Tehnologija

Saga oko preuzimanja Tvitera se nastavlja, Mask izveo "novi manevar" i traži podatke o lažnim nalozima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/06/2022

-

21:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Američki milijarder Ilon Mask, osnivač kompanija Tesla i Spejseks, doveo je u pitanje najavljeno preuzimanje Tvitera vredno 44 milijarde dolara, optuživši kompaniju da odbija da mu dostavi informacije o lažnim nalozima.

Naime, njegovi advokati obratili su se kopaniji Tviter uz upozorenje da će raskinuti ugovor, a kao glavni razlog ponovo su u pitanju spam botovi ili nalozi. On traži da se svi oni automatski ukinu i navodi da je ovo materijalna povreda Tviterovih obaveza prema sporazumu o spajanju. Maskovi adovkati kažu da on zadržava sva pava koja iz toga poizilaze, uključujući i pravo da ne izvrši transakciju, kao i pravo da raskine ugovor o spajanju.

Kompanija Tviter se nakon ovoga oglasila i rekla da su informacije koje se tiču Maska "u skladu da uslovima sporazuma o spajanju" i da je dogovor u "najboljem interesu svih akcionara".

"Nameravamo da zatvorimo transakciju i sprovedemo sporazum o spajanju po dogovorenoj ceni i uslovima", navode iz kompanije.

Oni zapravo referišu i na to da su akcije Tvitera, od trenutka kada je postignut dogovor, pale za više od 20 odsto u poslednjih mesec dana.

Profesor Brajan Kvin sa Univerziteta u Bostonu za AP kaže da Mask pokušava da nađe izlaz iz dogovora ili da snizi cenu.

profimedia

 

"Maskov manevar pokazuje kao on zapravo ima određene namere po pitanju raskida ugovora ili pregovora oko cene. Malo je verovatno da će sve ovo završiti na sudu", smattra profesor Kvin.

Ovim povodom rekagovao je i državni tužilac u Teksasu koji je odlučio da pokrene istragu protiv Tvitera zbog potencijalnog zavaravanja Teksašana o broju njegovih "bot" korisnika. Kako je naveo, dužan je da zaštiti građane ukoiko Tiviter pogrešno predstavlja koliko je naloga lažno kako bi zapravo povećao prihod. Ova odluka tužioca naišla je i na neogdovanje jednog dela javnosti.

Pitanje iz dana u dan sve kompleksnije

Inače, grupa investitora u Tviteru podigla je tužbu protiv Ilona Maska i same platforme zbog njegove ponude za preuzimanjem ove društvene mreže. Time je saga o prodaji Tvitera dobila novu dimenziju i signal da je pitanje iz dana u dan sve kompleksnije, a konačan dogovor sve dalji.

Investitori navode da se njihova tužba odnosi na  navode da je izvršni direktor Tesle uštedeo sebi 145 miliona evra (156 miliona dolara) tako što nije otkrio da je zapravo do 14. marta već kupio više od pet odsto kompanije. Oni sada traže da budu sertifikovani kao klasa i da im se dodeli neodređeni iznos od kaznene i kompezacione štete.

Takođe, naveli su da je i kompanija imala obavezu da istraži Maskovo ponašanje. Investitori su rekli da je Mask nastavio da kupuje akcije nakon toga, i da je na kraju početkom aprila otkrio da je vlasnik 9,2 odsto kompanije, navodi se u tužbi koju su u sredu predali sudu u San Francisku.

Tanjug AP/Richard Drew

 

"Odlaganjem otkrivanja svog udela u Tviteru, Mask se upustio u tržišnu manipulaciju i kupio akcije Tvitera po veštački niskoj ceni", rekli su investitori predvođeni Virdžinijom Vilijamom Haresnikom.

Šta su lažni nalozi?

Lažni ili spam nalozi zbog koji je Mask navodno odlagao formalnu kupovinu znače da iza njih ne stoje prave osobe. Njihova funkcija može biti da automatski odgovaraju na neke poruke, šalju oglase ili pokušaju da prevare korisnike, pa čak i da utiču na javni diskurs time što tvituju poruke koje se odnose na političku propagandu.

Neki od njih mogu da se koriste za uvećavanje popularnosti određenih korisnika, koji na taj način kupuju pratioce, lajkove ili ritvitove od onih koji poseduju "farme botova" sa hiljadama ili milionima lažnih naloga.

S obzirom na to da lažni nalozi uvećavaju i ukupan broj Tviter korisnika, mogu da ugroze i prihod kompanije od odglasa (trenutno, taj prihod je 90 odsto).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin