Tehnologija

Pet važnih stvari sa Google I/O konferencije: Android 12 i veštačka inteligencija ovogodišnje "perjanice"

Komentari

Autor: J.Đ.

19/05/2021

-

11:36

Pet važnih stvari sa Google I/O konferencije: Android 12 i veštačka inteligencija ovogodišnje "perjanice"
Pet važnih stvari sa Google I/O konferencije: Android 12 i veštačka inteligencija ovogodišnje "perjanice" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ovogodišnja Google I/O konferencija dala nam je dobar pregled planova tehnološkog giganta. Unapređenja najavljena prvog dana uglavnom se oslanjaju na AI, ali, naravno, tu je i Android 12.

Pogledajmo pet najvažnijih tačaka. 

Inkluzivnija kamera

Iz kompanije Google su najavili kameru koja će tačnije prikazivati ton kože, nego što je to do sada bio slučaj.

Kako kažu, u pripremi su promene automatskog podešavanja "white balance" komponente, kako bi se "prikazali prirodni braon tonovi". 

Osim toga, novi algoritmi će bolje razlikovati osobu od pozadine, pružajući samim tim i prirodnije tonove i bolji kontrast. 

Ova funkcija biće spremna za novi Google Pixel, koji će izaći kasnije ove godine.

Android 12

Google je novo ažuriranje svog operativnog sistema opisao kao "najveću promenu dizajna u istoriji Androida".

Android 12 će uključivati nove funkcije privatnosti, koje daju korisnicima veću kontrolu nad tim koliko informacija dele sa aplikacijama.

Na vrhu ekrana biće lampica koja pokazuje da li neka aplikacija koristi kameru ili mikrofon, a korisnici će moći i da dele "približnu" umesto tačne lokacije.

 

Inkluzivni jezik

Nova platforma pod nazivom "Smart Canvas" na neki način objedinjuje Google Docs, Meet i druge aplikacije koje služe za "kancelarijske" poslove.

Jedna od najavljenih funkcija uključuje i "pomoć u pisanju", odnosno aplikacije će korisniku označavati rodno osetljive pojmove i predlagati alternative.

O ovome ćemo više saznati u narednim nedeljama.

AI za pravljenje foto-albuma

Google Photos će koristiti veštačku inteligenciju (AI) za pravljenje kolekcija fotografija (nešto slično kao što radi Memories na Apple uređajima).

Korisnici će ovde imati bolju kontrolu nego što je to slučaj sa iPhone modelima, jer će samo moći da biraju koje fotografije žele da vide u "podsećanjima", a koje ne.

Još jedna stvar koju će Google doneti zvaće se "little patterns", odnosno koristiće se AI za skeniranje fotografija kako bi se napravili albumi na osnovu sličnosti na njima.

3D video konferencije

Najavljen je novi sistem video-poziva - osoba sa kojom razgovarate pojavila bi se ispred vas u 3D prikazu.

Ovaj projekat se zove "Starline", a inspirisan je time što su ljudi masovno krenuli da koriste video-pozive zbog pandemije, pa Google želi da unapredi ovo što je više moguće.

Iz kompanije su dodali, ipak, da ova tehnologija neće tako skoro doći među korisnike, i da se još uvek razvija.

Komentari (0)

Magazin