Tehnologija

Ilon Mask iznenadio svet kupovinom Tvitera i najavio velike promene: Sebe naziva "apsolutistom slobode govora"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

19:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask po ceni od impresivnih 44 milijarde dolara postao je novi vlasnik društvene platforme Tviter. Prva posledica te kupovine je da su akcije Tvitera skočile za više od pet procenata, nakon što je kompanija pristala na ponudu milijardera, a uskoro će biti skinute s listinga i preuzete kao privatne.

Odluku da za sebe prisvoji društvenu mrežu među čijim su korisnicima mnogi svetski lideri, novinari, intelektualci i poznate ličnosti, Mask je obrazložio time da je "slobodan govor temelj funkcionalne demokratije, a Tviter digitalni gradski trg na kom se debatuje o stvarima ključnim za budućnost čovečanstva". 

"Takođe želim da Tviter učinim boljim nego ikad, tako što ću ga unaprediti novim opcijama, sa otvorenim kodom algoritama, kako bi se povećalo poverenje, porazili botovi i omogućila autentifikacija svih ljudi ", napisao je Mask u objavi na Tviteru povodom kupovine te mreže.

On sebe opisuje kao "apsolutistu slobodnog govora", iako nije najjasnije šta pod tim podrazumeva. U nedavnom intervjuu za TED izjavio je da bi voleo da vidi Tviter na strani koja dozvoljava slobodu govora, umesto da je uređuje.

"Tviter ima ogroman potencijal - radujem se što ću raditi sa kompanijom i zajednicom korisnika kako bih ga otključao", dodao je on.

Kako će njegova kupovina uticati na korisnike Tvitera?

Mask je ranije izjavio da će izbegavati brisanje tvitova i da će uopšte biti oprezan kada je reč o trajnoj blokadi korisnika.Takođe je priznao da bi Tviter morao da se povinuje nacionalnim zakonima koji se tiču govora na tržištima širom sveta.

Međutim, on redovno blokira korisnike mreže koji kritikuju njega ili njegovu kompaniju, a desilo se i da preko te platforme vrši pritisak na novinare koji su u svojim tekstovima bili kritički orijentisani prema njegovim potezima.

Tramp se ne vraća na Tviter

Donald Tramp, čiji je nalog na Tviteru trajno suspendovan zbog sumnje da je preko njega podsticao ljude na nasilje i tako izazvao napad na Kapitol, ipak nema nameru da se vrati toj mreži.

"Nadam se da će Ilon kupiti Tviter i da će ga unaprediti i da je dobar čovek, ali ja ću ostati na mreži Truth", saopštio je Tramp ranije za Foks Njuz. 

Mreža o kojoj govori je Truth Social, koja je uz mnogo pompe lansirana prošlog meseca, a u njenom opisu stoji da je reč o "platformi koja podstiče otvoren, slobodan i iskren globalni diskurs bez diskriminacije prema političkoj ideologiji". Tramp još nije otvorio nalog na njoj.

Poslednjih nedelja, izneo je niz predloga za promene u Tviteru, između ostalog i ublažavanje restrikcija sadržaja, zbog kojih je inače suspendovan nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Koje su granice slobode govora?

Mask je u ranijim izjavama podelio svoju viziju mreže koja neguje slobodu govora i rekao da je svaki forum "očigledno vezan zakonima zemlje u kojoj funkcioniše". 

Tanjug/AP/Gregory Bull

 

"Tako postoje neka ograničenja slobodnog govora u Sjedinjenim Američkim Državama i naravno Tviter bi trebalo da se pridržava tih pravila", rekao je on. 

Međutim, izvan toga, on bi "oklevao" da briše stvari i uopšteno bio oprezan kada je reč o trajnim blokiranjima korisnika.

"Neće biti savršeno, dodao je Mask, ali mislim da mi zaista želimo da imamo doživljaj i realnost da je govor slobodan koliko je razumno moguće", rekao je on.

Kako je došlo do prodaje Tvitera?

Maskova ponuda za kupovinu Tvitera dobila je na zamahu tokom prošlog vikenda, nakon što su čelnici kompanije s njim u nedelju pregovarali do ranih jutarnjih sati, piše Njujork Tajms.

Pre manje od dve nedelje milijarder je otkrio da je već kupio devet procenata akcija platforme, koju i sam intenzivno koristi i ima 83 miliona pratilaca, što ga čini jednim od najpopularnijih tviteraša.

Izvršni odbor Tvitera prvo je sproveo meru protiv preuzimanja, poznatu kao "otrovna pilula", koja bi pokušaj kupovine učinila preskupim. Ali kad je izneo svoj finansijski plan i ponudu, pregovori su otvoreni.

Iako nije komentarisao pregovore, nakon što su neki korisnici zapretili da će napustiti platformu ako je on preuzme, napisao je: "Nadam se da će i moji najgori kritičari ostati na Tviteru, jer to znači sloboda govora", tvitovao je on.

EK: "Prerano je za ocene"

Evropska komisija navela je da je "previše rano" da kometariše Maskovo preuzimanje Tvitera, ali je podsetila da se propisi EU o digitalnim uslugama odnose na sve glavne platforme.

"Naš Zakon o digitalnim uslugama primenjuje se na sve glavne platforme, kako bi se obezbedilo da njihova moć u javnoj debati podleže demokratski potvrđenim pravilima radi bolje zaštite osnovnih prava na internetu", rekao je portparol Evropske komisije Johanes Barket na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

Tijeri Breton, komesar za unutrašnje tržište u Evropskoj komisiji, napisao je u tvitu: "Bilo da se radi o automobilima ili društvenim medijima, bilo koja kompanija koja posluje u Evropi treba da se pridržava naših pravila – bez obzira na to koliki je njihov udeo".

Breton je dodao da "Mask to dobro zna, jer je upoznat sa evropskim pravilima u automobilskoj industriji, pa će se brzo prilagoditi i Zakonu o digitalnim uslugama“.

Ko je Ilon Mask?

Prema proceni magazina Forbs, Mask je najbogatija osoba na svetu, sa bogatstvom od 279 milijardi dolara, a najveći deo tog novca vezan je za deonice kompanije Tesla i SpaceX. U njegovom vlasništvu je 17 procenata tog proizvođača električnih automobila, prema podacima FactSet-a, čija je vrednost procenjena na više od jednog biliona (hiljadu milijardi) dolara. 

Nije poznato koliko ima novca u gotovini.

Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald

 

Svoje bogatstvo počeo je da gradi 1999. kada je prodao svoj onlajn servis Zip2 kompaniji Compaq za 307 miliona dolara.

Koristio je svoje deonice da stvori preteču kompanije PayPal, internet servis koji premošćuje banke i omogućava korisnicima da kupuju direktno od pružaoca usluge ili proizvođača, a onda je tu platformu prodao kompaniji eBay za 1,5 milijardi dolara 2002.

Iste godine, osnovao je Space X, kompaniju za svemirska istraživanja, koja je razvila rakete za višestruku upotrebu i blisko sarađuje sa NASA.

Investirao je u startap Tesla 2004. godine, a na posletku postao i njegov izvršni direktor i doneo kompaniji ogroman uspeh, učinivši njihove električne automobile najprodavanijim na svetu. 

Komentari (0)

Magazin