Biznis vesti

Tviter pristao na ponudu - Mask kupuje kompaniju za 44 milijarde dolara

Komentari

Autor: CNN, New York Times, Wall Street Journal

25/04/2022

-

21:02

Tviter pristao na ponudu - Mask kupuje kompaniju za 44 milijarde dolara
Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald - Copyright Tanjug/AP/Miguel Roberts/The Brownsville Herald

veličina teksta

Aa Aa

Bord direktora Tvitera je pristao da kompanija bude prodata Elonu Masku u ugovoru vrednom oko 44 milijarde dolara, saopštila je kompanija u ponedeljak, a preneo CNN.

Dogovor završava buran ciklus vesti u koji je počeo time što je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a postao jedan od najvećih akcionara Tvitera, ponuđeno mu je i odbijeno mesto u odboru i ponuđeno da kupi kompaniju - sve za manje od mesec dana.

Ovim dogovorom jedna od najuticajnijih društvenih mreža na svetu u potpunosti prelazi pod kontrolu najbogatijeg čoveka na svetu prema listi Forbsa.

Mask se potom obratio porukom upravo na Tviteru na kome je aktivan.

"Slobodan govor je kamen temeljac u funkcionisanju demokratije, a Tviter je digitali gradski trg gde se stvari od vitalnog značaja za budućnost debatuju. Želim da Tviter načinim boljim nego ikad, poboljšavajući sadržaj novim dodacima, pravljenjem algoritama ortvorenim izvorima kako bi se povećalo poverenje, pobedili spam botovi i kako bi se dobilo na autentičnosti svih ljudi. Tviter ima neverovatan potencijal, radujem se njegovom otkrivanju  u radu sa kompanijom i zajednicom korisnika", stoji u objavi.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a  Elon Mask je proteklih dana u više navrata isticao da je njegov cilj da ojača slobodu govora na platformi i da "otključa" izuzetan potencijal Tvitera, podseća CNN.

On je u ponudi Tviteru naveo da je shvatio da Tviter mora da se transformiše u privatnu kompaniju kako bi se ostvario njegov cilj da ta društvena mrreža postane platforma za slobodu govora.

"Investirao sam u Tviter jer verujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodno izražavanje širom sveta i verujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionisanje demokratije. Međutim, pošto sam uložio u kompaniju, shvatio sam da ona niti teži niti služi tom društvenom imperativu", napisao je Mask.

Do dogovora je došlo četiri dana nakon što je Mask predstavio finansijski paket kojim će podržati akviziciju. To je navelo odbor Tvitera da ozbiljnije shvati ponudu, a mnogi akcionari tražili su od kompanije da ne dopusti da prilika za dogovor izmakne.

Pre manje od mesec dana Mask je postao jedan od najvećih akcionara Tvitera, a ponuđeno mu je i mesto u odboru, što je on odbio.

On je 14. aprila iznenadio je industriju ponudom da kupi Tviter za 41 milijardu dolara.

Mask je prošle nedelje istakao da je pripremio 46,5 milijardi dolara za kupovinu kompanije.

Mnogi akcionari Tvitera obratili su se kompaniji nakon što je Mask izneo detaljan plan finansiranja u i pozvao ih da ne propuste priliku. Njegovo insistiranje da je trenutna ponuda za cenu "najbolja i konačna" pojavilo se kao prepreka u pregovorima, rekli su izvori. 

Ipak, dodaju kako je odbor Tvitera odlučio da se sastane sa Maskom kako bi dobili više informacija o njegovoj spremnosti da napravi eventualne ustupke i predloži bolje uslove, dodaje se.

U Tviteru i dalje ne znaju da li bi regulatori na bilo kom velikom tržištu gde posluju imali nešto protiv činjenice da Mask bude vlasnik kompanije. Ukoliko bi postigli konsenzus oko toga da bi prodaja Tvitera Masku bila rizična, mogli bi da traže odštetu u skladu sa tim, kažu izvori. 

Komentari (0)

Biznis