Zdravlje

Naučnici otkrili zašto crno vino može da izazove glavobolju čak i u malim količinama

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

15:07

Naučnici otkrili zašto crno vino može da izazove glavobolju čak i u malim količinama
Naučnici otkrili zašto crno vino može da izazove glavobolju čak i u malim količinama - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici Centra za glavobolju Univerziteta u Kaliforniji u San Francisku veruju da su došli do objašnjenja zašto posle ispijanja čak i manjih količina crnog vina može da dođe do glavobolje.

Američki istraživači saopštili su da glavobolju uzrokuju fenolni flavonoidi, jedinjenja koja se nalaze u semenkama i opni zrna grožđa i koja daju boju i ukus crnom vinu. Nivoi flavonoida mogu da budu deset odsto veći kod crnih vina nego belih, otkriva istraživanje.

Kada se pije vino, alkohol se metaboliše u dva koraka - prvi predstavlja promenu alkohola u formi etanola u acetaldehid, dok drugi pretvara acetaldehid u acetat. 

Jedan od istraživača, profesor Endru Voterhaus, radio je laboratorijsko ispitivanje nekoliko jedinjenja koja se nalaze u crnom vinu.

Jedno od njih je flanavol kvercetin, koji se nalazi isključivo u crnom vinu. On se u telu pretvara u  kvercetin glukoronid (glikozidno jedinjenje glukuronske kiseline) koji je odgovoran za skupljanje toksičnog acetaldehida u organizmu i stvara glavobolju, mučninu i znojenje. 

Naučnici se nadaju da će uskoro moći da testiraju teoriju u kliničkom istraživanju fokusiranom na to kako crna vina s drugačijim nivoima kvercetina utiču na pojavu glavobolja, ili kod osetljivijih osoba, migrena. Sunčevi zraci, veruju istraživači, podstiču nivoe kvercetina u grožđu, te plodovi koji rastu izloženi suncu imaju pet puta veći nivo supstance u odnosu na ostalo grožđe.

"Moglo bi da bude od velike pomoći za ljude koji konzumiraju crno vino da budu u mogućnosti da izaberu vino koje ne izaziva glavobolje. Takođe, naše istraživanje može biti korisno vinarima pri smanjivanju kvercetina u svom grožđu," rekao je Moris Levin, direktor centra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin