Tehnologija

Tesla bez vozača udario u privatni avion vredan skoro dva miliona evra VIDEO

Komentari

Autor: Euronews Next/Tom Bateman

25/04/2022

-

12:48

Tesla bez vozača udario u privatni avion vredan skoro dva miliona evra VIDEO
Tesla bez vozača udario u privatni avion vredan skoro dva miliona evra VIDEO - Copyright AP Photo/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Tesla Model Y u kojem nije bilo nikoga, naleteo je na privatni avion vredan oko 1,8 miliona evra nakon što je vlasnik automobila aktivirao funkciju automatskog pozivanja.

Na video snimku objavljenom na društvenoj mreži Redit vidi se kako se električni automobil približava avionu "Cirrus Vision" dugom 9,4 metra, dolazi u kontakt sa repom aviona i okreće letelicu.

Video-snimak je objavio učesnik događaja "Cirrus" koji se održava na aerodromu Felts Fild u Vašingtonu, SAD.

"I ja vozim Tesla Model Y – ali nisam jadna duša (sa lošim sposobnostima donošenja odluka) koja je prizvala svoju Teslu oko nekoliko skupih letelica – samo da bi udarila u najskuplju (3.500.000 dolara)", napisao je korisnik Redita koji je objavio video, prenosi Euronews Next.

Euronews Next nije mogao da potvrdi katalošku cenu aviona, ali izveštaji sugerišu da osnovna verzija "Cirrus Vision" letelica od oko 1,8 miliona evra pa naviše.

Funkcija "Smart Summon" ("pametno pozivanje"), za koju se smatra da je odgovorna za nesreću, omogućava Tesla električnim automobilima da se sami odvezu do lokacije u blizini, koristeći GPS poziciju vlasnika za navigaciju.

Kako funkcioniše "Smart Summon"?

Uputstvo za upotrebu Tesla Y modela naglašava da bi vlasnici trebalo da pozivaju svoje automobile samo na "poznatim i predvidljivim" terenima.

"Funkcija je dizajnirana i namenjena za upotrebu samo na parkiralištima i prilazima koji se nalaze na privatnom posedu", upozoravaju iz kompanije.

Drugi korisnik Redita, koji je tvrdio da je iz prve ruke bio svedok incidenta, rekao je da je Teslin vlasnik u to vreme bio u obližnjem hangaru, što bi značilo da nije poštovao savete kompanije o bezbednom korišćenju ove funkcije.

"Morate jasno da vidite Model Y i da ga pažljivo pratite u svakom trenutku", navodi se u uputstvu za korišćenje ovog automobila.

Tesla je predstavio "Smart Summon" funkciju 2019. godine, a Ilon Musk ga je na Tviteru pozdravio kao "verovatno najviralniju funkciju ikada".

Međutim, video snimci i fotografije objavljeni na mreži pokazuju da ova funkcija ponekad može da se bori da bezbedno kreće kroz prepreke.

U septembru 2019. godine, vozač Tesle u Teksasu objavio je snimak njegovog automobila kako za dlaku izbegava sudar na parkingum, poručivši tom prilikom Masku da "prvi test funkcije nije prošao tako dobro".

Komentari (0)

Magazin