Poznati

Princ Hari otkrio stvarni uzrok razdora sa ocem i bratom: "Laži su jedna stvar na koju se naviknete u ovoj porodici"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

15/12/2022

-

13:48

Princ Hari otkrio stvarni uzrok razdora sa ocem i bratom: "Laži su jedna stvar na koju se naviknete u ovoj porodici"
Princ Hari otkrio stvarni uzrok razdora sa ocem i bratom: "Laži su jedna stvar na koju se naviknete u ovoj porodici" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednje tri epizode kontroverzne dokumentarne serije "Hari i Megan" dostupne su od danas na Netfliksu, a u njima su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa izneli svoj deo priče o razdoru unutar kraljevske porodice.

Četvrta, peta i šesta epizoda govore o izazovima s kojima su se navodno suočavali nakon venčanja 2018. godine, što je kulminiralo njihovom odlukom da napuste poziciju aktivnih članova porodice.

Među najozbilnijim optužbama koje su Megan i Hari izneli u dokumentarcu je ta da su članovi kraljevske porodice sarađivali s medijima, prećutkujući njihove napade na vojvotkinju od Saseksa, pa čak i aktivno doprinoseći diskursu o njenoj neuklopljenosti u porodicu iz, kako su rekli, ljubomore.

Naročito "zapaljivi" su detalji koje je princ Hari podelio o direktnoj uključenosti sadašnjeg kralja Čarlsa u kreiranje medijske slike o njemu i njegovoj ženi.

Prema njihovoj verziji priče, na samom početku njihovog braka, Megan je privlačila veću pažnju medija, od ostalih članova porodice, što je neke od njih "uznemirilo".

Tanjug/ AP Photo/Peter Dejong, File

 

"Problem nastaje kad neko ko se uda u porodicu i ko treba da igra sporednu ulogu odjednom ukrade svetlo reflektora ili posao radi bolje od osobe koja je rođena to da radi. To ljude uznemiri i poremeti ravnotežu", rekao je Hari.

U tom trenutku se u video-montaži pojavljuje fotografija Kejt Midlton, sadašnje princeze od Velsa i kralja Čarlsa. 

"Navode vas da poverujete da jedini način da vaše humanitarne organizacije uspeju i da vaša reputacija može da raste i popravlja se, ako ste na naslovnim stranama novina. Ali mediji biraju koga će da stave na naslvone strane", rekao je Hari.

Međutim, odnos britanskih medija prema Megan ubrzo se promenio. Prekretnica je, prema tvrdnjama vojvode i vojvotkinje od Saseksa, bilo pojavljivanje njenog oca Tomasa Markla u medijima.

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

 

U prve tri epizode, par je tvrdio da je Tomas dobio novac kako bi generisao tako negativan publicitet.

"Laži su jedna stvar na koju se na neki način naviknete u ovoj porodici", rekao je Hari, ali je istakao da mu je zbog uticaja koji je to imalo na Megan bilo "dosta patnje i bola".

Opisao je kako je video svoju majku, princezu Dajanu u suzama u autu i kako je morala brzo da reaguje i sabere se, jer je morala da izađe i suoči se sa fotoaparatima i kamerama.

Megan tvrdi da je u tom periodu počela da razmišlja o samoubistvu, o čemu je opširno govorila i u emisiji Opre Vinfri pretprošle godine.

Upravo tada par je shvatio da je rešenje da se odsele iz Britanije, o čemu su želeli da razgovaraju sa kraljicom Elizabetom.

Ključne informacije u medije procurile iz Čarlsove kancelarije

Kraljica je Harija i Megan pozvala da dođu kod nje u Sandringem, ali su nedugo potom od njenog osoblja dobili poruku da je zauzeta i da neće imati vremena za razgovor.

"U tom trenutku su porodica i porodični posao u direktnom konfliktu", rekla je Megan.

"Oni vas sprečavaju da vidite kraljicu, a zapravo sprečavaju unuka da vidi svoju baku", dodala je ona.

Tanjug/Kirsty O'Connor/Pool Photo via AP, File

 

Hari tvrdi da je par znao da će priča o njihovim planovima o odlasku iz Britanije dospeti u medije, iako je to do tog trenutka podelio samo sa svojim ocem Čarlsom. 

To se i dogodilo. Mediji su počeli da pišu o razdoru unutar kraljevske porodice, a naročito između braće Vilijama i Harija, kao i namerama da se Hari i Megan odreknu titula. 

