Tehnologija

Ilon Mask saterao Tviter u ćošak? Kompanija započela pregovore, ali to ne znači da će prihvatiti njegovu ponudu

Komentari

Autor: Rojters

25/04/2022

-

15:57

Ilon Mask saterao Tviter u ćošak? Kompanija započela pregovore, ali to ne znači da će prihvatiti njegovu ponudu
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Ringo H.W. Chiu

veličina teksta

Aa Aa

Tviter je započeo pregovore sa Ilonom Maskom o potencijalnoj kupovini te kompanije, prenosi Rojters pozivajući se na izvore koji su želeli da ostanu anonimni. Do ovih pregovora dolazi nekoliko dana nakon što je Mask zapanjio mnoge deoničare u Tviteru detaljima svoje ponude od 43 miiljarde dolara.

Odluka kompanije da pregovara sa Maskom, međutim, ne znači da će biti prihvaćena njegova ponuda od 54,20 dolara po akciji, ali znači da se sada u Tviteru razmišlja o tome da li je prodaja kompanije moguća po nekim još atraktivnijim uslovima, dodali su izvori.

Mask, izvršni direktor giganta električnih automobila, kompanije Tesla, sastajao se sa akcionarima Tvitera u poslednjih nekoliko dana, tražeći podršku za svoju ponudu. Govoreći o svojim planovima za kupovinu Tvitera, Mask je rekao kako bi ova društvena mreža "trebalo da bude privatna, i da postane prava platforma za slobodu govora".

Mnogi akcionari Tvitera obratili su se kompaniji nakon što je Mask pre nekoliko dana izneo detaljan plan finansiranja za svoju ponudu i pozvao ih da ne propuste priliku. Njegovo insistiranje da je trenutna ponuda za cenu "najbolja i konačna" pojavilo se kao prepreka u pregovorima, rekli su izvori. 

Ipak, dodaju kako je odbor Tvitera odlučio da se sastane sa Maskom kako bi dobili više informacija o njegovoj spremnosti da napravi eventualne ustupke i predloži bolje uslove, dodaje se.

Osim toga, iz kompanije žele da znaju i da li bi bilo kakve eventualne aktivne istrage protiv Maska, uključujući i onu koju je pokrenula američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC), predstavljale rizik za postizanje dogovora, rekao je jedan od izvora.

Advokati su rekli da bi Mask, koji je postigao nagodbu u optužbama da je obmanuo investitore sugerišući pre četiri godine kako je obezbedio dovoljno finansija da načini Teslu privatnom kompanijom, možda načinio prekršaj kada je kupovao Tviter deonice ranije ove godine, dodaju izvori.

Takođe, u Tviteru i dalje ne znaju da li bi regulatori na bilo kom velikom tržištu gde posluju imali nešto protiv činjenice da Mask bude vlasnik kompanije. Ukoliko bi postigli konsenzus oko toga da bi prodaja Tvitera Masku bila rizična, mogli bi da traže odštetu u skladu sa tim, kažu izvori. 

Upravni odbor u dilemi - pregovori ili ne?

Upravni odbor kompanije rešio je da aktivira instrument "otrovne pilule" nakon što je Mask objavio kako želi da uveća procenat svojih deonica u Tviteru.

Sastojci variraju u zavisnosti od "pilule", ali je u suštini ovaj instrument tako napravljen da upravnim odborima pruži opciju da "preplave" tržište sa toliko novih deonica da je otkup velikog broja njih i preuzimanje vlasništva nad kompanijom toliko skupo, da je praktično neisplativo.

Strategija je postala popularna 1980-ih godina, kada su kompanije u javnom vlasništvu na ovaj način želele da spreče nove vlasnike u vidu bogatih biznismena kao što je Karl Ikan.  

Tviterova "otrovna pilula" sastoji se od toga da, ako neko želi da kupi više od 15 odsto akcija Tvitera, onda će svaki drugi vlasnik deonica moći da plati, recimo, 100 dolara kako bi kupio deonice u vrednosti od 200 dolara - mehanizam je napravljen tako da svaki deoničar može da kupi duplo više deonica po tržišnoj ceni nego što one inače vrede.

Tanjug/AP/Hannibal Hanschke, Pixabay

 

Još jedna stvar koju bi mogli da urade iz upravnog odbora Tvitera na osnovu ovog mehanizma, jeste da suštinski dupliraju svačije deonice osim Maskovih, a da ni od koga ne traže da uloži dodatan novac, piše Blumberg. 

Prema rečima izvora koji su govorili za Rojters, upravni odbor Tvitera zabrinut je da bi mnogi akcionari mogli da podrže Maska u tenderskoj ponudi, pa da je zato možda bolje da se sa njim direktno pregovara. S druge stane, isti izvori dodaju i da su iz upravnog odbora zabrinuti kako bi mogli da izgube legitimitet u pregovorima ukoliko bi veliki broj deoničara bio nezadovoljan zbog toga što se pregovori uopšte i održavaju.

Predstavnici Tvitera i Mask nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar, navodi britanska agencija.

Različita očekivanja akcionara

List "Vol strit džurnal" je ranije u nedelju objavio da će se Mask i upravni odbor Tvitera sastati kako bi razgovarali o ponudi za kupovinu, a očekivanja među akcionarima uglavnom se razlikuju na osnovu njihove investicione strategije, rekli su izvori.

Aktivni dugoročni akcionari, koji zajedno sa indeksnim fondovima drže najveći deo akcija Tvitera, očekuju više cene, a neki od njih bi hteli i 60 dolara po akciji. Takođe, izvori navode i da su ovi akcionari skloniji tome da Paragu Agravalu, koji je u novembru postao izvršni direktor Tvitera, daju više vremena da poveća vrednost akcija kompanije, dodali su izvori.

"Ne verujem da je predložena ponuda Elona Maska (54,20 dolara po akciji) blizu suštinske vrednosti Tvitera s obzirom na njegove izglede za rast", ​​tvitovao je 14. aprila princ Saudijske Arabije Alvalid bin Talal, akcionar Tvitera.

Kratkoročni investitori kao što su hedž fondovi žele da Tviter prihvati Maskovu ponudu ili traže samo malo povećanje, rekli su izvori. Neki od njih su zabrinuti zbog toga što nedavni pad vrednosti akcija tehnoloških kompanija usred zabrinutosti zbog inflacije i ekonomskog usporavanja, čini malo verovatnim da će Tviter uskoro moći da ima veću vrednost, dodaju izvori.

"Rekao bih, uzmite 54,20 dolara po akciji i završite sa tim", rekao je Sam Adrangi, portfolio menadžer u "Kerrisdale Capital Management", hedž fondu koji poseduje 1,13 miliona akcija u Tviteru, odnosno 0,15 odsto kompanije, i koji je investitor od početka 2020. godine.

Jedna od pozitivnih vesti za upravni odbor je to što, kako se čini, Mask nije svoju "armiju" od 83 miliona pratilaca na Tviteru pretvorio u nove akcionare kompanije kako bi mu bilo lakše da je kupi, naveli su izvori za Rojters.

Komentari (0)

Magazin