Tehnologija

Gde je granica između virtuelnog i stvarnog: Hakovanjem zaradili 16 miliona, nisu znali da im je FBI za petama

Komentari

Autor: Euronews Next/Helen Elfer

10/07/2022

-

18:33

Gde je granica između virtuelnog i stvarnog: Hakovanjem zaradili 16 miliona, nisu znali da im je FBI za petama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada je grupa prijatelja shvatila da može da hakuje jednu od najpopularnijih video-igara ikada, nije prošlo mnogo pre nego što je ozbiljan novac počeo da pristiže.

Entoni Klark, programer koji je tada imao 23 godine i trojica njegovih prijatelja, 2013. su pronašli način da generišu ogromne količine "novčića" u fudbalskoj video-igri FIFA, iza koje stoji kompanija EA Sports. 

Entoni, opisan kao "mozak" operacije, osmislio je kako hakovati servere tako da pomisle da je igrač prešao određeni nivo, a zatim bi se tom igraču automatski dodelio novac u video-igri.

Kada se ova praksa proširila, njih četvorica uspeli su vremenom da generišu ogromne količine novčića, koje su zatim prodalvali igračima širom sveta za pravi novac - tako su i zaradili neverovatnih 16 miliona dolara. Ukratko, Entoni i njegovi prijatelji su se odjednom obogatili više nego što su ikada i zamišljali, piše Euronews Next.

Veliko bogatstvo

Iton Zvir, jedan od članova ove grupe programera, rekao je: "Na vrhuncu, zarađivao sam 500.000 dolara dnevno. Jedna od prvih stvari koje sam kupio bio je automobil - 'mercedes' AMG CLA 45. Platio sam u gotovini".

Što se tiče Entonija, on je navodno obasipao svoju porodicu poklonima, a majci je kupio kuću. Za njega je ovo, kako je rekao jedan njegov školski drug, bilo "dostignuće iznad svih dostignuća".

Međutim, velika zarada grupe nije prošla nezapaženo. Američki FBI se, bez znanja Entonija i njegovih prijatelja, obratio kompaniji EA.

"Ono što nas je privuklo ovom slučaju je iznos novca koji su ova deca uspela da zarade – ima 16 miliona dolara. Tu su 'lamborgini' i 'mercedes'. Zato smo 17. septembra 2015. pretresli njihove domove - nisu imali pojma da će im agenti FBI zakucati na vrata", rekao je savezni tužilac Brajan Po. 

Kako je rekla Entonijeva tetka, Šon Bardžes, "u šest ujutro su zalupali na vrata, a momke su dočekale puške u lica". 

"Pronašli smo riznicu informacija, posebno kompjuter Itona Zvira, jer je sačuvao sva dopisivanja. Nisam imao za cilj da ih pošaljem u zatvor. Ono što sam želeo je da pošaljem poruku da je to što rade nezakonito", rekao je Po.

Pitanje zakona

Međutim, da li je zaista bilo ilegalno? Entonijeva tri saradnika, uključujući Zvira, priznala su krivicu i vratli su sav novac koji su zaradili, kako bi izbegli zatvorsku kaznu. Međutim, Entoni i njegovi advokati su bili uvereni da nije učinio ništa loše i odlučili su da se bore na sudu - potez za koji je Entoni shvatio da je izuzetno rizičan, jer ako bude osuđen, čekalo ga je nekoliko godina zatvora.

"Da bi vlada pokrenula krivični postupak za prevaru putem interneta, morali su da dokažu da je Entoni dobio novac ili imovinu. FIFA doslovno navodi da novčići u video-igri nisu ni novac ni imovina. Zato smo počeli da se spremamo za suđenje", rekao je Skot Gilbert, jedan od Entonijevih advokata.

Entonijev tim je zauzeo stav da novčići nemaju vrednost jer je EA mogao da ih stvori beskonačno mnogo, dok su EA i vlada SAD tvrdili da novčići ipak imaju vrednost, jer se prodaju za pravi novac putem interneta.

"Ako ovo nije bio novac ili imovina koju su dobijali, kako su zaradili 16 miliona dolara?", upitao je Po.

Na kraju, suđenje nije išlo onako kako se Entonijev tim nadao i porota ga je proglasila krivim za pokušaj prevare putem interneta.

Prema rečima Entonijevih prijatelja i porodice, on nije bio šokiran ishodom, i pozitivno je gledao na mogućnost žalbe. Ukoliko ipak ode u zatvor, govorio je, kada izađe vratiće se svom uobičajenom životu i kreiranju softvera.

Poražavajući kraj

Kraj priče je, međutim, bio mnogo tragičniji. Tog februara, dok je čekao izricanje presude, Entoni je izašao na zabavu sa svojim prijateljima da proslavi rođendan. Prema rečima njegove tetke, on je mnogo pio, znajući da će to verovatno biti njegov poslednji rođendan koji proslavlja na slobodi u narednom periodu.

"Moja sestra me je pozvala tog jutra i rekla da nešto nije u redu sa Entonijem, da ne diše. Stigla sam tamo a ona je rekla 'Otišao je. Preminuo je'", rekla je Entonijeva tetka Šon Bardžes.

Entoni je preminuo u snu nekoliko dana nakon svog rođendana, od, kako je zvanično proglašeno, slučajnog predoziranja drogom.

Preminuo je tvrdeći da nije počinio zločin i da se nikada neće izjasniti krivim za nešto za šta je verovao da nije učinio. Godinama kasnije, njegovi advokati i dalje podržavaju njegove stavove.

Govoreći o slučaju i vrednosti FIFA novčića, njegov advokat Gilbert je prokomentarisao: "Na kraju krajeva, to je numerička vrednost u računaru. Ne razlikuje se od boje dresa na jednom od fudbalera u igrici. Ne postoji u stvarnosti".

Komentari (0)

Magazin