Tehnologija

Sajber špijunaža je ključna za rat u Ukrajini: Rusija je "sajber sila", ali je potcenila drugu stranu

Komentari

Autor: Euronews Next/Pascale Davies

14/03/2022

-

19:41

Sajber špijunaža je ključna za rat u Ukrajini: Rusija je "sajber sila", ali je potcenila drugu stranu
Sajber špijunaža je ključna za rat u Ukrajini: Rusija je "sajber sila", ali je potcenila drugu stranu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ruski rat protiv Ukrajine vodi se ne samo bombama, već i bajtovima - sajber rat igra sve veću ulogu u invaziji, a međunarodna pomoć Ukrajini stiže u obliku sajber podrške.

Strahovalo se da bi ruski sajber napadi uključivali preuzimanje i gašenje ključnih usluga u Ukrajini, poput struje ili komunikacionih mreža. Iako se to nije dogodilo, stručnjaci kažu da se sajber napadi koriste za špijunažu – i to ne samo u Ukrajini.

"Rusija je apsolutno sajber 'sila' svetske klase. Jedni su od najboljih. Verujemo da je Rusija potcenila Ukrajinu u potpunosti, od volje naroda da se bori pa do sajber odbrane", rekao je za Euronews Next Metju Olni, direktor filijale "Talos Threat Intelligence and Interdiction" u američkoj kompaniji "Cisco", koja radi sa tri vladine agencije u Ukrajini na sajber bezbednosti poslednjih šest godina.

Kompanija Gugl je saopštila da su otkrili široko rasprostanjene "fišing" napade koji su bili usmereni na ukrajinske zvaničnike i poljsku vojsku. Guglova grupa za analizu pretnji (TAG) saopštila je da je kampanja "fišinga" bila usmerena na korisnike ukrajinske medijske kompanije UkrNet, kao i na poljske i ukrajinske vladine i vojne organizacije.

Šejn Hantli iz Gugla je u svojoj objavi na blogu istakao da je TAG tokom proteklih nekoliko nedelja otkrio čitav niz pretnji, a da su neke od primećenih hakerskih grupa bile beloruski "Ghostwriter" i ruski "Fancy Bear".

"Aktivnosti su razne, od špijunaže do fišing kampanja. Delimo ove informacije kako bismo pomogli u podizanju svesti među bezbednosnom zajednicom", napisao je Olni.

Pixabay

 

Dodao je da Rusija možda pokušava da dobije pristup informacijama o procesu donošenja odluka kroz koji vlade prolaze u smislu sankcija koje treba primeniti, ali i da Rusija možda želi da sazna koliko tesno sarađuju inostrane države i potencijalno to iskoristi za buduće pregovore.

Pored sajber špijunaže, Olni je rekao da je bilo i povremenih napada kojima se briše hard disk računara i podaci na njemu. Međutim, ovi sajber napadi su se desili mnogo pre nego što je ruska vojska napala Ukrajinu. Analiza kompanije "Cisco" u januaru pokazala je da je tada bilo oštećeno najmanje 80 internet-stranica ukrajinske vlade.

"Kada smo radili našu forenzičku analizu, videli smo dokaze da je Rusija imala pristup (sajtovima ukrajinske vlade) nekoliko meseci pre napada", rekao je Olni.

"Rusija je gomilala trupe na granici mnogo pre invazije. Predvideli smo da će ruskoj obaveštajnoj službi biti potrebno vreme da dobije određene podatke kako bi mogla da izvrši napad", dodao je.

Ne samo da takvi podaci prikupljeni špijunažom mogu pomoći samoj vojnoj poziciji Rusije, već takođe daju dodatne argumente Rusiji kojima pokušava da opravda invaziju na Ukrajinu.

"Ukrajina nikada nije bila pretnja Rusiji u tom smislu (sajber napada). Zato su iskoristili svoja sredstva da shvate kako ostatak sveta razmišlja i oko čega se ujedinjuje, kako bi mogli da razdvoje te planove", piše Olni, dodajući da su neki od argumenata kojima Rusija pravda napad na Ukrajinu "program za biološko ratovanje" ili nešto slično.

Sajber vojske

Kompanija "Cisco", sa svojom Talos filijalom, samo je jedna od kompanija sa Zapada koje pomažu Ukrajini u borbi protiv sajber napada, i koja ima stotine volontera. 

Druge zemlje su takođe odlučile da pruže podršku Ukrajini kada je u pitanju njena sajber bezbednost.

Novoformirani tim od osam do 12 stručnjaka iz zemalja EU, pod nazivom Sajber tim za brzo reagovanje (CRRT), odgovorio je na pozive Ukrajine da joj pomogne u sajber ratu. 

Ovaj tim čine stručnjaci iz različitih zemalja, ukljčujući Hrvatsku, Rumuniju, Estoniju, Poljsku, Litvaniju i Holandiju.

Takođe, ukrajinski sajber stručnjaci okupili su se u okviru "IT armije" čije formiranje je inicirao ukrajinski ministar za digitalnu tehnologiju Mihail Fedorov. Ova grupa je aktivna na Telegramu, i tamo se postavljaju "mete" koje bi trebalo ciljati ili se objavljuje da je nešto napadnuto, i da bi ga trebalo odbraniti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin