Tehnologija

Plan EU za skeniranje poruka Whats App-a izaziva kontroverze: Da li će kompanije morati da pregledaju milione poruka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/05/2023

-

18:38

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Plan EU prema kojem bi aplikacije poput WhatsApp-a, Snapchat-a i Imesage, podlegle određenim proverama kako bi se ustanovile poruke koje ukazuju na zlostavljanje dece naišao je na značajnu prepreku. 

Naime, iz internog pravnog saveta navedeno je da će sudovi verovatno da ga ponište zbog kršenja prava na privatnost korisnika. 

Prema predloženoj uredbi o "kontroli ćaskanja", svaki provajder šifrovanih poruka bio bi primoran da pregleda na milijarde poruka, snimaka i fotografija u potrazi za sumljivim sadržajima. Tako bi se svi provajderi suočili sa "naredbom za otkrivanje" od strane nacionalnih tela. Ukoliko bi videli neki sumljiv sadžaj, oni bi morali da obaveste policiju o tome.

Međutim, iz Evropskog parlamenta ne stižu dobre reakcije ovim povodom. Patrik Brajer, nemački poslanik u EP, rekao je da bi EU trebalo da odustane od planova za koje je naveo da su "distropijski" i tvrdi da bi policja i IT kompanije izgubile previše vremena prateći te lažne prijave zlonamernog sadržaja. 

Inače u Ujedinjenom kraljevstvu se već neko vreme izrađuje Zakon o bezbendosti, a ovakva provera bi mogla i da važi i na tom području. Međutim, iz WhatsApp-a kažu da bi radije u ovoj zemlji bili blokirani nego da podrivaju sistem šifrovaih poruka.

Šef ove kopanije, Vil Ketkat rekao je da će odbiti da se povinuje ukoliko bude zatraženo od njega da oslabi privatnost šifrovanih poruka u njegovoj kompaniji. Kako je dodao, on je spreman da se odrekne oko 40 miliona korisnika ukoliko bi vlast želela da uđe u čitav trag korisnika. 

Ovo je potvrdio i na svom tviter nalogu gde je naveo da se protivi tome.

"Privatne prouke su privatne. Protivimo se predlozima za skeniranje privatnih prouka ljudi i ponosni smo što stojimo uz druge apliakcje i zajedno branimo pravo na privatnost", rekao je.

Ketkat je takođe citirao jednog profesora koji je naveo da ako demokratije primoravaju kompanije da skeniraju privatne poruke ljudi, autokratski režimi će moći da koriste iste alate da regulišu demokratiju. U svakom sljučaju, ovaj predlog nije definitivan, o njemu se još uvek polemiše i ovim povodom se očekuje još reakcija.

Komentari (0)

Magazin