Zdravlje

Kako sprečiti ekcem i šta savetuju stručnjaci: Tuširanje ili kupanje tokom zime svaki drugi dan

Komentari

Autor: Fonet

06/01/2024

-

10:41

Kako sprečiti ekcem i šta savetuju stručnjaci: Tuširanje ili kupanje tokom zime svaki drugi dan
Kako sprečiti ekcem i šta savetuju stručnjaci: Tuširanje ili kupanje tokom zime svaki drugi dan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U zimskom periodu suv vazduh usled preteranog grejanja, kao i smanjeno provetravanje prostora u kome se boravi može značajno da naškodi osetljivoj koži, naročito kod osoba koje pate od ekcema.

"Krajem oktobra zatvaramo sve prozore i vrata i počinjemo da redovno luftiramo naše stanove i kuće tek u aprilu ili maju", kaže profesor dermatologije na Univerzitetu u Ročesteru Liza Bek i dodaje da je suv i ustajao vazduh sredina u kojoj alergeni nesmetano opstaju.

Ostaci perja ili krzna domaćih ljubimaca, prašina i grinje koji se zadržavaju u tepisima, dušecima i prekrivačima uzrokuju ekcem, odnosno zapaljenje nekih delova kože - najčešće na rukama ili licu, javlja naučni portal Futuriti.

Liza Bek objašnjava da osobe koje pate od ekceme treba da se drže određenih pravila naročito u zimskim mesecima.

Tuširanje ili kupanje trebalo bi, prema njenom savetu, obavljati svaki drugi dan jer topla voda i jaki sapuni sa površine kože uklanjaju prirodna zaštitna ulja i kožu čine suvom i podložnom bolesti.

Sapun bi trebalo da ima neutralnu kiselost i da ne bude parfimisan. Odmah posle tuširanja na vlažnu kožu treba utrljati hidrantnu kremu bez mirisa umesto uobičajenih losiona i sprejeva.

U zagrejanim prostorijama treba upotrebljavati ovlaživače, a ako to nije moguće neophodno je smanjiti intenzitet grejanja naročito preko noci.

Prilikom mašinskog pranja veša treba izbegavati razne vrste omekšivača, jer u svom sastavu imaju dosta hemikalija koje mogu biti štetne za ljudsku kožu.

Isto se odnosi i na specijalne papirne omekšivače rublja koji se stavljuju u mašine za sušenje veša.

Za sprečavanje pojave suve kože koja je dobra podloga za razna vrsta zapaljenja, kao i pojavu ekcema važna je i ishrana.

Hranu treba spremati sa uljima koja sadrže esencijalne masne kiseline kao što su ulje od suncokreta, maslinovo i šafranik ulje.

Masne kiseline su značajne u održavanju zaštite epiderma i sprečavanju isušivanja.

Ponekad se alergije na hranu praćene ekcemom mogu dobiti i konzumiranjem kravljeg mleka, kokošijih jaja, kikirikija, kao i proizvoda od pšenice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin