Tehnologija

Novi Windows 11 sigurnosni propust, zakrpite ga što pre!

Komentari

Autor: Bogdan Diklić

01/05/2022

-

14:42

Novi Windows 11 sigurnosni propust, zakrpite ga što pre!
Windows 11 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Microsoft je objavio Windows 10 KB5012599 i Windows 11 KB5012592 zakrpe za svoje operativne sisteme koje je označio kao izuzetno bitne, jer zatvaraju velike sigurnosne propuste unutar operativnog sistema koje maliciozni hakeri mogu da iskoriste i upadnu u sistem, te preuzmu podatke ili učine operativni sistem neupotrebljivim.

Tradicionalna praksa u ovakvim slučajevima nalaže da proizvođač, u ovom slučaju Microsoft, ne objavi javno kakav je propust u pitanju, kako ga ne bi zloupotrebili oni koji do tog trenutka nisu znali za njega, stoga nema više detalja ovim povodom osim da se radi o “kritičnom” propustu.

Zbog toga savetujemo da što pre odete u Settings (klik na Start, zatim odabir opcije “Settings”) i potom kliknete na “Windows Update”. Nakon komunikacije sa serverom, Windows će vam sam ponuditi gorepomenutu zakrpu. Po završetku instalacije i restartovanja operativnog sistema, bićete zaštićeni od ovog napada.

Drugi bitan sigurnosni “čep” odnosi se na “Denial of Service” (DDoS) napade koji se sada mogu obaviti znatno teže, što je bitno za sve koji zavise od rada na internetu.

Patch inače rešava još nekoliko manje kritičnih problema. Pre svega, popravlja problem sa recovery diskom, ubacuje novi sistem enkripcije fajlova i postavlja osnovu za aktiviranje sigurnosnog čipa pod imenom Pluton.

Naime, Microsoft će u bližoj budućnosti lansirati sigurnosni čip pod imenom Pluton koji će biti instaliran u određene PC računare koje pokreću AMD i Qualcomm procesori. Na taj način Pluton će automatski sam preuzimati firmware unapređenja i zakrpe, bez potrebe da korisnik bilo šta radi tim povodom. To bi trebalo da dovede do znatno sigurnijeg radnog okruženja.

Komentari (0)

Magazin