Tehnologija

Student slučajno postao milioner nakon što je prodao svoje selfije kao nezamenljive tokene

Komentari

Autor: France24

24/01/2022

-

08:55

Student slučajno postao milioner nakon što je prodao svoje selfije kao nezamenljive tokene
Sultan Gustaf Al Ghozali - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indonežanski student slučajno je postao milioner, nakon što je prodao svoje selfije kao nezamenljive tokene (NFT).

Sultan Gustaf Al Gozali (22) koji studira kompjuterske nauke na koledžu u Indoneziji, svakog dana se fotografisao ispred svog računara tokom pet godina, sa specifičnim izrazom lica.

Gozali je u početku nameravao da te selfije upotrebi u videu za proslavu diplomiranja, ali je onda odlučio da ih proda kao  NFT.

On je ponudio svojih 933 fotografija pod nazivom "Gozali svakog dana" na platformi OpenSea.

"Mislio sam da će biti zabavno ako neko od kolekcionara kupi moje lice", rekao je Gozali novinarima koji su ga posetili na njegovom kampusu u Semarangu, piše France24.

"Nikad nisam ni pomislio da bi bilo ko želeo da kupi selfije, zbog čega sam odredio početnu cenu od samo tri dolara", dodao je on.

Međutim, njegove fotografije privukle su pažnju javnosti, kada je jedan poznati kuvar kupio nekoliko njih i promovisao ih na svojim društvenim mrežama.

Od tada je više od 500 korisnika kupilo Gozalijeve fotografije, a neki su napravili i majice sa njegovim likom.

U petak je ukupan iznos koji je Gozali zaradio od svojih selfija premašio milion dolara.

Interesantno je da Gozali još nije rekao roditeljima da je stekao veliko bogatstvo, a planira da ga investira i jednog dana otvori svoj studio za animaciju.

Inače, NFT  poput kriptovaluta kao što je bitkoin, postoji na "blokčejnu", digitalnoj bazi podataka. Za razliku od kriptovaluta koje su "zamenljive" (jedan bitkoin vredi isto kao i svaki drugi bitkoin), svaki NFT ima jedinstvenu procenjenu vrednost koju postavlja onaj ko najviše ponudi.  

Kompletan sistem deluje apsurdno, budući da neko treba da po ogromnoj ceni plati radove koji se mogu videti i deliti putem interneta poptuno besplatno.

Ipak, NFT kolekcionarima pruža ključni sastojak koji bilo koji predmet čini vrednim skupljanja - oskudicu.

Kada neki kolekcionari saznaju da postoji originalna verzija nečega što im je interesantno za skupljanje, oni žele da dobiju baš to "autentično" delo. To je lakše razumeti na primeru sličica za albume, salveta i ploča, koji postoje u fizičkom svetu, ali i digitalna umetnost, kao i bilo koji digitalni dokument, imaju svoju vrednost, a NFT omogućava umetnicima da tu vrednost i unovče. 

Komentari (0)

Magazin