Poznati

"Zapaljivi" memoari princa Harija: Šta je sve javnost saznala o britanskoj kraljevskoj porodici iz knjige "Rezerva"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

11/01/2023

-

22:35

"Zapaljivi" memoari princa Harija: Šta je sve javnost saznala o britanskoj kraljevskoj porodici iz knjige "Rezerva"
"Zapaljivi" memoari princa Harija: Šta je sve javnost saznala o britanskoj kraljevskoj porodici iz knjige "Rezerva" - Copyright Tanjug/AP//Robert F. Bukaty

veličina teksta

Aa Aa

"Rezerva" (Spare) dugoočekivani memoari princa Harija postali su najbrže prodavano izdanje u sferi publicistike u Velikoj Britaniji.

Za samo jedan dan bombastična knjiga prodata je u 400.000 primeraka, nakon što su nekoliko dana ranije procurili odlomci u kojima je vojvoda od Saseksa otkrio neke od najpikantnijih detalja iz njegovog turbulentnog odnosa sa bratom Vilijamom i ocem, kraljem Čarlsom Trećim.

Hari je navodno odlučio da napiše memoare, nakon što je otputovao u Britaniju na sahranu njegovog dede, princa Filipa u aprilu prošle godine, kada je navodno imao "zapanjujući" zaključak da ni njegov brat ni njegov otac nisu razumeli zašto su se on i njegova žena Megan odselili u Kaliforniju.

"Moram da im kažem. I tako: Tata? Vili? Svete? Evo, izvolite", napisao je princ u uvodu.

Tuga za majkom

Princ Hari je veliki deo svoje ispovesti posvetio priči o svojoj majci, tragično nastradaloj princezi Dajani.

Prema njegovim sećanjima, vest o njenoj smrti čuo je od oca.

profimedia

 

"Sedeo je na ivici kreveta. Stavio mi je ruku na koleno. 'Dragi dečače, mama je imala saobraćajnu nesreću. Pokušali su, dragi dečače. Bojim se da se nije izvukla'", napisao je Hari.

Princ tvrdi da ga otac nije ni zagrlio.

"Nije bio dobar u pokazivanju emocija pod normalnim okolnostima, kako bi se od njega moglo očekivati da ih pokaže u takvoj krizi? Ali njegova ruka se jeste još jednom spustila na moje koleno i rekao je: 'Biće sve u redu'. To je za njega bilo ogromno. Očinski, ohrabrujuće, ljubazno. Takođe i neistinito", piše princ.

Vilijam i Hari molili su oca da se ne oženi Kamilom

"Kada nas je pitao, Vili i ja smo obećali tati da ćemo s dobrodošlicom dočekati Kamilu u našu porodicu. Jedino što smo tražili zauzvrat jeste da se ne oženi njom. Ne moraš se ponovo ženiti, rekli smo mu. Podržavamo te. Podržavamo Kamilu. Samo se njom nemoj oženiti", piše vojvoda od Saseksa.

Čarls nije odgovorio na njihove molbe. Čarls i Kamila venčali u se 9. aprila 2005.

Čarls se šalio da nije "pravi" Harijev otac

Princ Hari tvrdi da se Čarls šalio na račun tabloidnih natpisa koji su sugerisali da on nije njegov pravi otac. Spekulisalo se da je major Džejms Hjuit zapravo Harijev tata, iako ga je Dajana upoznala godinama nakon što je on rođen, tvrdi princ.

"Ko zna da li sam ja stvarno tvoj otac. Možda je tvoj otac u Brodmoru", navodno mu je rekao Čarls smejući se, što je njega kako kaže, povredilo.

Vilijam ga fizički napao u svađi zbog Megan

Vilijam je pozvao Harija na sastanak, nakon što je Meganino pismo ocu procurelo u medije.

"Meg je teška", navodno mu je rekao brat. "Nepristojna je. Gruba. Udaljila je pola osoblja".

profimedia

 

Hari kaže da je Vilijam bio "u punom nasledničkom modusu", da ga je nazivao pogrdnim imenima i na kraju fizički napao.

"Zgrabio me je za kragnu, pokidao ogrlicu i oborio na pod. Pao sam na pseću činiju koja se polomila pod mojim leđima, a jedan komadić me je posekao. Ležao sam tu na trenutak šokiran, a onda se uspravio i rekao mu da izađe napolje", napisao je princ.

Vilijam i Kejt osećali su se zarobljeno 

Vojvoda od Saseksa tvrdi da kralj Čarls i njegova supruga Kamila nisu želeli da Vilijam i Kejt budu popularniji od njih u javnosti.

"Tata i Kamila nisu želeli da Vili i Kejt dobijaju puno publiciteta. Otvoreno su ukoravali Vilija zbog toga mnogo puta. Vili mi je rekao da se i on i Kejt osećaju zarobljeno i pod nepravednim sudom i medija i tate i Kamile", napisao je princ. 

Princ Hari je koristio narkotike 

Princ je takođe priznao da je više puta pio još kao maloletnik, pušio marihuanu, ušmrkivao kokain i eksperimentisao sa psihodelicima.

Kada je jedan britanski novinar pozvao Čarlsovu kancelariju tvrdeći da ima dokaze da se Hari drogira, princ tvrdi da je njegov otac na savet svog "spin doktora" odlučio da ga "žrtvuje" za svoj imidž.

Navodno je pustio medije da pišu o njegovim eksperimentima sa drogom, kako bi se javnost sa njim saosećala kao sa samohranim ocem čije se dete otelo kontroli.

Komentari (0)

Magazin