Poznati

Posledice "Rezerve": Kako su memoari princa Harija britansku kraljevsku dramu pretvorili u rijaliti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2023

-

22:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljevska porodica već nedeljama je u središtu pažnje ne samo britanskih medija, nego i celog sveta, nakon objavljivanja "eksplozivnih" memoara princa Harija pod nazivom "Rezerva" (Spare).

Mnogi su detalje o razmiricama između Vilijama i Harija, kao i kritike na račun roditeljskog pristupa kralja Čarlsa u knjizi protumačili kao "iznošenje prljavog veša" jedne od najuticajnijih kraljevskih porodica na svetu, koje ima sve više dodirnih tačaka sa rijalitijima.

Istoričar Vukan Marković kaže da je najinteresantnije to što Kruni zapravo odgovara takva vrsta popularnosti.

"Britanska kraljevska porodica se u tom smislu razlikuje od španske, norvšeke, švedske koje su daleko manjeg profila i može se reći da je ta vrsta senzacionalizma neophodna", objašnjava Marković za Euronews Srbija. 

On ističe da je vrlo malo verovatno da će Harijeve tvrdnje iznete u knjizi na bilo koji način uzdrmati status kraljevske porodice, već da će samo biti "nastavljena rijaliti priča". 

"Sve to će verovatno vrlo malo uticati na britansku monarhiju, jer je to izrazito inertna institucija. Ako ih skandal sa pedofilijom (s kojim je povezivan princ Endrju) nije uzdrmao, onda ni ova prototipska priča o braći koja se ne vole, u suštini vrlo malo zasnovana na realnosti", smatra naš sagovornik.

Američka javnost takođe pokazuje veliko interesovanje za sve što se dešava u britanskoj kraljevskoj porodici, ali Marković kaže da je teško proceniti koliko je to rezultat istinske zainteresovanosti za događaje i ličnosti sa Starog kontinenta, a koliko posledica medijske pompe. 

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

"U ovoj priči postoji čitava medijska plejada - od Opre Vinfri do Ruperta Merdoka, od Pirsa Morgana do BBC-a. To sve pravi neverovatnu famu, pa su oni kao otmena verzija Kardašijana", ocenjuje naš sagovornik.

Rezultat svega toga je da je Harijeva knjiga prodata u više od milion i 400.000 primeraka i to tokom samo prvog dana otkako se našla na policama knjižara. 

S druge strane, britanska javnost suočava se sa daleko ozbiljnijim problemima od onih koji muče princa. 

"Sto hiljada ljudi u Velikoj Britaniji najavilo je da će 1. februara ući u štrajk. Troškovi života su u Britaniji veći nego ikad - dve trećine prihoda se troše na grejanje i struju. Britanija se nalazi u ozbiljnoj krizi, da ne pričamo o političkoj krizi sa torijevcima prošle jeseni", kaže Marković i dodaje da zapravo skretanje pažnje javnosti na kraljevsku porodičnu melodramu, zapravo ide naruku vladi.

"Šta god da britanska kraljevska porodica uradi, to ide naruku svakoj vladi, jer su u stanju da proizvedu do te mere nametnu svoj medijski narativ, da mogu da zabašure svaku drugu priču. Tako da ovo sigurno ide na ruku svima koji ne žele da pričaju o krizi u svetu", dodaje istoričar.

Marković objašnjava da je upravo prepoznatljivost britanske kraljevske porodice jedan od najvažnijih elemenata meke moći njihove države.

"Mi sad učestvujemo u tom poluskandalu koji je u svojoj suštini besmislen. Da li je to vezano za neku veliku strategiju jednog ili drugog princa ili oportunistički način da se zaradi, manje je bitno. Mnogo je važnije to da su u stanju da privuku našu pažnju protiv naše volje. Treba razmišljati o svrsishodnosti monarhije kao takve, a ne o nesrećnom neshvaćenom milioneru", zaključuje naš sagovornik.

Više detalja o knjizi princa Harija možete pročitati u odvojenom tekstu.

Komentari (0)

Magazin