Tehnologija

Advokata u SAD čeka sankcija: Koristio ChatGPT da napiše izveštaj, pa izneo lažne podatke pred sudom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2023

-

21:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Jedan advokat u SAD konsultovao je ChatGPT kako bi napisao pravni izveštaj, i tom prilikom je uneo pogrešne infomacije koje mu je program dao, a izvinio se nakon što je uhvaćen.

Stiven Švarc je, pod zakletvom, rekao da nikada nije koristio ChatGPT kao izvor pravnog istraživanja pre ovog slučaja, i da stoga "nije bio svestan mogućnosti da bi njegov sadržaj mogao da bude lažan".

Švarcov klijent tužio je jednu aviokompaniju za povrede koje je, kako je rekao, zadobio kolicima za posluživanje, a kao krivicu je naveo nemar jednog zaposlenog.

Najmanje šest slučajeva koje je Švarc podneo kao deo istraživanja "izgleda da su lažne sudske odluke, sa lažnim citatima i lažnim internim citatima", kako je rekao sudija na ovom slučaju Kevin Kastel.

Švarc je naveo da "žali što je koristio generativnu veštačku inteligeniju da dopuni pravno istraživanje koje je ovde sprovedeno", kao i da "to nikada neće učiniti u budućnosti, bez apsolutne provere autentičnosti".

profimedia

 

Saslušanje o sankcijama koje bi mogao da snosi zakazano je za 8. jun, ali je važno naglasiti da je u pitanju njujorški advokat koji ima licencu već oko od 30 godina. U sudskom podnesku je dostavio razgovor sa ChatGPT gde ga je pitao da li su svi ti podaci tačni, na šta je veštačka inteligencija odgovorila potvrdno.

Evropska unija već uveliko radi na zakonu o veštačkoj inteligenciji. Bilo je bojazni da će ChatGPT biti čak i zabranjen, jer bi predloženi zakon mogao da zahteva od generativnih AI kompanija da otkriju koji materijal zaštićen autorskim pravima je korišćen za obuku njihovih sistema za kreiranje teksta i slika.

Šef OpenAI (kompanije koja stoji iz ChatGPT programa) Sem Altman, naveo je da je "Zabrinut kako bi bilo tehnički nemoguće da OpenAI ispuni neke od zahteva za bezbednost i transparentnost Zakona o veštačkoj inteligenciji", kako je preneo Tajms.

Ipak, Altman je na Tviteru napisao da je imao "veoma produktivnu nedelju razgovora u Evropi".

"Uzbuđeni smo što ćemo nastaviti da radimo ovde i, naravno, ne planiramo da odemo", napisao je Altman u svojoj Tviter objavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin