Poznati

Muke evropskih kraljevskih porodica: Od "otvorenog rata" princa Harija do norveške princeze "šamanke"

Komentari

Autor: Euronews

10/01/2023

-

10:39

Muke evropskih kraljevskih porodica: Od "otvorenog rata" princa Harija do norveške princeze "šamanke"
Muke evropskih kraljevskih porodica: Od "otvorenog rata" princa Harija do norveške princeze "šamanke" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena uvodna rečenica Tolstojeve "Ane Karenjine" da sve srećne porodice liče jedna na drugu, dok su ostale svaka nesrećna na svoj način, našla se u mnogim tekstovima koji su proteklih dana izveštavali o najnovijim vestima o britanskoj kraljevskoj porodici.

Nakon što je u medije procurio deo memoara princa Harija "Rezerva" ("Spare"), javnost je saznala mnoge pikanterije iz života naslednika krune, a jaz među njima dodatno se produbio.

Između ostalog, saznali smo da je princ Vilijam fizički nasrnuo na svog brata, da ga je podsticao da za maskembal obuče nacističku uniformu, a da kralj Čarls Treći nije ni zagrlio svog sina, kada je njegova majka, princeza Dajana poginula.

Ipak, bez obzira na to što je javnost najviše slušala o problemima unutar britanske kraljevske kuće, poslednjih godina napeto je i u drugim evropskim dinastijama.

Sporna biografija bivšeg kralja Španije

Prošle godine je kralj Felipe VI objavio da se odriče bilo kakvog ličnog nasledstva koje bi mogao da dobije od svog oca Huana Karlosa Prvog i takođe mu ukinuo godišnju naknadu u iznosu od 194,232 evra.

EPA/Sergio Barrenechea

 

Na ovaj neobičan korak španski vladar odlučio se nakon niza kontroverzi u koje je njegov otac bio upleten. 

Huan Karlos vladao je od 1975. do 2014. kada je abdicirao. Vreme na tronu prekratila mu je javna kontroverza oko lova na slonove u Bocvani koji mu je finansirao sirijski biznismen, što je pokrenulo seriju optužbi za korupciju na njegov račun.

Između ostalog su kružile glasine da je primio 88 miliona evra o pokojnog saudijskog kralja Abdulaha 2008. 

Mrlja je ostala i u biografiji Felipea, kada se njegovo ime pojavilo na listi korisnika ofšor fonda u vrednosti od 65 miliona evra koje je poklonila Saudijska Arabija. Kralj je tvrdio da ne zna o čemu se radi, a sada se trudi da se što je moguće više distancira od svog oca.

Problematičan je i njegov nećak - Felipe Huan Frojlan de Marišalar i Borbon, koji je do sada učestvovao u tri tuče u noćnim klubovima.

Norveška princeza i njen šaman

I dok se princ Hari odrekao zvaničnih dužnosti unutar britanske kraljevske porodice, kako bi pisao memoare i snimao serije, norveška princeza Marta Luis sada je u nešto neobičnijem poslu.

EPA/Carlos Diaz

 

Ona se prošle godine verila sa šamanom Durekom Veretom, koji je od ranije kritikovan u javnosti zbog promovisanja alternativne medicinske prakse i "teorija zavere". 

U njegovoj knjizi "Spirit Hacking" mogu se pročitati tvrdnje da je "karcinom stvar izbora", a na zvaničnom sajtu kupiti proizvodi poput medaljona koji "optimizuje duh" i "pomaže u prevazilaženju kovida 19".

Većinu kritika koje su upućene na njegov račun, ovaj guru odbacuje i pripisuje ih rasizmu. 

Unuci danske kraljice koji ostaju bez titule

Četvoro unuka danske kraljice Martgarete Druge od 1. januara 2023. više nisu prinčevi i princeze. Reč je o Nikolaju, Feliksu, Henriku i Ateni, deci Margaretinog mlađeg sina princa Joakima.

AP/Steen Brogaard, POLFOTO

 

Iako je u saopštenju Palate kojim je najavljeno oduzimanje titula stoji da se kraljica na taj potez odlučila kako bi  njeni unučići "mogli da oblikuju svoje živote u daleko većoj meri, bez ograničenja specijalnih razmatranja i dužnosti, koje donosi formalna srodnost sa danskom kraljevskom kućom kao institucijom", pojedini članovi porodice drugačije su razumeli taj potez.

"Svi smo veoma tužni. Nije zabavno kada vidite da neko tako tretira vašu decu. Oni su u situaciji koju ne razumeju", rekao je tada princ Joakim za list "Ekstra Bladet".

Upitan kako je ta odluka uticala na njegove odnose s kraljicom, kratko je odgovorio: "Mislim da nema potrebe da to obrazlažem ovde".

Kraljica je, međutim, ostala nepokolebljiva.

"Donela sam odluku kao kraljica, majka i baka, ali kao majka i baka potcenila sam razmere toga koliko će se moj mlađi sin i njegova porodica osećati pogođeno. To je ostavilo ogroman trag i zbog toga mi je žao", navela je kraljica u saopštenju i naglasila je da je nekad "neophodno doneti teške odluke".

"Niko ne treba da sumnja u to da su moja deca, snaje i unučići moja velika radost i ponos. Nadam se da ćemo sada naći mir kao porodica, kako bismo pronašli put kroz ovu situaciju", napisala je kraljica.

Iako će deca princa Johana od ove godine biti oslovljavani titulama grofovi i grofica od Monpezata, ostaće u naslednom redu u kom trenutno zauzimaju sedmo, osmo, deveto i deseto mesto. 

Komentari (0)

Magazin