Tehnologija

"Njujork tajms" tuži AI kompanije zbog kršenje autorskih prava: Zahtevaju da četbotovi "zaborave" njihove tekstove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2023

-

16:45

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Američki list "Njujork tajms" tužio je kompanije OpenAI i Microsoft, tražeći da okončaju dosadašnju praksu upotrebe njihovih tekstova u podučavanju četbotova zasnovanih na veštačkoj inteligenciji. Oni tvrde da ChatGPT i drugi AI botovi svojim korisnicima besplatno daju njihove tekstove i to bez odobrenja te medijske kuće.

"Njujork tajms" je tako dospeo na sve dužu listu pojedinaca i izdavača koji zahtevaju da OpenAI "uči" koristeći njihove zaštićene materijale. 

Kompaniju su prethodno tužili i brojni pisci, koji tvrde da su njihove knjige korištene za obuku ChatGPT bez njihove dozvole.

U junu je više od 4.000 književnika potpisalo pismo izvršnim direktorima OpenAI, Google-a, Microsoft-a, Meta i drugih optužujući ih za eksploatatorske prakse u stvaranju četbotova koji "imitiraju" njihov jezik, stil i ideje.

AP Photo/Mark Lennihan

 

Inače, kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom prikupljaju informacije dostupne na internetu, uključujući članke objavljene na medijskim portalima, kako bi obučili generativne AI čatbotove. Te kompanije su veoma brzo privukle milijarde investicija.

U tužbi podnetoj u sredu navodi se da generativni AI alati koje su razvili OpenAI i Microsoft sažimaju sadržaj iz Tajmsa, oponašajući stil njihovih novinara i čak ga doslovno navode.

Upotreba novinskih članaka za obuku GPT-4

U tužbi se navode primeri kako ChatGPT-4 i Bing Chat na upit prenose velike delove tekstova iz "Tajmsa", uključujući Pulicerom nagrađeno istraživanje o njujorškoj industriji taksiranja, koje je objavljeno 2019. a koje je trajalo godinu i po dana.

Medijska kuća nije precizirala koliku odštetu traži, ali se navodi da je pravni postupak pokrenut s ciljem da optuženi "preuzmu odgovornost za milijarde dolara zakonske i stvarne štete, koju im duguju zbog nezakonitog kopiranja i upotrebe jedinstvenih radova. 

Tanjug/AP/Michael Dwyer

 

"Tajms", međutim, traži unništavanje svih podataka četbota koji uključuje materijal iz "Tajmsa" zaštićen autorskim pravima. 

U tužbi list navodi da se Microsoft i OpenAI "kače" na njihove ogromne investicije u novinarstvo, koristeći tekstove da naprave svoje proizvode bez plaćanja ili dozvole. Takođe, stoji da se četbotovi obučavani na osnovi miliona njihovih tekstova, sada takmiče sa vestima kao izvor pouzdanih informacija.

Pregovori između izdavača i OpenAI

U julu ove godine OpenAI i Associated Press sklopili su sporazum prema kom je tvorac ChatGPT kupio licencu za korišćenje arhive vesti novinske agencije. Međutim, "Njujork tajms" tvrdi da od njih niko nikada nije tražio dozvolu za upotrebu njihovih tekstova.

"Tajms" tvrdi da su kontaktirali Microsoft i Open AI još u aprilu, kako bi pronašli rešenje za ovaj problem i kako bi "obezbedili dobijanje fer kompenzacije" za upotrebu njihovih sadržaja, ali rešenje nije postignuto.

Međutim, iz OpenAI-a za Guardian kažu da "poštuju prava kreatora i vlasnika sadržaja", kao i da su njihovi pregovori sa "Njujork tajmsom" bili "produktivni i konstruktivn napredovali" i da su "iznenađeni i razočarani ovakvim razvojem događaja".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin