Tehnologija

Šta sve može da se dogodi kada Ilon Mask preuzme Tviter

Komentari

Autor: Euronews

27/04/2022

-

17:09

Šta sve može da se dogodi kada Ilon Mask preuzme Tviter
Šta sve može da se dogodi kada Ilon Mask preuzme Tviter - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask je postigao dogovor o kupovini Tvitera sa upravnim odborom te kompanije, a cena je nešto viša od 41 milijarde evra. Ostalo je još samo da se svi akcionare izjasne da li žele da mu prodaju deonice za 50,76 evra po akciji, i onda će se Tviter vratiti u privatno vlasništvo, prvi put od 2013. godine. Šta bi moglo da se desi sledeće?

U izjavi u kojoj je najavljena akvizicija, Mask je istakao svoju posvećenost slobodi govora, nazvavši je "temeljem funkcionalne demokratije".

"Tviter je digitalni gradski trg na kome se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovečanstva", dodao je on.

Iako još nemamo mnogo detalja o njegovim planovima za budućnost, Mask je nagovestio neke potencijalne promene, uključujući i to da će javno objaviti algoritme Tvitera, što bi imalo za cilj da poveća transparentnost funkcionisanja platforme.

Potencijalna velika promena mogla bi doći kroz njegov cilj da "pobedi spam botove i autentifikuje sve ljude". To bi moglo značiti da će korisnici Tvitera morati da obezbede ID za korišćenje usluge - a za takav potez su iz kompanije ranije rekli da neće pomoći u borbi protiv zloupotrebe i uznemiravanja, piše Euronews.

"Ovaj potez samo pokazuje koliko su funkcije moderacije bile efikasne da nerviraju one koji imaju moć. Bila bih zabrinuta ako bi ovaj potez (prodaja Masku) promenila vrednosti Tviter", rekla je Kirsten Martin, profesorka tehnološke etike na Univerzitetu Notr Dam u SAD.

Pod samoproglašenom titulom "apsolutiste slobode govora", Maskom, Tviter bi takođe mogao da olabavi i svoju politiku moderiranja sadržaja, što bi moglo da poveća šanse za ukidanje najviših zabrana koje trenutno koristi ova društvena platforma.

Upitan tokom nedavnog TED intervjua da li postoje ograničenja u njegovom pojmu "slobode govora", Mask je rekao da će se Tviter pridržavati nacionalnih zakona koji ograničavaju govor širom sveta. Osim toga, rekao je da mu "ne bi bilo drago" ukoliko bi se brisale objave ili trajno zabranjivali korisnici koji krše pravila kompanije.

"Mislim da želimo da Tviter zaista nudi percepciju, i da bude realnost, to da je govor slobodan koliko god je razumno", rekao je Mask.

Hoće li se Donald Tramp vratiti na Tviter?

Maskovi stavovi o zabrani korisnika mogli bi da otvore vrata povratku bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, istaknutom korisniku Tvitera koji je imao gotovo 90 miliona pratilaca u vreme kada mu je zabranjen pristup ovoj društvenoj mreži, u januaru 2021. godine.

Trampova trajna suspenzija usledila je dva dana nakon nereda na Kapitolu, gde su pristalice republikanskog predsednika napale policiju u sedištu američkog zakonodavnog sedišta. Kako su tada rekli iz Tvitera, Trampov nalog na ovoj društvenoj mreži je suspendovan zbog "rizika od daljeg podsticanja nasilja".

Tanjug/AP/Tony Dejak

 

Sam Tramp je rekao za američke medije da se neće vratiti, i dodao da je posvećen sopstvenoj društvenoj mreži, odnosno platformi "Truth Social" ("Istina").

"Ne idem na Tviter, ostaću na "Istini". Nadam se da će Ilon kupiti Tviter i poboljšati ga, on je dobar čovek, ali ja ću ipak ostati na Istini", rekao je Tramp za "Foks njuz".

Zabrinutosti unutar kompanije

Pitanje Trampovog povratka bilo je jedno od mnogih koje je ostalo bez odgovora tokom internog konferencijskog poziva za osoblje Tvitera u ponedeljak.

