Zdravlje

"Vruća joga" tera depresiju: Samo jedan trening nedeljno značajno popravlja raspoloženje

Komentari

Autor: Euronews

31/10/2023

-

10:20

"Vruća joga" tera depresiju: Samo jedan trening nedeljno značajno popravlja raspoloženje
Unsplash - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Samo jedan čas takozvane "vruće joge" može da ublaži simptome depresije, pokazala je nova naučna studija. 

Vežbanje joge na temperaturi od 40,5 stepeni Celzijusa, što je u indijskoj tradiciji poznato kao "bikram joga" popularno je i među poznatim ličnostima, a među zagovornicama su vojvotkinja od Saseksa Megan Markl, kao i glumice Dženifer Eniston i Gvinet Paltrou.

Studija je pokazala da su odrasle osobe koje boluju od depresije zabeležile "značajno" smanjenje simptoma kada su praktikovale ovaj oblik rekreacije, u odnosu na kontrolnu grupu koja nije vežbala.

Tokom osmonedeljne studije osamdeset obolelih od depresije podeljeno je u dve nasumične grupe: polovina je pohađala 90-minutne časove bikram joge dva puta nedeljno, dok je drugoj rečeno da su stavljeni na listu čekanja i nisu dobili nikakav dodatni tretman.

Oni kojima je propisana joga, pohađali su u proseku 10,3 časa tokom osam nedelja.

Unsplash

 

Istraživači su otkrili da čak šezdeset posto onih koji su vežbali "vruću jogu" beleži smanjenje simptoma i to za pedeset procenata ili čak veće, u poređenju od samo 6,3 posto koliko su prijavili učesnici sa liste čekanja.

Oni su takođe otkrili da je 44 posto onih koji su pohađali časove joge zabeležilo toliko poboljšanje, da se više nisu kvalifikovali kao depresivni. 

Naučni tim navodi da su simptomi depresije umanjeni čak i kad su učesnici dobili polovinu propisane "doze" bikram joge, što znači da čak i jedan čas vežbanja nedeljno može da da izvanredne rezultate.

"Joga, kao i intervencije zasnovane na toploti, mogli bi potencijalno promeniti pravac lečenja pacijenata sa depresijom", kaže Maren Najer, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Harvard i vođa studije. 

"Razvijamo nove studije s ciljem da odredimo specifičan doprinos svakog od elemenata - toplote i joge - kliničkim efektima koje smo zabeležili", dodaje Najer.

Iako rezultati obećavaju, prerano je reći da li će joga biti preporučivana pacijentima uz postojeće tretmane, poput antidepresiva, ali je već poznato da povećava fleksibilnost, snagu i ravnotežu, baš kao što je to slučaj sa aerobikom.

Pored toga što fizička aktivnost stimuliše lučenje endorfina, "hormona sreće", naučnici smatraju da duboko disanje takođe povoljno deluje na one koji vežbaju jogu.

Komentari (0)

Magazin