"Ključni deo te priče koji je učinio da osvestim da je sadržaj pisma koji sam poslao svom ocu procurio u medije bilo je to da smo spremni da se odreknemo titula Saseksa. To ih je odalo", rekao je Hari.

"Ta ideja da sam navodno zavarao svoju baku nikad se nije dogodila. Imam ogromno poštovanje prema njoj", dodao je princ.

"Bilo je zastrašujuće kad je brat urlao na mene"

Par je u dokumentarcu više puta izrazio poštovanje prema kraljici, koja je u vreme snimanja serije bila živa. Međutim, sada su prvi put govorili i o odnosu sa pricem Vilijamom i kraljem Čarlsom koji je postao vrlo napet.

Tanjug/AP Photo/Martin Meissner, File

 

Hari kaže da je novi udarac doživeo kada je trebalo da sa bratom, ocem i kraljicom Elizabetom na sastanku razgovar o budućnosti i njihovom napuštanju pozicije aktivnih članova.

"Međutim, postalo je jasno vrlo brzo da njihov cilj nije bio otvoren za diskusiju ili debatu. Bilo je zastrašujuće kada je moj brat vikao i urlao na mene, a moj otac govorio stvari koje jednostavno nisu bile istina, dok je moja baka tiho sedela tu i sve to slušala", rekao je princ Hari prisećajući se tog sastanka.

"Ali morate da shvatite da iz perspektive porodice, a posebno iz njene (kraljice Elizabete) postoji način na koji se stvari rade. A njena ultimativna misija i cilj, njena odgovornost, je institucija. Ona će uraditi prema savetu koji joj daju", dodao je Hari.

Mediji koji su čekali da se sastanak iza zatvorenih vrata završi, već su pisali o tome da Vilijam pokušava da "istisne" brata iz porodice, a Palata je bez Harijevog odobrenja i znanja objavila zajedničko saopštenje u njegovo i Vilijamovo ime kojim je takve navode demantovala.

U tom "zajedničkom" saopštenju stajalo je: "Uprkos jasnom poricanju, lažna priča pojavila se danas u britanskim medijima, koja spekuliše o odnosu vojvode od Saseksa i vojvode od Kembridža. Za braću koja brinu o temama koje se tiču mentalnog zdravlja, upotreba zapaljivog jezika na ovaj način je uvredljiva i potencijalno štetna".

"Vilijam je sada na strani institucije"

Hari tvrdi da nije znao za to da se takvo saopštenje pripremalo.

"Kad sam ušao u auto posle sastanka, rekli su mi da je u moje i u ime mog brat objavljeno zajedničko saopštenje kojim je poništena priča o tome da nas on isteruje iz porodice. Nisam mogao da verujem. Niko me nije pitao. Niko nije tražio moju dozvolu da stavi moje ime na takvu izjavu. Pozvao sam Megan i rekao sam joj, a ona je briznula u plač, jer su u roku četiri sata rado lagali da zaštite mog brata, a tri godine nisu želeli da ispričaju istinu i zaštite nas. U tom trenutku nije bilo druge opcije. Rekao sam: 'Moramo da izađemo odavde'", ispričao je princ.

Tanjug/Kirsty O'Connor/Pool Photo via AP, File

 

On je dodao da se sastanak završio bez ikakvog plana. 

"Iz njihove perspektive, oni (kraljevska porodica) morala je da veruje da je to zbog nas i možda problema koje smo imali, a ne njihovog partnera medija i njihovog odnosa s njima koji je nama naneo toliko bola. Najtužniji deo toga je razdor koji je to stvorilo između mene i mog brata, tako da je on sada na strani institucije i deo mene to razume. To je njegovo nasleđe. Tako da u nekoj meri, u njega je već usađeno to da je delom i njegova odgovornost opstanak i nastavljanje ove institucije", rekao je vojvoda od Saseksa.

On tvrdi da Megan nikad nije tražila da ode i da je odluka o preseljenju bila njegova.

Ispričao je i da mu je teško pao povratak u Britaniju na sahranu princa Filipa.

"Razgovarao sam sa bratom i ocem koji su i sami bili usredsređeni na istu pogrešnu interpretaciju cele situacije. Niko od nas nije želeo da o tome razgovara na sahrani mog dede, ali jesno. I moram da se pomirim sa činjenicom da nikad neću dobiti iskreno izvinjenje za to", rekao je princ Hari, dodajući da su njegova žena i on "usmereni na ono što sledeće dolazi".

Komentari (0)

Magazin