Nekoliko sati nakon što su objavljeni uslovi Maskovog sporazuma sa Tvitterom, osoblje je navodno pitalo generalnog direktora Paraga Agravala da li će izgubiti posao i da li će se politika moderiranja platforme promeniti.

"Kada se sporazum zaključi, ne znamo u kom pravcu će platforma ići. Verujem da bismo, kada budemo imali priliku da razgovaramo sa Ilonom, tim pitanjem trebalo da se pozabavimo", rekao je Agraval odgovarajući na pitanje u vezi sa Trampom.

Takođe, on je rekao zaposlenima i da nema planova da će se iko otpusti, a Bret Tejlor, predsednik upravnog odbora Tvitera, pokušao je da uveri zaposlene da sporazum sa Maskom daje prioritet "kontinuitetu rada" dok se posao ne zaključi.

Međutim, izvršni direktor Tvitera je takođe priznao da je budućnost platforme izgledala "neizvesno" nakon završetka pregovora sa Maskom. Neki zaposleni su na Tviteru već javno izneli da ne odobravaju to što je Mask kupio ovu društvenu mrežu, što povećava izglede da bi talas ljudi mogao da napusti kompaniju.

"Mnogi na Tviteru se sada suočavaju sa mogućim vlasnikom koji je javno omalovažavao njih, njihove porodice, prijatelje ili njihovu zajednicu – slično kao nasilnik u školskom dvorištu", napisao je jedan viši menadžer inženjeringa.

Odobrenje Džeka Dorsija

Jedan od osnivača Tvitera, član upravnog odbora i bivši izvršni direktor Džek Dorsi u ponedeljak je signalizirao da odobrava Maskovu kupovinu, rekavši da to znači "vraćanje kompanije sa Volstrita".

"U principu, ne verujem da bi bilo ko trebalo da poseduje ili vodi Tviter - to bi trebalo da bude javno dobro na nivou protokola, a ne kompanije. Međutim, kada je već kompanija, Ilon je jedinstveno rešenje u koje verujem", rekao je Dorsi.

profimedia

 

On je dodao da veruje u Maskovu misiju da "proširi svetlost svesti o stvarima", kao i da je Tviter "najbliže što imamo globalnoj svesti".

Neizvesna sudbina upravnog odbora

Dokumentacija o hartijama od vrednosti objavljena 14. aprila, kada je Mask dao ponudu za kupovinu Tvitera, otkrila je da milijarder nema poverenja u trenutno rukovodstvo kompanije.

"Ako dogovor ne uspe, s obzirom na to da nemam poverenja u menadžment niti verujem da mogu pokrenuti neophodnu promenu na javnom tržištu, morao bih da preispitam svoju ulogu deoničara", upozorio je Mask.

Ovaj nedostatak poverenja mogao bi da dovede do toga da sadašnji šef Agraval, koji je postao izvršni direktor Tvitera u novembru prošle godine, podnese ostavku kada Mask završi svoju akviziciju.

Agraval, koji je ranije bio glavni tehnološki direktor kompanije, zaradio je više od 30 miliona dolara (28 miliona evra) u 2021. godini - uglavnom u nagradama za akcije.

Procene istraživačke firme Ekvilar sugerišu da bi on mogao da dobije otpremninu u vrednosti od oko 42 miliona dolara (39,2 miliona evra) ako se povuče u roku od 12 meseci od imenovanja za generalnog direktora u novembru.

Ova procena uključuje jednogodišnju Agravalovu osnovnu platu plus ubrzano preuzimanje svih nagrada za vlasnički kapital, rekao je portparol Ekvilara za Rojters, na osnovu Maskove ponude od 54,20 dolara (50,76 evra) po akciji i uslova koji su navedeni u nedavnom saopštenju kompanije.

Agraval još nije javno komentarisao sporazum sa Maskom, osim kratke izjave objavljene u ponedeljak.

"Tviter ima svrhu i značaj koji utiču na ceo svet. Duboko sam ponosan na naše timove i inspirisan radom koji nikada nije bio važniji", rekao je on.

Komentari (0)

Magazin