Tehnologija

Problemi na Međunarodnoj svemirskoj stanici: Pored zastarele opreme, pojavili su se i pukotine

Komentari

Autor: BBC

01/09/2021

-

21:26

Problemi na Međunarodnoj svemirskoj stanici:  Pored zastarele opreme, pojavili su se i pukotine
Međunarodna svemirska stanica - Copyright AP/Uncredited

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna svemirska stanica (ISS) mogla bi da pretrpi "nepopravljive" kvarove zbog zastarele opreme i hardvera, a otkrivene su i male pukotine koje bi se vremenom mogle pogoršati.

Kako prenosi BBC, najmanje 80 odsto sistema za letenje na ruskom segmentu ISS-a je isteklo, rekao je državnim medijima Vladimir Solovjev glavni inženjer raketno-kosmičke korporacije "Energija".

Rusija je često izražavala zabrinutost zbog hardvera i sugerisala da bi mogla da napusti ISS posle 2025.

Solovjev je prošle godine upozorio da veliki deo opreme na stanici počinje da stari i da će uskoro morati da se zameni. On je takođe saopštio da su na ruskom teretnom modulu Zarja otkrivene "površne" pukotine. 

"Ovo je loše i sugeriše da će se pukotine vremenom početi da se šire", rekao je Solovjev za novinsku agenciju RIA.

U aprilu je potpredsednik ruske vlade Jurij Borisov rekao državnoj televiziji da bi starenje metala na stanici moglo "da dovede do nepovratnih posledica - do katastrofe".

Stanica nikada nije ostala prazna

Stanica je izgrađena 1998. godine u okviru zajedničkog projekta Rusije, Amerike, Kanade, Japana i nekoliko evropskih zemalja i prvobitno je projektovana da traje 15 godina.

Udaljena je 250 kilometara od Zemlje i već dve decenije bez prekida predstavlja dom međunarodnim timovima astronauta. Prvi su na stanicu stigli Amerikanac Bil Šepard i ruski kosmonauti Sergej Krikalev i Jurij Gizdenko, i od njihovog dolaska 2. novemrba 2000. godine, stanica nijednom nije ostala prazna.

Pixabay

 

Međunarodna svemirska stanica teška je oko 420 tona, dugačka 109 metara i kreće se oko Zemlje brzinom od 27 kilometara u sekundi, što znači da orbitira oko Zemlje, skoro 16 puta dnevno. Do sada je na njoj boravilo ukupno 240 astronauta. Smeštaj na stanici uključuje šest spavaćih soba, dva kupatila i teretanu, a možda najveću atrakciju predstavlja takozvana "Kupola", kompleks širokih prozora kroz koje se vidi svaki događaj na Zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin