Tehnologija

Ukrajina u ratu sa Rusijom počinje da koristi kontroverzan softver za prepoznavanje lica

Komentari

Autor: Euronews, Reuters

15/03/2022

-

21:24

Ukrajina u ratu sa Rusijom počinje da koristi kontroverzan softver za prepoznavanje lica
Ukrajina u ratu sa Rusijom počinje da koristi kontroverzan softver za prepoznavanje lica - Copyright AP Photo/Markus Schreiber; Efrem Lukatsky; Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u subotu počelo da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica Clearview AI, rekao je izvršni direktor američkog startapa Hoan Ton-Det koji je ovaj softver ponudio ukrajinskoj vladi za borbu protiv dezinformacija i identifikacije mrtvih.

Ukrajina je tako dobila besplatan pristup moćnom pretraživaču lica, što će omogućiti vlastima da potencijalno provere interesantne ljude na kontrolnim punktovima, dodao je Li Volski, savetnik startapa i bivši diplomata za vreme mandata predsednika SAD Baraka Obame i Džoa Bajdena.

Do ovog predloga je došlo nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, nakon čega je Ton-Det poslao pismo Kijevu u kojem nudi pomoć. Kako kaže, isti softver nisu ponudili Rusiji.

Dve milijarde slika sa ruskih društvenih medija

Prethodno je portparol ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju rekao da razmatra ponude američkih kompanija za veštačku inteligenciju, kao što je Clearview. Mnoga zapadna preduzeća su se obavezala da će pomoći Ukrajini, pružajući internet hardver, alate za sajber bezbednost i drugu podršku.

Osnivač startapa Clearview je rekao da njegov startap ima na raspolaganju više od dve milijarde fotografija samo sa ruske društvene mreže VKontakte, pa sve do ukupne baze od 10 milijardi.

Ta baza podataka može pomoći Ukrajini da laške identifikuje mrtve pre nego da se bavi otiscima prstiju. Zanimljivo je da softver funkcioniše čak i iako postoje povrede na licu, naglasio je Ton-Det.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

U pismu izvšnog direktora startapa navodi se da bi tehnologija Clearview AI mogla da se koristi za ponovno ujedinjenje izbeglica odvojenih od svojih porodica, identifikaciju ruskih operativaca i pomoć vladi da razotkrije lažne objave na društvenim mrežama u vezi sa ratom.

Tačna svrha u koju ga ukrajinsko ministarstvo odbrane koristi je nejasna, rekao je on.

Inače, slike sa mreže VKontakte čine skup podataka softvera Clearview sveobuhvatnijim od skupa podaka PimEyes, javno dostupnog pretraživača slika koji su ljudi koristili da identifikuju pojedince na ratnim fotografijama, dodao je Voloski.

I ovaj softver prate kontroverze

Američka kompanija za društvene mreže Facebook, sada Meta Platforms Inc, zahtevala je od softvera Clearview da prestane da uzima njene podatke.

Dana 9. marta, italijanska agencija za zaštitu podataka kaznila je startap sa 20 miliona evra zbog kršenja zakona o privatnosti EU, naređujući mu da izbriše sve podatke koje poseduje o italijanskim državljanima i zabranivši mu da obrađuje njihove biometrijske podatke.

Garant za zaštitu ličnih podataka (GPDP) je u saopštenju naveo da je Clearviw AI "nezakonito, bez adekvatne pravne osnove obradio biometrijske podatke Italijana", dodajući da rad kompanije "krši slobode subjekata podataka, uključujući zaštitu poverljivosti i prava da se ne diskriminšu".

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Softver takođe može pogrešno identifikovati ljude na kontrolnim punktovima i u borbi, rekao je najmanje jedan kritčar. Neusklađenost bi mogla da dovede do smrti civila, baš kao što su nepravedna hapšenja nastala zbog njegove upotrebe u policiji, rekao je Albert Foks Kan, izvršni direktor Projekta nadzorne tehnologije u Njujorku.    

Clearview se suočava sa tužbama

Ton-Det je rekao da Clearview nikada ne bi trebalo da bude jeidni izvor identifikacije i da ne bi želeo da se tehnologija koristi u suprotnosti sa Ženevskim konvencijama, koje su stvorile pravne standarde za humanitarni tretman tokom rata.

Kao i svi drugi korisnici, i oni u Ukrajini prolaze obuku i moraju da unesu broj slučaja i razlog za pretragu pre upita, rekao je on.

Clearview koji se prvenstveno prodaje američkoj policiji, bori se protiv tužbi i u SAD, koje ga optužuju za kršenje prava privatnosti zbog preuzimanja fotografija sa interneta.

Clearview tvrdi da je njihovo prikupljanje podataka slično funkcionisanju Gugl pretrage. Ipak, nekoliko zemalja uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju, smatra ovaj softver nezakonitim.

Kan je opisao identifikovanje pokojnika kao verovatno najbezbolniji način da se tehnologija primeni u ratu, ali je upozorio da "jednom kada uvedete ove sisteme i povezane baze podataka u ratnu zonu, više nemate kontrolu nad načinom na koji će se one koristiti i zloupotrebljavati".

Komentari (0)

Magazin