Tehnologija

Kina ubrzano razvija veštačku inteligenciju-Džangjiang "ostrvo AI" u Šangaju

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2023

-

13:15

Kina ubrzano razvija veštačku inteligenciju-Džangjiang "ostrvo AI" u Šangaju
Kina ubrzano razvija veštačku inteligenciju-Džangjiang "ostrvo AI" u Šangaju - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina je 2017. postavila ambiciozan cilj da do 2030. godine postane globalni lider u razvoju veštačke inteligencije (AI) sledeće generacije, a u Šangaju je otvoren industijsko-tehnološki park Džangjiang nazvan "ostrvom veštačke inteligencije".

Tanjug je imao priliku da u Šangaju, gde je održana nedavno i svetska  konferencija o AI, poseti mesto gde se razvijaju najnaprednije tehnologije današnjice.

U parku su smeštene i najpoznatije međunarodne kompanije poput Majkrosofta, IBM, Alibabe i drugih, kao i i veliki broj startapa.

Glavni objekat je tzv. Iskustveni centar, prva izložbena hala sa AI temom u Kini koja prikazuje kombinovanu upotrebu 5G i AI aplikacija.

Domaćini nisu dozvolili snimanje u toj zgradi AI parka, pod izgovorom da je reč o razvoju tehnologije koja je još poslovna tajna.

Reč je o namenskoj AI zoni u srcu naučnog grada Džangjiang, koji se nalazi u novoj oblasti Pudong u Šangaju i predstavlja kinesku viziju budućnosti, koja treba da postane stvarnost.

AIsland, kako je nazvan, otvoren je 2018. godine, prostire se na oko 100.000 metara kvadratnih i pruža platformu za pilotiranje širokog spektra AI aplikacija u scenarijima iz stvarnog života i privukao je zato međunarodne tehnološke gigante.

U centralnoj zgradi AI se mogu videti tehnologije za razvoj autonomnih vozila i pametnog transporta, biomedicine i veštački delovi tela koji pomažu ljudima koji su ostali, na primer, bez udova, super roboti za hirurgiju, napredni metodi za učenje u kome pametna učionica transkribuje sve što predavač govori i šalje to učenicima, sa prevodom na 37 jezika.

Takođe, u centralnoj zgradi parka se može videti i sistem AI koji na osnovu reči ili zadatih pojmova može da daje odgovore na razna pitanja kroz slike, na primer, kako je izgledala Sahara pre 5.000 godina ili kako će izgledati ljudi.

Kroz slike AI se mogu i predstaviti nečije kreacije, ali i videti napredni sistemi za bezbednost sa pametnim kamerama koji analiziraju situaciju i podižu bezbednost, sistemi za unapređenje procesa proizvodnje u različitim oblastima i još mnogo toga.

Predstavnica jedne kompanije, koja razvija napredni sistem "Pedl-Pedl", Taj Ćin rekla je da je reč o tehnologiji koja se pravi za velike industrijske modele.

"AI je svetski trend i Kina želi da razvije veštačku inteligeciju, koristeći velike modele poput sistema Pedl-Pedl koji će pomoći kineskoj industriji i privredi da se lakše razvija, kao i oblasti finansija, električne energije i druge", rekla je ona za Tanjug.

"Pedl-Pedl" je kineska platforma za veštačku inteligenciju koja će unaprediti industriju Kine, naglasila je ona.

Kao primer, navela je upotrebu veštačke inteligencije u razvoju autonomnih vozila i primenu kod identifikacije vozila.

AI ostrvo je zbog naglašenog razvoja biotehnološke i farmaceutske industrije nazvana kineska "Pharma Vallei".

U projekte na ostrvu biće uloženo oko 40 milijardi dolara u naredne tri godine. Tu posluje više od 100 kompanija.

Izložbena sala i njena demonstraciona zona do sada su ugostili više od 110 proizvoda sa veštačkom inteligencijom, koji se fokusiraju na oblasti kao što su inteligentna bezbednost, pametne kancelarije i klasifikacija smeća.
 

Komentari (0)

Magazin