Tehnologija

Deca hakeri: Kako mladi postaju sofisticirani sajber kriminalci?

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2023

-

21:43

Deca hakeri: Kako mladi postaju sofisticirani sajber kriminalci?
Deca hakeri: Kako mladi postaju sofisticirani sajber kriminalci? - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U hiperkonektovanom svetu u kome je sve lakše pristupiti internetu problem sajber bezbednosti nikada nije bio aktuelniji. U vreme povišenih geopolitičkih tenzija, ljudi, ali i firme suočeni su sa sve više pretnji od sajber napada.

Šta znamo o ovim sajber kriminalcima koji deluju u senkama interneta?

U serijalu Euronews "Hacker: Hunter" fokus preuzimaju kriminalci koji targetiraju mlade gejmere koji se izvršavaju sofisticirane sajber napade, a ponekad se domognu i smrtonosnog oružja. 

Deca u sajber kriminalu

Sin Barbare Gemen postao je umešan sajber kriminal od rane mladosti. 

"Moj sin je počeo da hakuje kada je imao osam godina. Tada je naručio pištolj. Mislim da je mesec dana pokušavao da smisli kako da naruči pištolj i da ga dostavi na naš kućni prag. (Iz) Poljske u Bugarsku, a uspeo je i da omogući da pištolj prođe carinsku kontrolu. Otvorio je paket i bio je veoma, veoma uzbuđen što je uspeo da dostavi pištolj do našeg doma. Bila sam potpuno šokirana. Odmah sam odlučila da ću da radim stvari drugačije u kući", ispričala je Barbara.

"Počeo je da provodi dosta vremena iza kompjutera i da naručuje stvari sa interneta bez da ih plati. Prvo su stizale pice, a kasnije veće stvari... Bilo mi je poprilično teško da shvatim šta se dešava. Počeo je da ustaje u sred noći da bi seo za kompjuter, bio je pod velikim stresom. Tada smo saznali da radi sa grupom internacionalnih hakera", nastavlja ona.

Pixabay

 

Nakon što su njeni pokušaji da obavesti nadležne organe odbačeni kao ''preterivanje'' od strane policijskih službenika, odlučila je da se sama obuči u oblasti sajberbezbednosti i sada je pripadnica Sajber specijalnih volontera pri holandskoj policiji.

''Današnjoj deci koja poseduju lap-topove i mobilne telefone je veoma lako da hakuju uz pomoć samo par klikova. Sprečavanje mladih da se bave hakovanjem je veliki problem. Oni često ne znaju ni šta je legalno, a šta ilegalno'', rekla je Barbara.

Veza između onlajn video igrica i hakovanja

Majk Džouns je istraživac bezbednosti koji nadgleda decu identifikovanu kao potencijalni sajber kriminalci. On objašnjava da kriminalci targetiraju decu koja igraju onlajn video igrice i nagovaraju ih da izvršavaju sajber napade.

''Organizovani kriminalci, oni prate video igrice. Sposobni su da identifikuju decu koja imaju takve mogućnosti i znanje'', naveo je Džouns.

''Prva stvar je izgradnja poverenja. Nalaženje aktivnosti u kojima će deca uživati. Kada otkrijete tu informaciju, uspostavili ste odnos... Ta deca koja obožavaju tehnologiju i gejming uglavnom nisu najintegrisanija u školi. 

Onlajn video igrice i hakovanje su povezani u unutrašnjosti naveo je Aleksandar Urbelis, advokat koji se bavi sajbersigurnošću u Crowell i Moring doo.

"Želite da napravite prednost u igrici tako što ćete otkriti neku slabost i tako što ćete manipulisati sistemom poena ili valute u igrici. Motivacija koja tera decu da prave prednost u igrici je povezana sa sposobnošću hakovanja", rekao je on.

"Bezazlena" zabava

Dr Kelli Danlap je klinički psiholog i dizajner igrica. Ona kaže da su ovi mladi hakeri povodljivi i da izvršavaju ovakve opasne i ilegalne napade jer njihovi mozgovi nisu u potpunosti razvijeni.

Pixabay

 

''Tinejdžeri ne razmišljaju o šteti koju mogu da nanesu... Deca i tinejdžeri su fantastični. Njihovi mozgovi se jako brzo razvijaju i njihove sposobnosti da uče i da se prilagođavaju su fascinatne za posmatranje. Uprkos tome, postoje delovi mozga koji im ostaju nerazvijeni, a oni su povezani sa shvatanjem posledica. Ovo je neurološko stanje koje se još nije razvilo u njihovom mozgu'', rekla je Kelli.

Kristijan Fank, stručnjak u Global research and analysis, ipak tvrdi da je mlade ljude lako privući sajber kriminalu zbog njihove želje da se dokažu vršnjacima.

''Hakovanje je smešteno u jednu mitsku auru. Na neki način je kul. To je naravno doprinos mnogih serija i filmova. Onako kako su hakeri predstavljeni'', rekao je Kristijan. 

''Ovo zapravo privlači dosta mladih ljudi koji žele sebi da podignu ego i da pridobiju materijal da se hvale prijateljima. Smatram da je to nešto što sa ovim dolazi prirodno", dodao je.

Komentari (0)

Magazin