Poznati

Gospođa Tramp ulazi na tržište kripto umetnina: "Melanijina vizija" može da se kupi za 185 dolara

Komentari

Autor: ArtNet

18/12/2021

-

08:02

Gospođa Tramp ulazi na tržište kripto umetnina: "Melanijina vizija" može da se kupi za 185 dolara
Melanija Tramp - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na sve atraktivnijem tržištu kripto umetnina od nedavno je "u igri" i nekadašnja prva dama Amerike, Melanija Tramp.

Ona je na svom zvaničnom Tviteru objavila da lansira novu platformu za nezamenjive tokene, na svom sajtu MelaniaTrump.com. 

Prvi objavljeni NFT pod nazivom "Melania's Vision" može da se kupi za jedan SOL (jedinicu kriptovalute, koja je deo Solana blokčejn platforme), odnosno za 185 dolara.

 

 

Reč je o nezamenljivom tokenu akvarela francuskog umetnika Marka Antoana Kulona, na kom se nalaze oči nekadašnje prve dame.

Za kolekcionara, koji odluči da kupi ovo delo, biće to "amajlija koja inspiriše", stoji na Melanijinom sajtu, prenosi ArtNet.

 

 

U paket "Melania's Vision" uključena je i audio poruka od gospođe Tramp: "Moja vizija je: gledaj napred sa inspiracijom, snagom i hrabrošću". 

Ona je takođe najavila da će kroz ovu platformu pružati pomoć ugroženoj deci da razvijaju kompjuterske veštine i uče programiranje, preko svoje inicijative "Be Best", ali nije precizirala koji deo novca zarađenog od prodaje NFT planira da uloži u humanitarne svrhe.

Šta je NFT?

NFT su poput kriptovaluta kao što je bitkoin, a postoje na "blokčejnu", digitalnoj bazi podataka. Za razliku od kriptovaluta koje su "zamenljive" (jedan bitkoin vredi isto kao i svaki drugi bitkoin), svaki NFT ima jedinstvenu procenjenu vrednost koju postavlja onaj ko najviše ponudi.  

Kompletan sistem deluje apsurdno, budući da neko treba da po ogromnoj ceni plati radove koji se mogu videti i deliti putem interneta poptuno besplatno. Ipak, NFT kolekcionarima pruža ključni sastojak koji bilo koji predmet čini vrednim skupljanja - oskudicu.

Kada neki kolekcionari saznaju da postoji originalna verzija nečega što im je interesantno za skupljanje, oni žele da dobiju baš to "autentično" delo. To je lakše razumeti na primeru sličica za albume, salveta i ploča, koji postoje u fizičkom svetu, ali i digitalna umetnost, kao i bilo koji digitalni dokument, imaju svoju vrednost, a NFT omogućava umetnicima da tu vrednost i unovče. 

Komentari (0)

Magazin