Tehnologija

Šta dobijate na Fejsbuku i Instagramu ako pristanete na mesečnu pretplatu: Zakerberg najavio promene

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/02/2023

-

21:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Prvi čovek kompanije Meta, Mark Zakerberg, neočekivano je najavio promene koje će uticati na sve korisnike. U pitanju je usluga koja se zove "Meta Verified", a omogućava da se verifikuje nalog nekim dokumentom koji izdaje država.

Koirsnici, zatim, dobijaju plavu značku, dodatnu zaštitu od lažnog predstavljanja, kao i direktan pristup korisničkoj podršci. Takođe, nalog korisnika koji se odluče za "Meta Verified" biće i preporučivan drugima na stranici "istraži", kao i prioritet u komentarima kod drugih.

Kompanija je u blogu objavila da preduzeća još ne mogu da se prijave za ovu pretplatu, kao i da korisnici koji to učine, neće moći da promene ime ili sliku profila, korisničko ime ili datum rođenja, bez da se iznova prođe kroz proces verifikacije.

Ova usluga prvo će biti dostupna u Australiji i na Novom Zelandu, a zatim i u drugim zemljama. Pretplatnička usluga kompanije Meta koštaće 14,99 dolara za iOS uređaje ili 11,99 dolara za desktop računare. 

Mnogi posmatrači kažu da je u pitanju "kopija" ideje kompanije "Tviter" Ilona Maska. Do sada, glavna prednost značke za verifikaciju bila je ta što se ona dodeljivala samo profilima koji se "smatraju vrednim pažnje", odnosno uglavnom institucijama, poznatim ličnostima, političarima i slično.

Sada, ukoliko plava značka bude mogla da se kupuje, kritičari kažu da se ova dodatna vrednost smanjuje. S obzirom na to da Meta kompanija ima milione korisnika, najverovatnije iza svega stoji čisto finansijski motiv.

Finansijska motivacija Fejsbuka verovatno dolazi od iskustva drugih društvenih mreža: Trenutno, na Tviteru oko 300.000 korisnika plaća verifikaciju na mesečnom nivou, a Snepčet je prošle nedelje otkrio da njegova pretplatnička usluga ima 2,5 miliona korisnika.

Najveći problem koji se desio sa Tviterom kada je ta funkcija uvedena jeste bila poplava lažnih naloga, koji su "varali" druge korisnike time što su se predstavljali kao javne ličnosti i imali plavu kvačicu pored imena, pa se pojavljuje strah od istog slučaja i na Meta platformi.

Komentari (0)

Magazin