Tehnologija

Majkrosoft tvrdi da su ruski hakeri napali Američku agenciju za međunarodni razvoj

Komentari

Autor: Biznis insajder, Majkrosoft/ A .T.

28/05/2021

-

21:43

Majkrosoft tvrdi da su ruski hakeri napali Američku agenciju za međunarodni razvoj
Majkrosoft tvrdi da su ruski hakeri napali Američku agenciju za međunarodni razvoj - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Grupa hakera iz Rusije, poznatiji kao Nobelijum izveli  su novi sajber napad, ovog puta korištenjem sistema za elektronsku poštu  Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), saopštio je Majkrosoft.

Majkrosoft je objavio da je na meti napada bilo 3.000 e-mail naloga u više od 150 organizacija iz 24 države. Oni tvrde da je za napad kriva ista grupa koja stoji iza napada Solarvinds. Iza akcije Solarvinds stoje hakeri koji su preko softverskog ažuriranja zarazili hiljade računarskih sistema što je dovelo do skandala i proterivanja deset ruskih diplomata iz SAD i uvođenja sankcija za 32 građana Rusije. 

Pixabay

 

Hakeri Nobelijuma iskoristili su sistem elektronske pošte USAID i pokušali krađu identiteta. Meta napada bile su organizacije za zaštitu ljudskih prava, konsultantske grupe i nevladin sektor. 

Pošta koju su slali sadržala je zaraženi fajl koji je klikom na njega, instalirao aplikacije kojima mogu da se kradu podaci korisnika, ali i da se zaraze drugi računari na mreži.

Komentar Majkrosofta na napade došao je nedeljama posle hakerskog napada na najveći naftovod u SAD koji je za posledicu imao prestanak distribucije goriva na nekoliko dana i smetnje u snabdevanju države gorivom, preneo je Biznis Insajder.  

Pixabay

 

Predsednik Majkrosofta rekao je da je napad na USAID bio jedan od najvećih i najsofisticiranijih napada koji se dosad mogao videti. 

Iz Rusije su negirali da su napad organizovali ruski hakeri, ali su istakli da su polaskani zbog optužbi iz SAD i Velike Britanije da su oni sposobni za tako sofisticirani udar. 

SAD i Velika Britanija optužuju rusku obaveštajnu agenciju da je glavni krivac za napad  i dodaju da je štetu pretrpelo devet američkih federalnih agencija i stotine firmi iz privatnog sektora. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin