Novosti

Forbs: Roman Abramovič kupio Drimlajner, najskuplji privatni avion

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

16:17

Forbs: Roman Abramovič kupio Drimlajner, najskuplji privatni avion
Forbs: Roman Abramovič kupio Drimlajner, najskuplji privatni avion - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski milijarder Roman Abramovič je navodno kupio avion Boing 787-8 Drimlajner vredan 350 miliona dolara i postao vlasnik najskupljeg privatnog aviona u Rusiji do sada, piše magazin Forbs pozivajući se na izvore sa avio-tržišta.

Portparol Milhausa, kompanije koja upravlja Abramovičevom imovinom, odbio je da komentariše tu vest.

Prema podacima portala Flajtradar24, avion Boing 787-8 Drimlajner je zaista stigao 18. decembra iz Bazela na moskovski aerodrom Vnukovo, koji opslužuje letove privatnih aviona. Već narednog dana, avion je poleteo iz Moskve za Sent Martin na Karibima.

Prema Forbsu, u svetu postoji samo 250 ovih letelica, a ova je prva u Rusiji. Meksički predsednik je koristio Boing Drimlajner kao svoj predsednički avion, a jedini preostali Drimlajner u privatnom vlasništvu pripada kompaniji UAS Internešenal Trip, koja se na globalnom nivou bavi luksuznim čarter letovima mlaznim avionom „Drim Džet“. Ovaj tip aviona je uglavnom u floti velikih avio-kompanija.

Prema pisanju medija, Abramovičev Drimlajner je proizveden 2015. godine za privatnog avio-prevoznika iz Švajcarske, PrajvitEr, i nikada nije isporučen kompaniji koja je 2018. podnela zahtev za bankrot. Letelica je, navodno, 2019. godine dodatno opremljena kako bi odgovarala Abramovičevim potrebama.

Osnovna cena aviona je, kako se precizira, 248,3 miliona dolara, ali izvori Forbsa kažu da je dodatna oprema koštala još najmanje 100 miliona dolara. Mediji su u novembru izvestili takođe da je Abramovič stavio na prodaju svoj stari privatni avion, Boing 767-300ER za 100 miliona dolara. Taj avion je u javnosti nazvan ''Bandit'' zbog crne senke na prozorima pilotske kabine.

Abramovičevo bogatstvo se procenjuje na 14,5 milijardi dolara. On je trenutno 12. najbogatiji biznismen u Rusiji, a poznat je kao vlasnik britanskog fudbalskog kluba Čelsi.

Komentari (0)

Putovanja