes

 

Ukupno vreme koje je njegov privatni avion proveo leteći ove godine je 12.341 minut: 8,57 dana. U najkraće letove spada 25-minutno putovanje od aerodroma u državi Njujork do Nju Džersija i 18-minutni let od Amsterdama do Roterdama – koji su udaljeni 78 kilometara.

7. Kim Kardašijan

Kao i njenoj sestra Kajli, ni Kim Kardašijan se ne ustručava da na društvenim mrežama svojih 326 miliona pratilaca obavesti o svojim letovima. Često deli snimke unutrašnjosti i spoljašnjosti aviona kada ga koristi, a nedavno je podelila snimak aviona sa rođendanske zabave ćerke Nort Vest.

Tanjug/AP/Willy Sanjuan

 

Od početka godine mlaznjak Kim Kardašijan je emitaovao 4.268,5 tona ugljenika tokom 57 letova. U letu je provela prosečno 85,49 minuta i prosečno prelazila 160 kilometara.

Njena najkraća putovanja uključuju 38-minutni let do Palm Springa, koji je emitovao tri tone ugljen-dioksida, i 23-minutni let od San Dijega u Kaliforniji do Kamarila, takođe u Kaliforniji.

8. Mark Volberg

Osmi na "crnoj listi" zagađivača je glumac Mark Volberg koji je do sada emitovao 3.772,85 tona ugljen-dioksida tokom 101 leta – što je 538,9 puta više od prosečne osobe godišnje.

profimedia

 

Ukupno vreme leta Markovog mlaznjaka iznosi 10.428 minuta, ili 7,2 dana u vazduhu. Njegovo prosečno vreme leta je najduže na ovoj listi, ali je i dalje samo 117,45 minuta, u proseku oko 140 kilometara po letu.

Markovi najkraći letovi uključuju 29-minutno putovanje od Van Najsa u Kaliforniji do Palm Springsa.

9. Opra Vinfri

Multimilijarderka, televizijska voditeljka Opra Vinfri emitovala je 3.493,17 tona ugljen-dioksida iz svog privatnog aviona ove godine kroz ukupno 68 letova – 499 puta više od ukupne godišnje emisije prosečne osobe.

Tanjug/AP/Brad Barket

 

Privatni avion Opre Vinfri, vredan 75 miliona dolara, putuje u proseku 81,13 minuta u isto vreme sa prosečnom razdaljinom od 160 kilometara. Najkraći letovi uključuju 14-minutni let od Van Najsa u Kaliforniji do Santa Barbare i 16-minutni let koji je proizveo jednu tonu ugljen-dioksida.

10. Trevis Skot

Dok bi prosečno vreme leta Kajli Džener moglo da bude samo 24,5 minuta, „Jardovo“ istraživanje je pokazalo da ona nije među 10 najvećih zagađivača među slavnima.

Prinskrin/Youtube/CThaGod

 

Međutim, njen partner, reper Travis Skot, to radi, sakupivši 3.033,3 tone ugljen-dioksida samo ove godine, sa prosečnim dužinom leta od samo 11,7 kilometara – najkraći prosek među prvih deset.

Trevisov mlaznjak proveo je u vazduhu ove godine 8.384 minuta, ili 5,8 dana, prenosi RTS.

Komentari (0)

Magazin