Poznati

Kraljevski rijaliti zapalio javnost: Harijevi memoari prepuni "bombastičkih otkrića" o sukobima među naslednicima krune

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2023

-

19:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Britanska kraljevska porodica već decenijama se vodi jednim geslom: "Nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj", ali je princ Hari rešio da odstupi od tog pravila. Njegovi memoari pod nazivom "Rezerva" ("Spare") za samo 24 sata otkako su dospeli na police knjižara postali su najprodavanije izdanje publicistike u Velikoj Britaniji, uglavnom zahvaljujući šokantnim tvrdnjama iznetim u toj knjizi na račun ostatka njegove porodice. 

Ne pamti se kada je neka knjiga izazvala toliku pometnju u Velikoj Britaniji. Delovi Harijevih memoara "procurili" su u štampu pre formalnog objavljivanja 10. januara, a kao inspiracija za mnoge naslovnice britanskih medija, poslužile su zapanjujuće optužbe i prikaz odnosa unutar kraljevske porodice.

Među najupadljivijim detaljima koje je princ Hari stavio na papir, pored ubistava Talibana, nalaze se fizički sukob sa bratom Vilijamom, zbog Harijeve supruge Megan Markl, konzumiranje kokaina, raskid sa voditeljkom Kerolajn Fleks zbog medija. Princ je u memoarima uporedio Talibane sa šahovskim figurama što je izazvalo osude bivših i aktuelnih britanskih oficira, ali i Avganistanaca.

Popularnost memoara poslužila je i kao odskočna daska za popularnost drugih knjiga, o čemu svedoči jedan neobičan primer. U izlogu jedne knjižare u Svindoru, pored "Rezerve" izložena je knjiga Bele Meki "Kako ubiti svoju porodicu". Fotografija izloga postala je viralna, a Meki se u komentarima zahvalila izdavačkoj kući "Bert's Books" koja ju je objavila.

Rezultat svega toga je da je Harijeva knjiga prodata u više od milion i 400.000 primeraka i to tokom samo prvog dana otkako se našla na policama knjižara. 

"Teško je razumeti zašto Hari ovo zaista radi"

Bombastična "otkrića" o sukobima između nasledika krune, kao i medijskim igrama koje navodno igraju svi Vindzori iznenadila su mnoge, naročito nakon prinčevih gostovanja u američkim tok-šou emisijama, ali je sve to imalo vrlo malo uticaja na odnos britanske javnosti prema kraljevskoj porodici.

Štaviše, britanska agencija za istraživanje javnog mnjenja "YouGov" ustanovila je da 54 procenta građana ima blagonaklon odnos prema instituciji monarhije, što je pad od samo šest odsto u odnosu na novembar prošle godine. 

Euronews

 

Međutim, javnost je sada manje naklonjena upravo Hariju, čija je reputacija na rekordnom minimumu. Samo 26 procenata ispitanika imalo je o njemu pozitivno mišljenje, u poređenju sa čak 64 procenta onih koji su imali negativno. Poređenja radi, neposredno pre nego što će roman biti objavljen, Hari je imao 33 odsto pristalica u Britaniji. Helena Ivanov, saradnica Londonske škole ekonomije, za Euronews Srbija kaže da takav pad njegovog rejtinga očekivan.

"Mislim da se princ Hari definitivno ponaša van konteksta koji je ikada bio vezan za kraljevsku porodicu i izuzev finansijskih razloga teško je razumeti zašto on ovo zaista radi. Tako da nije iznenađenje da je ovo imalo poprilično negativan uticaj na sliku koju prosečan Britanac trenutno ima o princu Hariju, kako kaže poslednje istraživanje", ocenjuje Ivanov. 

Nešto više podrške vojvoda i vojvotkinja od Saseksa imaju u Americi, gde se na monarhiju više gleda kao na produžetak "selebriti" kulture, nego kao na državnu instituciju. Naša sagovornica smatra da je jedan od razloga zbog kog se princ Hari uopšte odlučio na to da "ispriča svoju priču", taj što je i sam postao deo takve kulture.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

"Treba podsetiti gledaoce da je princ Hari samo od dokumentarne serije za Netfliks i od ove knjige zaradio 120 miliona dolara, tako da kada se neko zapita da li je princ Hari samo želeo da ispriča svoju priču, ili je želeo da zaradi novac, mislim da postaje jasno kada se prvo vidi koliki je novac u pitanju, ali i to koliko puta mi slušamo jednu te istu priču - od intervjua sa Oprom Vinfri pa do sada. Mislim da jeste potpao pod uticaj američke šou biznis kulture ili je makar shvatio koliko novca od nje može da zaradi sada kada više nema pristup novcu poreskih obveznika Velike Britanije jer više nije zvanični član kraljevske porodice", ocenjuje Ivanov.

Kakve posledice "Rezerve" trpi kraljevska porodica

Najveće posledice princ Hari bi mogao da snosi zbog priznanja u memoarima da je u vojnim akcijama u Avganistanu 2012. i 2013. ubio 25 Talibana, što je već naišlo na žestoke kritike njegovih nekadašnjih saboraca, ali i burne reakcije Avganistanaca.

"Naravno, sa jedne strane, ona može imati posledice po britanske trupe, jer način na koji princ Hari o njima priča jeste negativan. On tvrdi na neki način da britanske trupe treniraju svoje vojnike da dehumanizuju sve protiv kojih se bore. Zbog toga su se i vojna lica u Britaniji pobunila. Takođe, tu je pitanje da li je sada ugrožena bezbednost princa, kraljevske porodice, ali i Velike Britanije. Očekujem da to može imati najdalekosežnije posledice", smatra Helena Ivanov.

Iako je kraljevska porodica svakako pretrpela daleko manju štetu kada je reč o rejtingu u Velikoj Britaniji, naša sagovornica ističe da im prljav veš iznet u "Rezervi" sigurno ne odgovara.

"Poenta kraljevske porodice je da bude neki faktor stabilnosti, a u ovakvoj situaciji, gde ovakve priče isplivavaju na površinu to umanjuje stabilnost koju bi trebalo da pruži, tako da ne bih rekla da će ih oštetiti onoliko koliko je princ Hari želeo, ali im neće ni pomoći. Nije ovo scenario kom su se oni nadali i poželeli", kaže Ivanov.

Međutim, istoričar Vukan Marković mišljenja je da Kruni zapravo odgovara takva vrsta popularnosti.

Euronews

"Britanska kraljevska porodica se u tom smislu razlikuje od španske, norveške, švedske koje su daleko manjeg profila i može se reći da je ta vrsta senzacionalizma neophodna", objasnio je Marković za Euronews Srbija. 

On ističe da je vrlo malo verovatno da će Harijeve tvrdnje iznete u knjizi na bilo koji način uzdrmati status kraljevske porodice, već da će samo biti "nastavljena rijaliti priča". 

"Sve to će verovatno vrlo malo uticati na britansku monarhiju, jer je to izrazito inertna institucija. Ako ih skandal sa pedofilijom (s kojim je povezivan princ Endrju) nije uzdrmao, onda ni ova prototipska priča o braći koja se ne vole, u suštini vrlo malo zasnovana na realnosti", smatra naš sagovornik.

Euronews

 

"Poluskandal koji je u suštini besmislen"

S druge strane, britanska javnost suočava se sa daleko ozbiljnijim problemima od onih koji muče princa. 

"Sto hiljada ljudi u Velikoj Britaniji najavilo je da će 1. februara ući u štrajk. Troškovi života su u Britaniji veći nego ikad - dve trećine prihoda se troše na grejanje i struju. Britanija se nalazi u ozbiljnoj krizi, da ne pričamo o političkoj krizi sa torijevcima prošle jeseni", kaže Marković za Euronews Srbija i dodaje da zapravo skretanje pažnje javnosti na kraljevsku porodičnu melodramu, zapravo ide naruku vladi.

"Šta god da britanska kraljevska porodica uradi, to ide naruku svakoj vladi, jer su u stanju da proizvedu i do te mere nametnu svoj medijski narativ, da mogu da zabašure svaku drugu priču. Tako da ovo sigurno ide na ruku svima koji ne žele da pričaju o krizi u svetu", dodaje istoričar.
Marković objašnjava da je upravo prepoznatljivost britanske kraljevske porodice jedan od najvažnijih elemenata meke moći njihove države.

"Mi sad učestvujemo u tom poluskandalu koji je u svojoj suštini besmislen. Da li je to vezano za neku veliku strategiju jednog ili drugog princa ili oportunistički način da se zaradi, manje je bitno. Mnogo je važnije to da su u stanju da privuku našu pažnju protiv naše volje. Treba razmišljati o svrsishodnosti monarhije kao takve, a ne o nesrećnom neshvaćenom milioneru", zaključuje naš sagovornik.

Komentari (0)

Magazin